HVIL I FRED: Pimsiri Songngam (37) og hennes 12 år gamle sønn Petchngam Songngam ble drept i Kirkenes natt til mandag. De siste dagene har Kirkenes-innbyggerne lagt ned blomster, tent lys og røkelse på gressplenen utenfor leilighetskomplekset hvor drapene fant sted. Foto: Ådne Husby Sandnes / Dagbladet
HVIL I FRED: Pimsiri Songngam (37) og hennes 12 år gamle sønn Petchngam Songngam ble drept i Kirkenes natt til mandag. De siste dagene har Kirkenes-innbyggerne lagt ned blomster, tent lys og røkelse på gressplenen utenfor leilighetskomplekset hvor drapene fant sted. Foto: Ådne Husby Sandnes / DagbladetVis mer

Spesialenheten skal etterforske Kirkenes-saken

Finnmark-politiet har bedt spesialenheten om å undersøke politiets kontakt med den drepte 37-åringen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spesialenheten for politisaker skal undersøke politiets håndtering og kontakt med den drepte 37-åringen i Kirkenes.

Det opplyser politimesteren i Finnmark i en pressemelding.

Det var natt til mandag at en 37 år gammel kvinne og hennes 12 år gamle sønn ble skutt og drept i en leilighet i Kirkenes.

En mann som var gift med 37-åringen, er siktet for dobbeltdrapet.

Tok ikke i bruk risikoverktøy

Før drapet skal den 37 år gamle kvinnen ha oppsøkte politiet for å anmelde mannen for psykisk vold, men skal ifølge VG ha blitt avvist av politiet.

Dagbladet har tidligere meldt at kvinnen skulle flytte inn på krisesenter tirsdag, dagen etter at hun ble drept.

Alle landets politidistrikter skal nå ha tatt i brukt verktøyet SARA (Spousal Assault Assessment Guide) for bedre å kunne vurdere risikoen for ytterligere vold.

Et såkalt SARA-skjema ble aldri fylt ut da 37-åringen henvendte seg til politiet i forrige uke.

På spørsmål om politiet burde ha fylt ut et såkalt SARA-skjema, svarte påtaleansvarlig Morten Daae i går:

- Vi skal prøve å finne ut av det. Av det jeg har sett, så ser jeg ikke at vi burde ha gjort det. Det var ikke nødvendigvis et SARA-skjema vi skulle ha fylt ut, men vi skal se på om vi kunne håndtert saken annerledes på fredag, sier Daae.

- Viktig både for politiet og samfunnet

Nå har altså politiet sendt saken til Spesialenheten for å undersøke politiets håndtering.

- I denne situasjonen er det viktig både for politiet og samfunnet å få en uavhengig vurdering fra Spesialenheten i forhold til politiets håndtering av møtet med 37-åringen, sier politimester Ellen Katrine Hætta i Finnmark politidistrikt i en pressemelding.

Tove Smaadahl er daglig leder ved Krisesentersekretariatet og har jobbet med vold mot kvinner og vold i nære relasjoner i nærmere tre tiår. Til Dagbladet i går kalte hun politiets manglende behandling for «tjenesteforsømmelse».

- At politiet ikke tok i bruk SARA-verktøyet og heller ikke gikk videre med saken i form av en anmeldelse, er tjenesteforsømmelse. Grov uforstand i tjenesten, sa hun.

SARA-verktøyet

Bruken av SARA-verktøyet skal kunne gi bedre muligheter til å identifisere de partnervoldssakene med høyest mulig risiko for å eskalere til partnerdrap.

Studien «Partnerdrap i Norge 1990-2012», som kom i fjor, viser at sammensatte og omfattende belastninger, slik som rus- og depresjonslidelser, svak tilknytning til arbeidslivet, tilknytning til annen kriminalitet, innvandrerbakgrunn, mangel på statsborgerskap og tidligere selvmordsatferd, er alle blant de faktorene som øker risikoen for at partnervoldssaker eskalerer

- SARA-verktøyet gjør at politiet bedre kan se de ulike risikofaktorene i sammenheng og kan sette inn rett tiltak for å redusere risikoen, uttalte forsker Solveig K.B Vatnar som ledet partnerdrapsstudiet, til NTB.