REKONSTRUKSJON: Den siktede politimannen var tilbake på broen der Linn Madelen Bråthen (33) døde 3. august i år. Politimannen er siktet for drap, men nekter straffskyld. Foto: Per Flåthe / Dagbladet
REKONSTRUKSJON: Den siktede politimannen var tilbake på broen der Linn Madelen Bråthen (33) døde 3. august i år. Politimannen er siktet for drap, men nekter straffskyld. Foto: Per Flåthe / DagbladetVis mer

Spesialenheten refser Telemark-politiet

Men mener politidistriktet ikke har gjort noe straffbart i forbindelse med etterforskningen av Linn Madelen Bråthens dødsfall.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spesialenheten for politisaker mener at Telemark-politiet ikke har gjort noe straffbart i etterforskningen av drapssaken på Stathelle.

Linn Madelen Bråthens (33) døde 3. august i år og Spesialenheten for politisaker har etterforsket politiets håndtering av saken i den innledende fasen.

En politimann ved distriktet ble raskt mistenkt og senere siktet for drap på kvinnen.  Selv om politidistriktet er frikjent, refser Spesialenheten politidistriktet på flere punkt i etterforskningen.

- Spesialenheten har i sin vurdering av saken konkludert med at det ikke er opptrådt på et vis som rammes av straffelovens bestemmelse om grov uforstand i tjenesten. Det er på enkelte punkter rettet kritikk mot politidistriktet, skriver Spesialenheten for politisaker i sin vurdering.

Spesialenheten mener politiet i den innledende fasen brukte nok ressurser og ble fulgt opp tilstrekkelig.

Kamerafeil Spesialenheten kritiserer Telemark-politiet for ikke å ha undersøkt om det fantes overvåkingsbilder som kunne kontrollere siktedes forklaringer om hans og kvinnens bevegelser etter at de forlot festen 3. august.

- Spesialenheten er forundret over at etterforskere som deltok i samtaler om mulige opptak fra overvåkingskameraer, ikke fant grunn til å følge opp og undersøke muligheter for at B og A var fanget opp av ett eller flere kameraer, skriver Spesialenheten i sin vurdering.

Med B og A menes kvinnen og den drapssiktede politimannen.

Spesialenheten mener politiet selv burde vurdert om det var hensiktsmessig at de tok etterforskningen av dødsfallet når deres kollega var vitne i saken, at de tidlig visste at han var den siste som så henne i live og at de hadde en tett relasjon.

- Spesialenheten mener etterforskningsledelsen og etterforskere har opptrådt kritikkverdig når de underveis i etterforskningen ikke synes å ha foretatt noen nærmere vurdering av Bs situasjon og rolle. Spesialenheten er kritisk til at B som et vitne i saken, delvis var til stede under avhøret av avdødes samboer, og at han aktivt synes å ha deltatt i leting etter mulige bevis i avdødes bolig, skriver Spesialenheten, og peker på at kommunikasjonen rundt roller, habilitet og oppgaver ikke har vært god nok når B var pårørendekontakt i saken.

- Lettet Spesialenheten skriver at det i vurderingen av om det kan være grunnlag for straffansvar må legges vekt på at saken og situasjonen politidistriktet kom opp i var uvanlig og at det i politiet, verken lokalt eller på sentralt nivå er utarbeidet direktiver for hvordan sen slik sak skal vurderes.

- Vi er lettet over at Spesialenheten er kommet til at vi ikke har gjort en straffbar handling. Samtidig retter Spesialenheten betydelig og viktig kritikk mot oss, som vi tar på alvor og vil lære av, sier politimester Rira Kilvær i Telemark politidistrikt i en pressemelding.

Hun sier hun mener det var riktig av Spesialenheten å etterforske denne saken.

- Det var på et tidlig tidspunkt klart for oss at det hadde skjedd en rollesammenblanding i forbindelse med etterforskningen av dødsfallet fra Breviksbrua. Dette har vært en krevende sak for oss i Telemark politidistrikt. Jeg er tilfreds med at vi nå har fått en avklaring. Det betyr mye, både for oss som virksomhet og ikke minst for de ansatte som har vært involvert, sier hun.