Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Spesialenheten: - 1,6 mill. i overforbruk
Jensen-forsvaret: - Vi går i null

I går ble en stor forbruksanalyse lagt fram i retten. Den viser at salg av biler ikke har vært noen god geskjeft for ekspolitimann Eirik Jensen.

TALLKNUSER: Jensen-forsvaret, her ved John Christian Elden, har hyret inn en egen statsautoristert revisor, Helge Bettmo, for å gjennomgå tallene fra Økokrim. Han skal i mai vitne om det Spesialenheten mener er et overforbruk, noe forsvaret benekter.  Foto: Jacquees Hvistendahl / Dagbladet
TALLKNUSER: Jensen-forsvaret, her ved John Christian Elden, har hyret inn en egen statsautoristert revisor, Helge Bettmo, for å gjennomgå tallene fra Økokrim. Han skal i mai vitne om det Spesialenheten mener er et overforbruk, noe forsvaret benekter.  Foto: Jacquees Hvistendahl / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Har den tidligere politioverbetjenten hatt et større forbruk enn politilønna og annen kremmervirksomhet skulle tilsi? Det var stridstemaet i sal 250 i Oslo tingrett i går.

Jensen har sjøl sagt at han har tjent penger på kjøp og salg av diverse kjøretøy. Han forklarte også at han har tjent penger på annen kremmervirksomhet, salg av eiendom og at han har fått arv.

Jensen har forklart at han har hatt en kontantøkonomi, som har vært en del av et sikkerhetsopplegg.

I retten i går vitnet spesialetterforsker Ann Elisabeth Bøen ved Økokrim om Jensens økonomi. Hun har utarbeidet en forbruksanalyse på oppdrag for Spesialenheten. Hun har sett på hvor mye midler Jensen og samboeren har hatt, i motsetning til hvor mye de har brukt.

Privatforbruket

Bøen startet med å forklare at de har underøkt privatøkonomien til Jensen og hans tidligere samboer fra 2004 og fram til 2013.

VITNER I MAI: Helge Bettmo, statsautoristert revisor, satt i går ved siden av Eirik Jensen. Han vitner i mai.  Foto: Jacquees Hvistendahl / Dagbladet
VITNER I MAI: Helge Bettmo, statsautoristert revisor, satt i går ved siden av Eirik Jensen. Han vitner i mai.  Foto: Jacquees Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Hun har undersøkt inntekter, utgifter, formue og gjeld med mer, og målet har vært å finne ut om de har hatt tilstrekkelig midler, eller om de må ha hatt andre midler i tillegg fra uoppgitte kilder.

Tallene nedenfor viser hvor mye Økokrim mener at Jensen og hans tidligere samboer hadde i overforbruk hvert eneste år fra 2004 fram til 2012. Fra og med 2012 og 2013 bodde Jensen alene etter samlivsbrudd.

2004: - 70 819 kroner

2005: - 70 063 kroner

2006: - 174 371 kroner

2007: - 65 256 kroner

2008: - 154 946 kroner

2009: - 418 266 kroner

2010: - 14 763 kroner

2011: - 228 405 kroner

2012: - 249 682 kroner

2013: - 219 715 kroner

Totalt alle disse åra, hadde de tilgang til 34,1 millioner, mene brukte 35,8 millioner, som utgjør 1,66 millioner kroner i totalt overforbruk, som er midler som Spesialenheten da mener må komme fra uoppgitte kilder.

Uenighet om analyse

Jensen-forsvaret, ved advokat John Christian Elden, mener det er feil å la Jensen og hans tidligere samboer gå inn i samme regnskap.

Ifølge Elden har Jensen og den tidligere samboeren forklart at de ikke hadde felles økonomi, og at de kunne betale hverandre tilbake for ulike beløper.

Tallene som Spesialenheten opererer med, viser da at Jensen alene, hvis man ikke regner med samboeren, har hatt et overforbruk på cirka 650 000 kroner, en sum Bøen er uenig i.

- OVERFORBRUK: Spesialenheten mener Eirik Jensen har hatt et overforbruk  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
- OVERFORBRUK: Spesialenheten mener Eirik Jensen har hatt et overforbruk  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Når vi regner på forbruket med de samme tallene, går vi i null, sier Elden til Dagbladet. Forsvaret har engasjert en egen revisor ved Helge Bettmo, som i går satt ved siden av Jensen i rettssalen.

