Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Eirik Jensen

Spesialenheten ber om 21 års fengsel for Eirik Jensen

Statsadvokaten ber om strafferabatt og 18 års fengsel for Gjermund Cappelen. Ingen formildende omstendigheter for Jensen. 

TILTALT: Eirik Jensen (59) er tiltalt for grov korrupsjon og narkotikakriminalitet. Spesialenheten har lagt ned påstand om 21 års fengsel for den tidligere politilederen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
TILTALT: Eirik Jensen (59) er tiltalt for grov korrupsjon og narkotikakriminalitet. Spesialenheten har lagt ned påstand om 21 års fengsel for den tidligere politilederen. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spesialenhetens holdt i dag sluttprosedyre i rettssaken mot den tidligere politilederen Eirik Jensen (59).

Spesialenheten-aktor Kristine Schilling holdt prosedyren og la fram for retten hvorfor de mener Eirik Jensen er skyldig. Assisterende sjef i Spesialenheten Guro Glærum Kleppe avsluttet prosedyren med å nedlegge påstand om straff for Jensen.

Spesialenheten legger ned påstand om 21 års fengsel for Jensen.

Spesialenheten legger også ned påstand om inndragning av 2 450 000 kroner og våpen og ammunisjon.

Statsadvokat Lars Erik Alfheim legger ned påstand om 18 års fengsel for Gjermund Cappelen. Statsadvokaten mener Cappelen bør få ett år fradrag for tilståelse og to år fradrag for å ha snakket inn Jensen.

STRAFFERABATT: Aktoratet mener Gjermund Cappelen fortjener tre års strafferabatt for å ha tilstått og for å ha snakket inn Eirik Jensen i den omfattende saken. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
STRAFFERABATT: Aktoratet mener Gjermund Cappelen fortjener tre års strafferabatt for å ha tilstått og for å ha snakket inn Eirik Jensen i den omfattende saken. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer

Alfheim mener Cappelen bør får fradrag for 1260 dager utholdt varetekt.

Jensen er tiltalt etter straffeloven paragraf 162 for medvirkning til innførsel av narkotika under særdeles skjerpende omstendigheter - strafferamme på 21 år og straffeloven paragraf 276 b for grov korrupsjon - strafferamme på ti år. Jensen skal ha fradrag for 111 dager utholdt i varetekt, mener Spesialenheten.

Jensen nekter straffskyld.

Ikke formildende omstendigheter

- Spesialenheten mener det ikke foreligger noen formildende omstendigheter for Eirik Jensen. Han har ikke bidratt til å oppklare noen av forholdene i tiltalen, snarere motsatt, sier Kleppe.

Hun påpeker at han flere ganger ikke ville forklare seg, men at han heller skrev den selvbiografiske boka «På Innsiden». Flere momenter forklarte Jensen seg om for første gang i retten.

Spesialenheten mener et punkt bør tas med som formildende for Cappelens straff.

- Jensen har hele tida forklart at det var et kilde- og informantforhold. Kommunikasjonen mellom Cappelen og Jensen kan ikke bare forklares med det forholdet. Det er informasjon - riktig eller galt - som har kommet ut, som alltid vil være en fare for Cappelen og hans familie, sier Kleppe.

- Det er narkotikaforbrytelsene som blir det dominerende både for Cappelen og Jensen. Ved paragraf 162 er det særdeles skjerpende omstendigheter og et betydelig kvantum med en strafferamme på 21 år, sier Kleppe.

- Enorm kontakt

Påstanden om straff kom på rettssakens 66. dag. Det er blitt ført 122 vitner i rettssaken, og over 6000 sider med dokumenter ligger til grunn. Schilling har i dag gjennomgått i detalj hvorfor Spesialenheten mener Jensen er skyldig, og var knallhard i sin vurdering av hans forklaring.

- FØRT EKSEN BAK LYSET: Spesialenheten-aktor Kristine Schilling holder sin sluttprosedyre mot den tidligere politilederen Eirik Jensen. Hun hevder at Jensens forklaring ikke er troverdig, når selv ikke ekssamboeren vil forklare seg om saken. Video: NTB Scanpix Vis mer

Spesialenheten mener Jensen har bidratt med informasjon som var nyttig for hasjbaronen Gjermund Cappelens innførselsvirksomhet, og har dermed tiltalt ham for medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj og for å ha mottatt minst 2,1 millioner kroner for det.

Jensen er i tillegg tiltalt for en rekke overtredelser av våpenlovens paragraf 33. Tre av disse punktene i tiltalen - som dreier seg om oppbevaring av en pistol, en revolver og en rifle - er nå strøket av Spesialenheten.

Til sammen sitter Spesialenheten på 1523 kommunikasjonshendelser mellom Jensen og Cappelen, som de mener beviser skyld.

- Fra Cappelen og Eirik Jensen traff hverandre for første gang i 1993 og fram til deres siste kontakt én time før Cappelen ble pågrepet desember 2013, har Cappelen kjent til at Jensen drev med bekjempelse av kriminalitet, oppsummerte Kleppe.

- Det bør ikke være noe tvil av omfanget av kontakten mellom Jensen og Cappelen. Den har vært enorm. Hvis retten vurderer at all kontakten er tjenestelig relatert, som Jensen har forklart, er det relevant av retten å spørre: Hva får Cappelen ut av det? spør Schilling.

Avviser forklaring

Jensen har forklart at han ikke kjente til hvor omfattende Gjermund Cappelens narkotikavirksomhet var. Jensen har videre forklart at han hadde en stor kontantøkonomi som en del av et sikkerhetsopplegg og fordi drev med kjøp og salg av bilder og motorsykler. Han har også forklart den omfattende kontakten med hasjbaronen Gjermund Cappelen i at de hadde et kilde- og informantforhold.

Spesialenheten avviser Jensens forklaring. Schilling kritiserte hans moral som politimann, anklaget ham for å ha lurt sin egen ekssamboer og for å ha blitt kontrollert av hasjbaronen Gjermund Cappelen.

- Helt uten troverdighet

Schilling mener det ikke er grunn til å tro at Jensen har vært godtroende og uvitende om Cappelens virksomhet.

- Jensens forklaring er helt uten troverdighet.

Spesialenheten er også overbevist om at Jensen hadde et overforbruk på 1,6 millioner. I tillegg er oppussingen av et bad verdsatt til 296 000, som Spesialenheten mener Cappelen betalte for, en sentral del av tiltalen.

Spesialenheten mener Jensen til sammen har mottatt minst 2,1 millioner kroner.

- Jensen har brukt mer penger enn han har fått i lønn av politiet. Det er mulig fordi han har hatt en annen inntektskilde. Ingen har kjent til at han hadde en kontantøkonomi, verken samboere eller venner, sier Schilling, som avblåste forklaringen.