Spesialenheten henlegger saken mot politimann som skjøt kvinne på Grønland

Mener han ikke opptrådte straffbart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spesialenheten for politisaker henlegger saken mot politimannen som i september i fjor skjøt en kvinne på Grønland i Oslo.

Det var en somalisk mor som ble skutt av politiet 18. september. Politiet har siktet henne for drapsforsøk, da de skjøt henne fordi de mener hun forsøkte å knivstikke et barn. Hun er også siktet for forsøk på vold mot offentlig tjenestemenn.

Politimannen har forklart at han trakk tjenestepistolen med sin høyre hånd etter at han så kvinnens kniv treffe barnet uten at den «gikk inn». Han skal ha rettet pistolen mot kvinnen samtidig som hun ble anrop:  «bevæpnet politi, stå i ro, slipp kniven». K

Kvinnen etterkom ikke ordren, men rettet da sin oppmerksomhet mot politibetjenten og hans kollegaer og kom mot dem med kniven i sin venstre hånd, heter det i Spesialenhetens rapport.

Da kvinnen var 1,5 -2 meter fra politibetjenten avfyrte han skuddet som traff kvinnen i lysken. 

Politibetjenten har forklart at han skjøt for å stanse kvinnen og har oppgitt at han i situasjonen tenkte «nå er det hun eller meg, eller mine tjenestemakkere, eller hun kan finne på å gå på gutten igjen».

Det var ifølge politibetjenten ikke tid eller mulighet til å gripe inn med lempeligere midler eller til å avfyre varselskudd. 

Politibetjenten var på stedet sammen med tre kollegaer og de hadde før skudd ble avfyrt gruppert seg i en «vifteformasjon», hvor politibetjenten sto fremst og hadde et skjold i vestre hånd. De tre kollegaene har i sine forklaringer for Spesialenheten i hovedsak forklart seg sammenfallende med politibetjenten, skriver Spesialenheten.

Saken oppdateres