NEKTER SKYLD: Politioverbetjent Eirik Jensen. Foto: Per Asle Rustad
NEKTER SKYLD: Politioverbetjent Eirik Jensen. Foto: Per Asle RustadVis mer

- Spesialenheten stilte spørsmål om Jensen allerede i 2006

Dagbladet har snakket med en straffedømt person som sier han i 2006 ble avhørt av Spesialenheten om Eirik Jensen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den korrupsjonssiktede politioverbetjenten Eirik Jensen blir tirsdag framstilt for varetektsfengsling i Oslo tingrett. Han vil ikke møte i retten selv, men hans forsvarer Jens-Ove Hagen vil begjære ham løslatt.

Spesialenheten for politisaker mener Jensen kan mistenkes for å ha mottatt penger og tjenester fra hasjsiktede Gjermund Cappelen. Jensen nekter straffskyld.

- Ville vite alt Spesialenheten har også tidligere forsøkt å se Jensen nærmere i kortene. Dagbladet får bekreftet at Spesialenheten hadde personer inne til avhør i 2006. Blant annet ble en seinere dømt person i flere timer utspurt om sitt kjennskap til Eirik Jensen, en nær kollega av Jensen og en kjent størrelse i Oslos underverden.

Spesialenheten ville vite hvilket forhold de tre hadde. Det var forholdsvis godt kjent blant kriminelle at «den kriminelle størrelsen» hadde et usedvanlig tett kildeforhold til enkelte personer ved Oslo politidsitrikt.

- Jeg husker avhøret som det var i går, sier mannen som i flere timer ble spurt ut om Jensen, hans kollega og den kriminelle.

- Spesialenheten ville vite alt om forholdet mellom Eirik Jensen, en av hans kolleger og mannen i Oslos underverden. Blant kriminelle var det en kjent sak at vedkommende hadde kontakt med Jensen. Jeg ble avhørt i flere timer, sier mannen, som senere er straffedømt, til Dagbladet.

Ikke om Cappelen Spørsmålene den gang skal ikke ha handlet om Gjermund Cappelen, som Jensen har hatt kontakt med siden 90-tallet. Jensens forsvarer Jens-Ove Hagen sier kontakten mellom dem har vært naturlig.

Dagbladet har vært i kontakt med Jensens daværende kollega. Han ble aldri konfronter med at Spesialenheten viste interesse for Jensen, ham og personen på midten av 2000-tallet.

- Jeg regner med at Spesialenheten innkaller meg til avhør om Jensen-saken. Men jeg var aldri klar over at Spesialenheten etterforsket Jensen og meg. Første gang jeg fikk høre om det, var da Dagbladet ringte meg, sier eks-politimannen.

Han har kjent Eirik Jensen i mange år, og tror absolutt ingenting på anklagene mot politioverbetjent.

- Anklagene mot Eirik Jensen er absurde, sier eks-politimannen.

Vil ikke kommentere Forsvarer Jens-Ove Hagen sier han ikke er kjent med noen etterforskning mot Jensen i 2006.

Oslo politidistrikt ønsker ikke å kommentere saken, og henviser til Spesialenheten. De sier til Dagbladet at de ikke kan kommentere eventuelle tidligere etterforskninger.

Det er uvisst hvor langt granskningen den gang faktisk kom. Spesialenheten mottar et stort antall anmeldelser vært år, og i mange tilfeller gjøres det innledende undersøkelser, uten at noen siktes eller at etterforskningen tas videre.

Eirik Jensen var regnet som en av krumtappene i bekjempelsen av organisert kriminalitet før han ble pågrepet og siktet. Som Dagbladet har skrevet tidligere nekter mange av hans tidligere og nåværende kolleger å tro på korrupsjonsanklagene. Forsvarer Jens-Ove Hagen mener Jensen i dag bør settes fri, da han mener det verken er grunnlag for mistanke mot Jensen eller at det er noen form for bevisforspillelsesfare.