Spesialbygd fly med ebola-smittet lege på vei til USA

Tross iherdige protester fra Donald Trump.

TELT: Kent Brantly ankommer USA i dette teltet, et såkalt Aeromedical Containment System (ABCS), som står inne i et Gulfstream-jetfly (bak). Flyet kan bare frakte én pasient om gangen. Foto: CDC / REUTERS / NTB SCANPIX
TELT: Kent Brantly ankommer USA i dette teltet, et såkalt Aeromedical Containment System (ABCS), som står inne i et Gulfstream-jetfly (bak). Flyet kan bare frakte én pasient om gangen. Foto: CDC / REUTERS / NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et spesialbygd fly med den ebolasmittede legen Kent Brantly (33) er nå på vei fra Liberias hovedstad Monrovia til Atlanta i USA, ifølge USA Today. Dette er første gang USA tillater en ebolasmittet person å komme inn i landet.

Brantly er en av to amerikanske hjelpearbeidere som er blitt smittet nettopp under arbeid med å begrense sykdomsutbruddet i Vest-Afrika, som til nå har tatt livet av over 700 mennesker. Over 1300 antas å være smittet.

Kolleger av Brantly beskriver ham som «svak og temmelig dårlig».

- Helt trygt Når Brantly ankommer Atlanta, blir han brakt rett til Emory universitetssykehus, som står klar til å behandle ham. Sykehuset sier den syke legens tilstedeværelse ikke skal utgjøre noen fare for innbyggerne, siden han blir innlagt på et spesialbygd isolat.

Isolatet har sitt eget laboratorium, så prøver av ebolapasientene vil ikke komme i kontakt med sykehusets hovedlaboratorium.

- Vi har gjennomført ubegrensede sikkerhetstiltak. Ingen er på noen måte i fare, forsikrer lege Bruce Ribner, som har ansvaret for isolatet.

SMITTET: Legen Kent Brantly ble smittet av ebola i Liberia, under arbeid nettopp med å forsøke å begrense utbruddet. Foto: JONI BYKER / SAMARITAN'S PURSE / AFP / NTB SCANPIX
SMITTET: Legen Kent Brantly ble smittet av ebola i Liberia, under arbeid nettopp med å forsøke å begrense utbruddet. Foto: JONI BYKER / SAMARITAN'S PURSE / AFP / NTB SCANPIX Vis mer

Flyet som frakter Brantly fra Afrika, er et Gulfstream-jetfly med et sammenleggbart telt der pasienten skal ligge. Det er bare mulig å frakte én pasient om gangen, så den andre smittede amerikaneren, Nancy Writebol, blir hentet seinere.

Tilrettelegger Når Brantly og Writebol er innlagt på isolatet, vil de overvåkes nøye av høyteknologisk utstyr. Behandlingen består stort sett i å gjøre tilværelsen så behagelig som mulig for dem.

- Det er alt vi kan gjøre for slike pasienter. Vi kan tilrettelegge for dem, og la kroppen prøve å slå tilbake mot viruset, sier Emory-spesialist Philip Brackman.

Legene ved Emory understreker at ebola ikke spres luftveien, som influensa, men via direktekontakt med en smittet persons kroppsvæsker.

- Man må innse at ebola ikke spres via en slags magisk mekanisme, sier Bruce Ribner.

Trump imot Tross forsikringene lar ikke alle seg overbevise om at det er trygt å bringe de smittede amerikanerne hjem. Finansmogul Donald Trump mener innstendig at de to ikke bør bringes inn i USA, men behandles der de er.

- Regjeringen bringer dem hit, så utbruddet kan starte her også! skriver Trump på Twitter.

MOTSTANDER: Finansmogul Donald Trump vil slett ikke ha de smittede amerikanerne hjem. Han frykter et utbrudd i USA. Foto: DIANE BONDAREFF / INVISION FOR CHRONICLE OF THE HORSE / AP / NTB SCANPIX
MOTSTANDER: Finansmogul Donald Trump vil slett ikke ha de smittede amerikanerne hjem. Han frykter et utbrudd i USA. Foto: DIANE BONDAREFF / INVISION FOR CHRONICLE OF THE HORSE / AP / NTB SCANPIX Vis mer

Det er Liberia, Guinea og Sierra Leone som er hardest rammet av epidemien, og har sittet i krisemøte om sykdommen. Verdens helseorganisasjon frykter katastrofale konsekvenser dersom utbruddet fortsetter å vokse i omfang, og flere land har iverksatt mottiltak mot smitte. Flere flyselskaper dropper nå å fly til de rammede landene.