Spesialenheten henlegger sak mot politimenn som sparket og slo antatt voldtektsmann

Gjerningsmannen har senere forklart at han ikke husker å ha blitt sparket eller slått.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spesialenheten for politisaker har besluttet å henlegge saken mot to polititjenestemenn som brukte slag og spark mot en mann under en pågripelse i Bodø i februar i år.

Det var en video filmet av en forbipasserende og publisert på vg.no som førte til at Spesialenheten besluttet å se nærmere på saken.

- Spesialenheten anser det utvilsomt at vilkårene for å pågripe A (gjerningsmannen) var til stede. Det forelå opplysninger om at en kvinne hadde vært utsatt for et overgrep, og beskrivelsen av gjerningsmannen tilsa at A med skjellig grunn kunne mistenkes for handlingen, skriver Jan Egil Presthus, sjef for Spesialenheten.

Ingen synlige skader De to politimennene rykket ut til Bodø sentrum etter meldinger om en overfallsvoldtekt 17. februar i år. Kort tid etter oppdager de en mann som passer beskrivelsen av gjerningsmannen, og pågriper ham. Mannen har senere innrømmet å ha overfalt kvinnen.

I beslutningen fra Spesialenheten heter det videre at en av politimennenes bruk av tjenestehund var «adekvat og forsvarlig». Det understrekes at hunden bet gjerningsmannen for å forsvare sin eier, og ikke fordi han ble bedt om å angripe.

- A fikk ingen synlige skader som følge av bittene, og har til Spesialenheten forklart at han ikke kan huske at han ble bitt av hund.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når det gjelder den andre politimannen, mener Spesialenheten at han opptrådte som han gjorde på grunn av han oppfatning av situasjonen der og da - han skal ha oppfattet gjerningsmannen som omtrent 190 centimeter høy og rundt 100 kilo tung.

«C følte seg utsatt da A lå med bein og armer i været. Han anså det derfor som formålstjenlig å gi A et «kakk» i store muskelgrupper for å få ham over på magen» heter det i avgjørelsen om henleggelse.

Det påpekes også at politimannen fryktet gjerningsmannen hadde en slags farlig gjenstand i lomma, noe som viste seg å være en mobiltelefon.

Husker ikke Mandag denne uka la aktor Erik Thronæs ned påstand om fire års fengsel for den tiltalte 30-åringen, skriver Avisa Nordland.

- Hun er en ung kvinne som i løpet av minutter fikk livet snudd på hodet, og hun har mistet sin trygghet som følge av hans handling, sa Thronæs i retten ifølge avisa.

Spesialenheten for politisaker skriver i beslutningen om henleggelse av saken mot de to politimennene at gjerningsmannen senere har forklart at han ikke husker å ha blitt sparket eller slått.

«Spesialenheten har vurdert om det i situasjonen var lempeligere alternativer til slag og spark, og om de burde ha vært benyttet. Det er for Spesialenheten ikke åpenbart at alternative maktmidler ville ha vært mer hensiktsmessige eller medført mindre risiko for skade» avslutter de.