- FØRT EKSEN BAK LYSET: Spesialenheten-aktor Kristine Schilling holder sin sluttprosedyre mot den tidligere politilederen Eirik Jensen. Hun hevder at Jensens forklaring ikke er troverdig, når selv ikke ekssamboeren vil forklare seg om saken. Video: NTB Scanpix Vis mer

Eirik Jensen

Spesialenheten tror Jensens eks-samboer føler seg ført bak lyset og lurt økonomisk

Spesialenheten-aktor Kristine Schilling holder sin sluttprosedyre mot den tidligere politilederen Eirik Jensen. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Spesialenheten holder i dag sin sluttprosedyre mot den narkotika- og korrupsjonstiltalte eks-politilederen Eirik Jensen (59). Spesialenheten har tiltalt politimannen for medvirkning til innførsel av 13,9 tonn hasj og for å ha mottatt minst 2,1 millioner kroner av hasjbaronen Gjermund Cappelen.

Hun tok både for seg narkotikatiltalen og korrupsjonstiltalen da hun begynte sin prosedyre i dag.

- Det har vært tjenestelig kontakt, Jensen har mottatt godtgjørelse og varslet om forhold som kan være nyttig for virksomheten, sier Spesialenheten-aktor Kristine Schilling på rettssakens dag 66.

Det er blitt ført 122 vitner i rettssaken, og over 6000 sider med dokumenter ligger til grunn. Eirik Jensen nekter straffskyld for å ha mottatt verdier og for å ha medvirket til innførsler.

- Det er han som er korrupt

- Denne kontakten kan ha bidratt til at Cappelen ikke ble tatt. Det er ikke et krav om at bistanden faktisk var til hjelp for virksomheten. Det er heller ikke nødvendig med bevis til de konkrete innførslene i tiltalen, sier Schilling om de 49 innførslene av hasj til Norge som ligger i tiltalen.

Tiltalen dreier seg om åra 2004 - 2013. Spesialenheten mener samarbeidet har foregått siden 1993, men understreker at bevisene før 2004 ikke er tilstrekkelige fordi de først har detaljert kjennskap om Jensens økonomi fra 2004.

Om korrupsjonstiltalen sier Schilling følgende.

- Eirik Jensen er den passive. Det er han som mottar fordelen. Det er han som er korrupt. Han har fått en utilbørlig fordel i kraft av sin stilling som offentlig tjenestemann og betydelig økonomisk verdi, sier hun.

- Retten må ikke finne beløp

- Han har fått det i kraft av sin stilling. Begge har forklart at de ikke har hatt sosial omgang, sier hun.

Hun sier det springende punktet er om Eirik Jensen har mottatt en utilbørlig fordel

- Spørsmålet blir om Eirik Jensen faktisk har mottatt noe med økonomisk verdi. Tiltalte skal få gunst der det er rimelig tvil, men det er ikke et vilkår at retten må finne beløp av en viss størrelse, sier Schilling.

Spesialenheten mener Jensen har bidratt med informasjon som var nyttig for Cappelens innførselsvirksomhet.

Hun mener det ikke er grunn til å tro at Jensen har vært godtroende og uvitende om Cappelens virksomhet.

- Jensens forklaring er helt uten troverdighet.

- Ekssamboer ført bak lyset

I går holdt statsadvokat Lars Erik Alfheim, som er påtalemyndighet mot Gjermund Cappelen (50), sin sluttprosedyre. Han gjorde det klart at de mener Cappelen er troverdig og at hans forklaring om at Jensen var hans medhjelper stemmer.

- Ingen kan bekrefte Eirik Jensens versjon av saken, sier Schilling i dag.

- Man kan spørre seg, hvorfor nekter N.N. (ekssamboeren til Jensen) å forklare seg? Hun nekter å forklare seg om noe så enkelt som husoppussing. Hun ga et fullt avhør og var samarbeidsvillig. Så har det gått lang tid og hun nekter å forklare seg i hovedforhandlingen.

- Jeg tror hun føler seg ført bak lyset av Jensen, sier hun.

Spesialenheten har funnet det de mener er en fiktiv kvittering med navnet «Frank Olsen» som stammer fra Cappelen. Spesialenheten mener Cappelen betalte for oppussing av Cappelens bad til 292 000 kroner, et meget sentralt punkt i korrupsjonstiltalen.

- Det som er ekstra ille ved dette er at han øker sin andel i boligen basert på utlegg han aldri har hatt. Det er kanskje ikke så rart hun gjorde alt for å slippe å møte i retten. Ikke bare har hun blitt fortalt usannheter, men også blitt lurt økonomisk, sier Schilling.

Statsadvokat Lars Erik Alfheim gjorde det i går klart at Cappelen kan ha krav på strafferabatt fordi han har tilstått og fordi han har gjort det mulig å domfelle en politimann.