Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spesialdomstol skal dømme Saddam

Hvis Saddam Hussein lever og blir tatt, skal han dømmes av sine egne landsmenn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En spesialdomstol skal etableres i det irakiske rettsapparatet for å behandle forbrytelser mot det irakiske folk, opplyser en amerikansk talsmann.

Spørsmålet om hvor og hvordan et rettsoppgjør med Saddam Husseins regime skal gjennomføres, er fortsatt et sensitivt spørsmål i Irak, der den avsatte diktatoren og hans Baath-parti fortsatt blir sett på med frykt. Blant mulighetene som tidligere har vært nevnt, er både en internasjonal domstol, en amerikansk domstol eller en irakisk domstol.

De 55 fremste

Clint Williamson som er rådgiver for det irakiske justisdepartementet, sa torsdag at de 55 irakiske topplederne som er ettersøkt av USA, vil få sine saker opp for spesialdomstolen.

- Vi synes irakerne skal ta seg av dette, sa Williamson da han forlot en domstol i bydelen Al-Azamiya i Bagdad som formelt gjenopptok sitt arbeid torsdag.

- Det er bred enighet om at folk som tidligere begikk forbrytelser mot det irakiske folk skal stilles for retten innenfor det irakiske systemet.

Så langt har et 20-tall irakiske ledere enten overgitt seg til eller blitt pågrepet av de amerikanskledede styrkene. Det er fremdeles uvisst om den mest ettersøkte av alle, Saddam Hussein, fremdeles er i live.

Vil åpne domstoler

Også i bydelen Al-Bayaa i Bagdad ble en domstol gjenåpnet torsdag. Ifølge Williamson vil amerikanerne om en til to uker sende rådgivere til alle regioner av landet for å få domstolsapparatet på beina igjen. Straffeloven av 1969, som ble brukt under Saddams styre, skal fremdeles være gjeldende, men med visse forbehold.

- Siden 1969 er det foretatt en rekke tilføyelser og disse er uforenlige med internasjonale standarder som Geneve- og Haag-konvensjonene. Disse vil bli satt ut av kraft, som for eksempel den loven som forbyr fornærmelser mot presidenten, sa Williamson.

Den amerikanske rådgiveren mener Irak hadde en god lovsamling, men at den ble anvendt feil.

Mindre lovendring

Den irakiske dommeren Ibrahim Malik al-Hindawi presiserer at den irakiske straffeloven av 1969 vil bli anvendt, men avviser samtidig utenlandsk innblanding i rettsprosessen.

- Det blir noen endringer i den tidligere irakiske loven. Alle vil bli straffet, selv om de hadde høytstående stillinger, sier Ibrahim Malik al-Hindawi, og understreker at irakiske dommere nekter andre parter å blande seg inn i deres arbeid.

- Det irakiske rettssystemet er fullstendig uavhengig, og vi vil ikke akseptere noen britisk eller amerikansk innblanding. Enhver utlending som gjør seg skyldig i en handling som strider med irakisk lov, vil bli dømt i henhold til irakisk lov, sier den irakiske dommeren.

(NTB)

SKAL STRAFFES:</B> Saddam Hussein har begått forferdelige forbrytelser mot sine egne landsmenn. Hvis han blir tatt, skal han straffes.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media