<div>TILTALT: Spesialenheten har tiltalt Jensen for medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj og for å ha mottatt minst 2,1 millioner kroner av hasjbaronen Gjermund Cappelen. Eirik Jensen nekter straffskyldFoto: Berit Roald / NTB scanpix</div>
TILTALT: Spesialenheten har tiltalt Jensen for medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj og for å ha mottatt minst 2,1 millioner kroner av hasjbaronen Gjermund Cappelen. Eirik Jensen nekter straffskyldFoto: Berit Roald / NTB scanpix
Vis mer

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Spesialenheten om Jensens sms til Cappelen den 22. juli 2011: - Hoderystende

- Viser hvor viktig samarbeidet var, mener Spesialenheten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Hvorfor gikk ikke Eirik Jensen lei av å bruke så mye tid på Gjermund Cappelen? Jo, for det dreide seg om noe annet. Kontakten var en inntektskilde for Jensen, sier aktor Kristine Schilling fra Spesialenheten i sin sluttprosedyre i rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen i dag.

Her trekker hun blant annet fram en rekke eksempler på hvor omfattende kontakten mellom de to tiltalte har vært i perioden 1993 - 2013.

- Hoderystende

Blant de 1500 meldingene som man vet er sendt mellom de to mennene i disse åra, kom det flere sms-er fra Jensen til Cappelen den 22. juli 2011, dagen da 77 mennesker ble drept av Anders Behring Breivik på Utøya og i regjeringskvartalet.

En av meldingene Jensen sendte Cappelen denne dagen var:

- FØRT EKSEN BAK LYSET: Spesialenheten-aktor Kristine Schilling holder sin sluttprosedyre mot den tidligere politilederen Eirik Jensen. Hun hevder at Jensens forklaring ikke er troverdig, når selv ikke ekssamboeren vil forklare seg om saken. Video: NTB Scanpix Vis mer

«Ingen nye utfordringer».

- Det er hoderystende at Jensen i det hele tatt kan prioritere kontakt med Cappelen denne dagen. Oslo står på hodet, alle i politiet er opptatt av å håndtere terrorangrepet, finne ut om Behring Breivik opererte alene, eller om det var flere gjerningspersoner, sier Schilling.

- Begynte å gråte

- Dette viser hvor viktig samarbeidet er for Eirik Jensen, og vi er overbevist om at Cappelen har vært Jensens pengekilde i mange år, fortsetter hun.

Schilling viste også til et vitnemål fra en av Jensens tidligere kolleger, Synnøve Labråten, som var Jensens kollega. I sitt vitnemål beskrev politioverbetjenten tiltalen mot Jensen som «en personlig sorg».

- Det er beskrivende hvordan en kollega av Jensen reagerte da hun så meldingene mellom Jensen og Cappelen. Hun begynte å gråte i retten og så på det som et svik mot politiet, sier Schilling.

Spesialenheten mener Cappelen og Jensen hadde omfattende kontakt sommeren 2011, både før og under sommerferien. De mener Jensen maste på Cappelen om penger og at «ting måtte ordnes før ferien».

Spesialenheten har tiltalt Jensen for medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj og for å ha mottatt minst 2,1 millioner kroner av hasjbaronen Gjermund Cappelen.

Eirik Jensen nekter straffskyld for å ha mottatt verdier og for å ha medvirket til innførsler.

Spesialenheten gjør ferdig sine prosedyrer i dag. På mandag vil Cappelens forsvarere prosedere, før Jensens forsvarer holder sine prosedyrer på tirsdag.

Det er blitt ført 122 vitner i rettssaken, og over 6000 sider med dokumenter ligger til grunn.

Hard aktor

Spesialenheten-aktor Kristine Schilling gikk til kraftig angrep på Jensen i dagens prosedyre. Hun kritiserte hans moral som politimann, anklaget ham for å ha lurt sin egen ekssamboer og for å ha blitt kontrollert av hasjbaronen Gjermund Cappelen.

I sin prosedyre argumenter Spesialenheten for hvorfor de mener Eirik Jensen er skyldig i grov korrupsjon og narkotikavirksomhet. Han nekter straffskyld etter tiltalen, men Spesialenheten mener den tidligere politilederen ikke er troverdig.

- Eirik Jensen er den passive. Det er han som mottar fordelen. Det er han som er korrupt. Han har fått en utilbørlig fordel i kraft av sin stilling som offentlig tjenestemann og betydelig økonomisk verdi, sier Schilling.

Spesialenheten mener Jensen har bidratt med informasjon som var nyttig for Cappelens innførselsvirksomhet, og har dermed tiltalt ham for medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj.

Schilling mener det ikke er grunn til å tro at Jensen har vært godtroende og uvitende om Cappelens virksomhet.

- Jensens forklaring er helt uten troverdighet.