Spesialenheten har henlagt alle politisaker på to år

Ti dødsfall i politisaker henlagt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Siden januar 2005 har 16 personer mistet livet i politisaker i Norge. Ti av dødsfallene er blitt etterforsket av Spesialenheten for politisaker. Samtlige saker som er blitt ferdig etterforsket, er henlagt.

Spesialenheten for politisaker ble opprettet i 2005 for å sikre en uavhengig og objektiv etterforskning av politifolk for mulige lovbrudd. Nå viser det seg at alle dødsfall som Spesialenheten har etterforsket ferdig, blir henlagt.

Siden januar 2005 er ti dødsfall blitt etterforsket ferdig. Ytterligere seks saker er under etterforskning, skriver Dagsavisen.

Strafferettsadvokat Tor Erling Staff er svært bekymret.

- Vi snakker ikke om noen tulleanmeldelser, men om de alvorligste politisakene hvor mennesker har mistet livet. Jeg registrerer også at henleggelsene ikke overprøves når de klages oppover i påtalemyndigheten. Det ser ut til at Spesialenheten har dørnøkkel rett inn i statsadvokatens og riksadvokatens hjertekammer, og at samme beskyttelsesinstinkt overfor politifolk er å finne der, sier Staff.

Advokat Harald Stabell er kritisk til organiseringen av Spesialenheten. Han mener enhetens tette bånd til politiet gjør at troverdigheten lett kan få en alvorlig knekk.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer