Spesialenheten har bestemt seg for å etterforske Telemark politidistrikt

For håndteringen av drapssaken på Stathelle.

ETTERFORSKET IKKE: Først ti dager etter at Stathelle-kvinnen Linn Madelen Bråthen (33, innfelt) ble funnet død i sjøen, ble en politimann i 40-årsalderen siktet for falsk forklaring, seinere for forsettlig drap. Det ble først fortgang i saken etter at Bråthens venninne la fram overvåkingsbilder (over) som tydelig viser at tjenestemannen løy om natta da 33-åringen døde. Foto: PRIVAT, POLITIET
ETTERFORSKET IKKE: Først ti dager etter at Stathelle-kvinnen Linn Madelen Bråthen (33, innfelt) ble funnet død i sjøen, ble en politimann i 40-årsalderen siktet for falsk forklaring, seinere for forsettlig drap. Det ble først fortgang i saken etter at Bråthens venninne la fram overvåkingsbilder (over) som tydelig viser at tjenestemannen løy om natta da 33-åringen døde. Foto: PRIVAT, POLITIETVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spesialenheten for politisaker har besluttet å åpne etterforskning av Telemark politidistrikt på grunn av deres arbeid med Linn Madelen Bråthen-saken, opplyser de til Dagbladet.

- Forundersøkelsene har munnet ut i konklusjonen at vi åpner etterforskning av Telemark politidistrikt, for å avdekke om noe straffbart har skjedd i forbindelse med drapssaken i Bamble, opplyser Knut Wold, etterforskningsleder i Spesialenhetens Øst-Norge-avdeling, til Dagbladet.

- Hvordan skal etterforskningen foregå?

- Nå skal vi gå igjennom dokumenter om de involverte, sier Wold - og avstår fra å kommentere saken ytterligere.

Etter først å ha avvist å starte etterforskning av politidistriktet meldte Spesialenheten mandag at de hadde igangsatt en forundersøkelse med tanke på en eventuell gransking. Det er altså denne forundersøkelsen som nå har ført til at det statlige organet åpner sak.

Hard kritikk Telemark politidistrikt har fått hard kritikk for håndteringen av 33-årige Linn Madelen Bråthens dødsfall natt til 3. august. Dødsfallet ble svært raskt kategorisert som selvmord, og ikke før ei venninne av avdøde skaffet til veie videobevis, ble en politimann i 40-årsalderen først siktet for falsk forklaring, deretter for forsettlig drap.

Bråthen ble funnet død i vannet nær Breviksbrua på formiddagen 3. august. Natt til denne lørdagen hadde hun forlatt sin egen fest sammen med sin nære bekjente politimannen - som først hevdet at han hadde skilt lag med henne før hun døde.

Etter at Bråthens venninne Tina Tellefsen over ei uke seinere la fram overvåkingsbilder som tydelig viser at politimannen løy, innrømmet han at han hadde vært på brua da 33-åringen døde - men at han hadde forsøkt å forhindre henne i å begå selvmord.

Dette tror ikke etterforskerne på, og tror isteden tjenestemannen dyttet eller kastet Bråthen utfor brua. Han ble sist fredag fengslet for fire uker, hvorav to i full isolasjon.

- Vi ha fram fakta Politimannens advokat Arne Lie konstaterer at det nå blir to parallelle etterforskninger i forbindelse med drapssaken. Han stiller seg positiv til Spesialenhetens beslutning.

FUNNET I VANNET: Linn Madelen Bråthen ble funnet død i vannet nær Breviksbrua på formiddagen 3. august. Politiet tror den siktede, hennes nære venn politimannen, dyttet eller kastet henne utfor. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET
FUNNET I VANNET: Linn Madelen Bråthen ble funnet død i vannet nær Breviksbrua på formiddagen 3. august. Politiet tror den siktede, hennes nære venn politimannen, dyttet eller kastet henne utfor. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN / DAGBLADET Vis mer

- Det kan være med på å avklare fakta i saken. Min klient er opptatt av å få fakta på bordet - Spesialenhetens etterforskning kan muligens bidra til det, sier Lie til Dagbladet.

Advokaten opplyser at det så vidt ham bekjent ikke er planlagt nye avhør av klienten i dag.

Det er blitt avdekket at den siktede politimannen var med i politibåten som dro til Sandøya for å identifisere liket av Bråthen. I tillegg hadde han tilgang på dokumenter fra etterforskningen. Tidligere har Spesialenheten avslått å åpne etterforskning av ham, siden han ikke var i tjeneste da venninna døde.

Selvkritikk Telemark politidistrikt tok mandag selvkritikk overfor Dagbladet.

- Vi ønsker å finne ut hva som er skjedd. Det er mange som er berørt og tenker «hva kunne vi gjort annerledes?», sa politimester Rita Kilvær da.

Ansvaret for drapsetterforskningen ligger hos Vestfold politidistrikt, og den siktede politimannen sitter varetektsfengslet i Tønsberg.

TAR SELVKRITIKK: Rita Kilvær, politimester i Telemark, innrømmer at deres etterforskning av Bråthen-saken har vært for dårlig håndtert. Foto: MARIUS EVENSEN / DAGBLADET
TAR SELVKRITIKK: Rita Kilvær, politimester i Telemark, innrømmer at deres etterforskning av Bråthen-saken har vært for dårlig håndtert. Foto: MARIUS EVENSEN / DAGBLADET Vis mer