GJENNOMFØRTE SKRIFTPRØVE: Gjermund Cappelen. 
Foto: Privat
GJENNOMFØRTE SKRIFTPRØVE: Gjermund Cappelen. Foto: PrivatVis mer

Spesialenheten ba hasj-Cappelen ta skriftprøve

Kan ha sammenheng med lapp om oppussing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Om mindre enn en uke kan den korrupsjonssiktede politilederen Eirik Jensen være ute av varetekt. Gjermund Cappelen, mannen Jensen har hatt tett kontakt med i omtrent 20 år, sitter fortsatt fengslet. 

Både Cappelen og Jensen har sittet timesvis i avhør. I et av avhørene ble Cappelen bedt om å gjennomføre en såkalt skriftprøve. Det bekrefter Cappelenes forsvarer.

- Jeg kan bekrefte at han har avgitt en skriftprøve. Men jeg vet ikke hva formålet med den var, eller hva som er resultatet av den, sier advokat Benedict de Vibe til Dagbladet.

Lapp Advokat Jens-Ove Hagen sier han ikke kjenner til om hans klient har blitt bedt om å gjøre det samme. 

- Jeg antar at han ikke er blitt bedt om det, sier Hagen til Dagbladet.

Skriftprøven kan ha sammenheng med en lapp som Dagbladet får opplyst er en del av beslagene i saken.

Lappen kan ha sammenheng med beskyldningene fra Cappelen om at han organiserte og betalte for byggingen av et bad på småbruket Jensen bodde på fram til 2010 på Romerike. Cappelen har ifølge NRK forklart at en av mennene som nå er siktet i narkotikasaken, en 50 år gammel rørlegger, pusset opp badet. Dette skal ifølge Cappelen ha vært en del av betalingen for samarbeidet han hevder å ha hatt med Jensen.

Spesialenheten ønsker ikke å kommentere saken.

- Vi ønsker ikke å kommentere noen detaljer fra etterforskningen hvor det kan foreligge bevisforspillelsesfare, sier etterforskningsleder Liv Øyen til Dagbladet.

Mikroskop Spesialenheten får bistand fra Økokrim og Kripos i etterforskningen. Sistnevnte politiorgan har spesialkompetanse på skriftgranskning. Reidun Wilhelmsen har tidligere bistått Kripos, men driver nå skriftgransker.no. Hun sier følgende på generelt grunnlag:

- Det en først og fremst ser etter, er de trekkene i skriften som er spesielle for en bestemt person. Det er viktig å ha tilgang på originalene for å kunne vurdere detaljene i mikroskop.

- Det er vanlig å be personen skrive en viss mengde. Jo mer en må skrive, jo vanskeligere er det for eksempel å skjule kjennetegnene i skriften, sier Wilhelmsen.

Kripos har en egen standardtekst for skriftprøver, som de normalt ber testpersonen gjengi.

- Teksten inkluderer alle bokstavene i alfabetet, de viktigste spesialtegnene og tallene, sier Wilhelmsen.

I avhør har Cappelen beskyldt Jensen for å ha bistått med informasjon som gjorde det mulig å smugle inn tonnevis av hasj til Norge. Jensen nekter straffskyld, og sier kontakten med Cappelen har vært helt uskyldig.