Elden mener også at det i forbruksanalysen ikke er tatt høyde for de midlene Jensen tok med seg inn i 2004. Eks-politimannen har forklart at han hadde flere hundre tusen kroner i kontanter, og han solgte også ifølge Elden et hus i 2002, hvor Jensen satt igjen med 600 000 kroner.

Kjøretøy

I går gikk også Spesialenheten gjennom kjøretøy Jensen har eid og solgt videre fra 2004 til 2013. Totalt er det ta med 24 kjøretøy i regnskapene. Flere av bilene ble kjøpt kontant.

Ifølge Spesialenheten gikk Jensen i tap.

Fra perioden 2007 til og med 2010, hvor han og samboeren brukte mest penger på kjøretøy, ble det brukt om lag 1,6 millioner kroner. I tilsvarende periode ble det solgt biler for 850 000 kroner.

DAG 36: På 36. dagen satt hasjbaron Gjermund Cappelen på samme tiltalebenk som Eirik Jensen. Cappelen hevder at Jensen har fått store millionbeløp av ham, og at Jensen er en korrupt politimann. Jensen nekter straffskyld. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
DAG 36: På 36. dagen satt hasjbaron Gjermund Cappelen på samme tiltalebenk som Eirik Jensen. Cappelen hevder at Jensen har fått store millionbeløp av ham, og at Jensen er en korrupt politimann. Jensen nekter straffskyld. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Det ble totalt kjøpt kjøretøy for 2,23 millioner kroner, og solgte kjøretøy for 963 000 kroner. Bilprosjektet, som han selv sier han har hatt inntekter på, tapte han over en tiårsperiode 1,27 millioner kroner på.

Ifølge tallene gikk Jensen kun i pluss på salget av én bil.

Dårlig geskjeft

Elden mente at summen på 1,27 millioner kroner i tap ikke kan legges til grunn, fordi Jensen fortsatt eier sju av bilene. Spesialenheten ved Schilling sa at Jensen måtte ha solgt bilene skulle han tjent penger på dem, slik Jensen har hevdet at han har gjort.

Tingrettsdommer Kim Heger spurte om Jensen bilbutikk, var en god eller dårlig geskjeft inntektsmessig.

- Jeg ville ikke kjøpt aksjer i denne sjappa, nei, svarte Elden, som var enig i at den butikken i så fall ville ha gått med underskudd. Advokaten påpekte likevel at kjøretøyene Jensen fortsatt eide, utgjør en verdi. I forbruksanalysen er kjøretøyene Jensen fortsatt eier, oppgitt som en utgift.

Elden sa etter endt rettsdag at han ikke var enig med bilregnskapet, ettersom bilene Jensen fortsatt eier var satt opp som utgiftsposter og at biler som ikke var registrerte, vrakbiler og delebiler, ikke inngår i analysen.

- Nå har vi en uenighet gående på 1,6 millioner kroner over en 10 års periode, noe som er nada. Det ville ikke holdt som bevis i en straffesak for noe som helst, sier Elden.

Eiendommer

Det følger av forbruksanalysen hva gjelder eiendom, som også behandler Jensen og samboere under ett, at det ble kjøpt og solgt ni eiendommer fra 2009.

SPESIALENHETEN: Aktor Kristine Schilling fra Spesialenheten spurte i går ut vitner som har gjennomgått Jensens økonomi.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SPESIALENHETEN: Aktor Kristine Schilling fra Spesialenheten spurte i går ut vitner som har gjennomgått Jensens økonomi.  Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Totalt er det blitt brukt 14,5 millioner kroner på eiedommer over en tiårsperiode, mens det er solgt eiendom for 12,8 millioner kroner. Totalt har Jensen vært eier/deleier av 12 boliger fra 2004 til 2009. Jensen eier framdeles eiendom i dag.

Tingrettsdommer Kim Heger spurte om Jensen hadde tjent penger på eiendom.

- De fleste eiendommene er kjøpt for mindre enn hva de er solgt for, svarte Bøen.

Cappelens påstand

Elden spurte Bøen om hun kunne bekrefte en hypotese om at Jensen har mottatt 15 millioner kroner, noe Cappelen har forklart.

- Nei, jeg kan verken avkrefte eller bekrefte det, svarte Bøen.

Av tiltalebeslutningen går det fram at Jensen har mottatt 2,1 millioner kroner.

Det er også blitt hevdet at Cappelen har betalt Eirik Jensen 8,5 millioner kroner. Dette skal ha vært penger for å bidra til innførsel av store mengder hasj.

Eirik Jensen har på sin side avvist å ha mottatt penger av Cappelen, med unntak av tilbakebetaling av et lån i 2013.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media