Spesialenheten har henlagt alle politisaker på to år

Ti dødsfall i politisaker henlagt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Siden januar 2005 har 16 personer mistet livet i politisaker i Norge. Ti av dødsfallene er blitt etterforsket av Spesialenheten for politisaker. Samtlige saker som er blitt ferdig etterforsket, er henlagt.

Spesialenheten for politisaker ble opprettet i 2005 for å sikre en uavhengig og objektiv etterforskning av politifolk for mulige lovbrudd. Nå viser det seg at alle dødsfall som Spesialenheten har etterforsket ferdig, blir henlagt.

Siden januar 2005 er ti dødsfall blitt etterforsket ferdig. Ytterligere seks saker er under etterforskning, skriver Dagsavisen.

Strafferettsadvokat Tor Erling Staff er svært bekymret.

- Vi snakker ikke om noen tulleanmeldelser, men om de alvorligste politisakene hvor mennesker har mistet livet. Jeg registrerer også at henleggelsene ikke overprøves når de klages oppover i påtalemyndigheten. Det ser ut til at Spesialenheten har dørnøkkel rett inn i statsadvokatens og riksadvokatens hjertekammer, og at samme beskyttelsesinstinkt overfor politifolk er å finne der, sier Staff.

Advokat Harald Stabell er kritisk til organiseringen av Spesialenheten. Han mener enhetens tette bånd til politiet gjør at troverdigheten lett kan få en alvorlig knekk.

Lederen for Spesialenheten for politisaker, Jan Egil Presthus, står fast på at enhetens etterforskning ikke farges av eventuell tilknytning til politietaten. Men han sier at verken Spesialenheten eller andre kan se bort fra at man ved lovgiving og rettspraksis har lagt listen relativt høyt med tanke på når det kan inntre straffansvar for politiet.

(NTB)

DEMONSTRERER MOT POLITIVOLD:  Demonstranter utenfor Justisdepartementet i Oslo markerte sin misnøye med at Spesialenheten for politisaker har henlagt Obiora-saken. Nå viser det seg at alle ti dødsfall etterforsket av Spesialenheten for politisaker de siste to åra, er blitt henlagt. FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX
DEMONSTRERER MOT POLITIVOLD: Demonstranter utenfor Justisdepartementet i Oslo markerte sin misnøye med at Spesialenheten for politisaker har henlagt Obiora-saken. Nå viser det seg at alle ti dødsfall etterforsket av Spesialenheten for politisaker de siste to åra, er blitt henlagt. FOTO: STIAN LYSBERG SOLUM/SCANPIX Vis mer
DREPT UNDER ARRESTASJON: Eugene Obiora.