NEKTER STRAFFSKYLD: Eirik Jensen oppholder seg nå på hemmelig sted. Han nekter for alle anklager, og mener å kunne bevise sin uskyld. Foto: Per Asle Rustad
NEKTER STRAFFSKYLD: Eirik Jensen oppholder seg nå på hemmelig sted. Han nekter for alle anklager, og mener å kunne bevise sin uskyld. Foto: Per Asle RustadVis mer

Spesialenheten mener sms-bevis og pengespor kan felle Eirik Jensen

Polititoppen mener han kan bevise det motsatte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spesialenheten for politisaker sier nå at de mener de kan bevise at politioverbetjent Eirik Jensen og den selverklærte narkobaronen Gjermund Cappelen samarbeidet over flere år. 

- Vi mener SMS-utvekslingene vi sitter på underbygger mistanken om et straffbart samarbeid mellom siktede og bærumsmannen, sier etterforskningsleder Liv Øyen i Spesialenheten til NRK.

Jensen ble løslatt fra varetekt fredag i forrige uke etter å ha sittet varetektsfengslet siden 24. februar. Han tilbrakte over en måned av varetektstida i full isolasjon, og oppholder seg nå på hemmelig sted.

Det kanskje viktigste beviset mot Jensen, er forklaringene fra Cappelen. Men Spesialenheten sier til Dagbladet at enkelte av Cappelens påstander til nå ikke er blitt bekreftet fra annet hold.

- Siktelsen bygger blant annet på vitneforklaringer fra den siktede Bærums-mannen som støttes av øvrig bevismateriale og andre vitneforklaringer. Men det er også deler av hans forklaringer som så langt ikke er bekreftet av annen etterforskning, sier Øyen til Dagbladet.

Pengespor Jensen nekter for å ha tatt i mot penger fra Cappelen. Den hasjsiktede bærumsmannen hevder på sin side at han har gitt Jensen store kontantsummer som betaling for informasjon og hjelp. Han har også forklart at han stod for oppussingen av Jensens bad på midten av 2000-tallet. Men ifølge Jensens forsvarer, advokat Jens Ove Hagen, kan Jensen dokumentere at han selv stod for mye av innkjøpene til oppussingen.

- KORRUPSJON: Narkokongen Gjermund Cappelen har forklart at han blant stod for oppussingen av Jensens bad på midten av 2000-tallet. Det mener Jensen at han kan beviset at er feil. Foto: Privat
- KORRUPSJON: Narkokongen Gjermund Cappelen har forklart at han blant stod for oppussingen av Jensens bad på midten av 2000-tallet. Det mener Jensen at han kan beviset at er feil. Foto: Privat Vis mer

- Spesialenheten er opptatt av privatøkonomien hans ned til minste detalj. Han satt for eksempel i to avhør på til sammen omkring ni timer den siste tiden før løslatelsen, sier Hagen.

- Han forklarte seg detaljert og kjøp og salg av brukte biler, og om detaljer knyttet til hvordan han gjorde det da han importerte motorsykler, satte dem i stand og solgte dem med en liten gevinst. Han har naturlige forklaringer på hvorfor han har hatt en del kontanter, og det er ikke noe ved hans levemåte som tilsier en økonomi utenom det vanlige.

- Interessante funn Etterforskningsleder Øyen sier det fortsatt pågår en omfattende kartlegging av Jensens økonomi.

- Det er gjort funn som er interessante, men det for tidlig å si noe konkret utover at siktede har forklart seg om en pengeoverlevering i desember i fjor. Etterforskningen så langt har ikke svekket mistankegrunnlaget om grov korrupsjon, sier Øyen til Dagbladet.

Det ble funnet litt over 30 000 kroner hjemme hos Jensen. Politioverbetjenten har forklart at penger han har fått fra Jensen er nedbetaling av et lån som han har gitt Cappelen.

- Gunst og ugunst Spesialenheten sier deres mål er å ha en objektiv etterforskning.

- Vi gjennomfører en grundig etterforskning. Vi skal være objektive og etterforskningen skal belyse forhold som både er til siktes gunst og ugunst. Etterforskingen har som mål å opplyse saken best mulig. Vi har også gjennomført etterforskningsskritt som siktede har bedt om, men som uansett ville vært endel av vår etterforsking, sier Øyen til Dagbladet.

Et av disse etterforskningsskrittene, er avhør av ansatte i tollvesenet og politiet. Som Dagbladet har skrevet tidligere mener forsvarer Hagen at disse avhørene styrker Jensens forklaring, og svekker mistanken mot ham.

- SAMARBEID: Etterforskningsleder Liv Øyen og Spesialenheten for politisaker sier nå at de mener de kan bevise at politioverbetjent Eirik Jensen og den selverklærte narkobaronen Gjermund Cappelen samarbeidet over flere år.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
- SAMARBEID: Etterforskningsleder Liv Øyen og Spesialenheten for politisaker sier nå at de mener de kan bevise at politioverbetjent Eirik Jensen og den selverklærte narkobaronen Gjermund Cappelen samarbeidet over flere år. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Det er for tidlig å trekke konklusjoner i saken. Vi anser etterforskningen som omfattende, og den vil vare i flere måneder fremover. Så langt i etterforskningen er ikke mistanken svekket etter Spesialenhetens syn, og det er fortsatt skjellig grunn til mistanke om grov korrupsjon. Mistanken har vært prøvet for domstolene en rekke ganger, og hver gang har både tingretten og lagmannsretten funnet at det er skjellig grunn til mistanke, sier Øyen.

Oslo 20140311 :  Advokat Jens-Ove Hagen,forsvarer for Eirik Jensen, og partner i Føyen Adkokatfirma DA .Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET
Oslo 20140311 : Advokat Jens-Ove Hagen,forsvarer for Eirik Jensen, og partner i Føyen Adkokatfirma DA .Foto: Bjørn Langsem / DAGBLADET Vis mer