Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spesialenheten ferdig med Sjøvold-etterforskningen

Spesialenheten er ferdig med etterforskningen av PST-sjef Hans Sverre Sjøvold og hans befatning med våpen, får Dagbladet bekreftet. Saken er nå oversendt sjefen for Spesialenheten for påtaleavgjørelse.

PST-SJEF: Hans Sverre Sjøvold er avhørt av Spesialenheten én gang i forbindelse med saken. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix
PST-SJEF: Hans Sverre Sjøvold er avhørt av Spesialenheten én gang i forbindelse med saken. Foto: Ørn E. Borgen / NTB scanpix Vis mer

- Saken anses som ferdig etterforsket, og vi har avgitt innstilling til påtalevedtak, sier etterforskningsleder Kari-Anne Hille Valla til Dagbladet.

Spesialenheten for politisaker startet etterforskning av PST-sjefen i oktober i fjor etter at VG avslørte at han i en årrekke hadde oppbevart våpen ulovlig.

Sjøvold har vært etterforsket for mulig brudd på straffelovens paragrafer om tjenestefeil og mulig overtredelse av våpenloven.

Etterforskningsleder Valla har nå gitt en anbefaling om hvorvidt saken bør henlegges, om det bør gis bot, eller om den bør ende i tiltale og straffesak for Sjøvold.

- Viktig at saken blir avgjort

Hans Sverre Sjøvold tiltrådte som PST-sjef i mars i fjor, og la blant annet fram sin første trusselvurdering som øverste leder for Politiets sikkerhetstjeneste 4. februar.

Til NTB har Sjøvold tidligere medgitt at det har vært uheldig å starte den nye jobben med en etterforskning for mulige straffbare forhold hengende over seg.

- Det har jo vært mye negativ oppmerksomhet. Nå er det viktig at saken blir avgjort, sa han.

- IKKE VÆRT AVHØRT: Politiets sikkerhetstjeneste (PST) pågrep den 29-årige terrorsiktede IS-kvinnen da hun ankom Gardermoen sent fredag kveld. Lørdag ettermiddag befinner hun seg på Ullevaal sykehus. Video: Øystein Sæthre / Dagbladet Vis mer

- En ren vennetjeneste

Sjøvold innrømmet overfor VG 30. oktober i fjor at han oppbevarte minst to håndvåpen over flere år for en enke i Vestfold etter at hennes mann døde i 2008, uten at de var registrert på ham.

- Dette ble håndtert som en ren vennetjeneste. Våpnene var lovlig låst ned og ble liggende helt til amnestiet kom (politiets våpenamnesti i 2017, journ.anm.). Det var egentlig det som skjedde, sa han.

Etter å ha fått presentert en juridisk vurdering av forholdene, medga han imidlertid at det hadde forekommet noen mindre formalfeil. «Men det er vel sånn som glipper i den store sammenhengen», forklarte han.

Avviser tjenestefeil

Sjøvolds advokat, Erling O. Lyngtveit, har uttalt at han mener PST-sjefen ikke har begått tjenestefeil i saken.

- Vurderingen fra vår side er at han ikke har gjort noe straffbart. Sjøvolds befatning med disse våpnene har vært som privatperson, ikke som politimester. Dette innebærer at straffelovens bestemmelser om tjenestefeil ikke er anvendelige, slik vi ser det, uttalte Lyngtveit til VG i november i fjor.

Advokaten uttalte videre at han ikke er like sikker når det gjelder eventuelle brudd på våpenloven.

Juridisk rådgiver i Spesialenheten, Rune Fossum, bekrefter overfor Dagbladet at sjefen for Spesialenheten mottok saken fra etterforskningsavdelingen denne uka.

- Saken er prioritert, men det vil ta noe tid før den er ferdig grunnet andre presserende saker og gjøremål, sier han.

Hele Norges coronakart