Spesialenheten for politisaker gransker tvangsdoping av asylsøkere

Går mot mulig etterforskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Spesialenheten for politisaker har startet innledende undersøkelser med tanke på en mulig etterforskning av Politiets utlendingsenhet (PU).

Det skjer etter en artikkelserie i VG om tvangsdoping av asylsøkere som skulle sendes ut av Norge.

- Vi har fått en anmeldelse angående neddoping av asylsøkere på bakgrunn av disse medieoppslagene. Vi har bedt Politiets Utlendingsenhet om å sende oss all relevant informasjon, blant annet de rapporter som måtte finnes om slike hendelser, sier Liv Øyen, leder for spesialenhetens etterforskningsavdeling i Øst-Norge, til Dagbladet.

Hun opplyser at den videre framdriften avhenger av hvor raskt PU legger dokumentene på bordet. Spesialenheten vil trolig ikke ta stilling til om det skal startes etterforskning før de etterspurte papirene foreligger.

Politiets utlendingsenhet har i en rapport til Justisdepartementet gitt utrykk for at PU vil at spesialenheten skal granske saken, men lenge før det ble kjent gjennom NTB i dag var granskingen altså allerede i gang.

- Så langt jeg kjenner til har vi ikke fått noen formell henvendelse fra PU per i dag, og uavhengig av hva PU eventuelt har bedt oss om har vi startet våre undersøkelser, sier Øyen til Dagbladet.

Justisministeren har nå mottatt rapporten han ba om fra Politiets utlendingsenhet etter de oppsiktsvekkende påstandene om tvangsdoping, og mener det er bra at PU ser ut til å ville samarbeide med granskerne.

- Jeg er tilfreds med at PU tar dette initiativet. Vi avventer ytterligere kommentar i og med at saken er til etterforskning, sier justisminister Knut Storberget (Ap) til NTB.


Dagbladet.no kommer mer mer