TILTALT: Eirik Jensen nekter straffskyld.  Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
TILTALT: Eirik Jensen nekter straffskyld. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer

Spesialenheten vil lukke dørene under deler av Eirik Jensens forklaring

Jensen har sagt at han «ikke vil spare noen» når han skal forklare seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 9. januar begynner rettssaken mot den korrupsjonssiktede politilederen Eirik Jensen og Gjermund Cappelen, som er tiltalt for å ha bestukket Jensen.

Da vil Spesialenheten for politisaker måtte legge fram bevisene de mener taler for at Jensen ga Cappelen opplysninger og hjelp som gjorde at han kunne importere cirka 14 tonn hasj. Og Jensen vil forklare seg om sitt årelange forhold til Cappelen, som han har forklart at var hans «mestproduserende informant». Jensen har varslet at han ikke kommer til å spare noen, og at det vil komme avsløringer som vil kunne ryste politi-Norge.

Men det er ikke sikkert allmenheten får høre om det.

Spesialenheten bekrefter

Spesialenheten for politisaker kommer nemlig til å be om lukkede dører i deler av saken. Det bekrefter Guro Glærum Kleppe, assisterende sjef i Spesialenheten, overfor Dagbladet.

- Utgangspunktet er at retten skal være åpen, men vi kommer til å be om lukkede dører i deler av saken, sier Kleppe.

Hun ønsker ikke å kommentere hvor store deler av saken de ønsker lukket.

Åtte dager til Jensens forklaring

Rettssaken vil vare fram til midten av juni.

De to første dagene skal brukes på innledningsforedragene fra Spesialenheten, statsadvokaten og forsvarernes bemerkninger til disse.

Deretter er det satt av åtte rettsdager til Jensens egen forklaring, og det skal være blant annet deler av dette som Spesialenheten ønsker lukkede dører for.

Da Jensen satt i varetekt ble fengslingsmøtene i saken lukket for pressen og allmenheten, fordi Jensens egne forklaringer og andre dokumenter i saken var stemplet som «strengt fortrolige» etter beskyttelsesinstruksen.

«Strengt fortrolig» benyttes dersom det vil kunne forårsake betydelig skade for offentlige interesser, en bedrift, en institusjon eller en enkeltperson at dokumentets innhold blir kjent for uvedkommende, heter det i beskyttelsesinstruksen.

Skal vise kortene

Da Jensen ble tiltalt i februar i år sa han til Dagbladet at han «ikke vil spare noen» i rettssaken.

- Jeg har vært lojal mot systemet i 32 år. Jeg har trodd at systemet vil behandle meg rettferdig. Men nå ser jeg at jeg ikke kan han tiltro til det. I dag har de vist kortene sine. Da har ikke jeg noe annet valg enn å vise mine, sa Jensen.

- Jeg er ingen bitter mann. Men hansken er kastet, og jeg må nå bryte mange av mine selvpålagte kodekser. Med de konsekvenser dette måtte medføre. Dette er tungt, sa han.

Som Dagbladet har skrevet tidligere er det ventet at Jensen blant annet vil forklare seg om etterforskningen av Rasool-brødrene og flydroppsaken, hvor Gunnar Evertsen ble dømt for innførsel av 13 kilo amfetamin i 1993.

Jensens forklaring skal ifølge Oslo tingretts foreløpige tidsplan være over 24. januar, og dagen etter skal Gjermund Cappelen overta i vitneboksen. Det er satt av like lang tid - åtte dager - til Cappelens forklaring.

Etter dette er det satt av tid til bevisførsel fra statsadvokaten og Spesialenheten. Fra 10. til 8. juni er det satt av tid til forsvarernes vitner, før prosedyrene fra de fire aktørene er planlagt 12. -15. juni.

Eirik Jensens forsvarer John Christian Elden ønsker ikke å kommentere saken.