Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Rettssaken mot Eirik Jensen og Gjermund Cappelen

Spesialenhetens nye tall: - Jensen fikk 2,45 millioner av Cappelen. Men hasjbaronen mener han ga mye mer

- Det er jo et voldsomt sprik.

500 KRONER KILOEN: Ifølge tiltalen mot Eirik Jensen har han medvirket til innførsel av 13,9 tonn hasj for Gjermund Cappelen. Ifølge Cappelen har Jensen Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
500 KRONER KILOEN: Ifølge tiltalen mot Eirik Jensen har han medvirket til innførsel av 13,9 tonn hasj for Gjermund Cappelen. Ifølge Cappelen har Jensen Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Fikk den tidligere politilederen Eirik Jensen (59) penger av Gjermund Cappelen for å ha gitt ham informasjon som var nyttig for den tidligere hasjbaronens innførsel av hasj til Norge?

Det mener Spesialenheten for politisaker, og de viktigste bevisene de har mot Jensen er såkalte kontantstrømanalyser og forbruksanalyser. Tallene er basert på detaljerte undersøkelser gjennomført av Spesialenhetens revisorer og spesialetterforskere.

I tiltalen mot Jensen, utskrevet i februar i fjor, mener Spesialenheten at Jensen har mottatt minst 2,1 millioner kroner av Cappelen som godtgjørelse for medvirkningen - blant annet nesten 300 000 til oppussing av et bad.

Disse tallene er imidlertid blitt justert. Det redegjorde Spesialenheten-revisor Gyda Holberg for i retten i dag.

- Eirik Jensen har mottatt penger og andre økonomiske fordeler av Cappelen på 2 450 459 kroner fra 2004 fram til Jensen ble pågrepet, sier Hoberg i retten.

Kan bli justert ytterligere

Dette var summen per, 01.01.2017, like før hovedforhandlingene begynte. Beløpet kan ha endret seg fram til i dag, etter at Cappelen, Jensen og en rekke sentrale vitner har forklart seg.

Summen Spesialenheten mener Jensen har brukt kontant mellom 2004 og fram til slutten av 2013 er 2 538 889 kroner. De største summene er i henholdsvis 2006 og 2009, med kontantkjøp- og innskudd på omtrent 350 000 og 400 000 kroner.

Blant de største beløpene er et bilkjøp på drøyt 600 000 kroner.

Kontantinnskuddene i Norge er på 1 050 500 kroner. 333 000 kroner er satt inn i Sverige, viser oversikten.

- Voldsomt sprik

Hoberg påpeker at korreksjonen i analysen baserer seg på flere ting, blant annet uttak fra samboer, håndskrevne kvitteringer osv. Det er et detaljert og nitidig arbeid som ligger bak etterforskningen.

Spesialenheten har gått gjennom bankuttak, innskudd, overføringer og kontantkjøp gjennom en periode på nesten ti år.

Spesialenheten mener Jensen har hatt dette beløpet i kontantet, og at kilden ikke kan forklares på annen måte enn Cappelen.

Ifølge Gjemund Cappelens forklaring har Eirik Jensen mottatt 500 kroner per kilo innført hasj. Hasjbaronen sier dette beløpet har vært fast. Ifølge tiltalen har Jensen medvirket til innførsel av 13,9 tonn hasj mellom 2004 og 2013. Med de tallene til grunn skal Jensen ha mottatt nesten sju millioner kroner av Cappelen.

Akkurat det påpekte tingrettsdommer Kim Heger i retten i dag.

- Ja, det er forskjell det da, Cappelen? sa dommeren.

- Jeg mener jeg minst har betalt ham sju millioner, sier Cappelen.

Tidligere i avhør har han anslått at han har betalt Jensen 15-20 millioner kroner i en tjueårsperiode siden 1993.

- Det er jo et voldsomt sprik mellom tiltaltes forklaring og hva som kommer fram her, påpeker Heger.

- Det er spor av pengebruk som ikke vi har tatt inn i etterforskningen, svarer Spesialenheten-aktor Kristine Schilling.

- De sporene er uansett langt unna Cappelens forklaring, påpeker dommeren.

Motstrider

Eirik Jensen og forsvarets revisor Helge Bettmo ler når de hører Schillings respons. Fra før har aktoratet hevdet at Jensen har hatt et overforbruk på 1,6 millioner kroner siden 2004.

Jensen-forsvaret har signalisert at de vil legge fram en egen forbruksanalyse.

Hans forsvarer John Christian Elden mener Spesialenheten opererer med for mange gjennomsnittsberegninger framfor å se på Jensens konkrete forbruk.

Elden sier til Dagbladet at han har brukt statsautorisert revisor Helge Bettmo til å gjennomgå Jensens økonomi. Elden opplyser at Bettmo eventuelt skal finne flere bevis for at Jensens forbruk går i null.

Jensen nekter for at han har bidratt med nyttig informasjon til Cappelens innførselvirksomhet, og nekter videre for å ha fått godtgjørelse for slik informasjon.

Penger fra mor og far
Jensen har blant annet forklart inntekter med at han har fått forskudd på arv fra foreldrene sine, og at han har drevet kremmervirksomhet og kjøp og salg.

Penger fra foreldrene ble i dag tatt opp i retten. Gjennomgangen av overføringer til Jensen og betalinger foreldrene har gjort for ham strekker seg til like under 500 000 kroner over flere år.

Det betyr altså at foreldrene har overført eller betalt regninger for Jensen for 497 774 kroner i perioden 2004 - 2013.

Gjennomgangen viser også at foreldrene i perioden har hatt et kontantuttak på til sammen 1,388 millioner kroner.

I samme periode er altså Jensens egne bankinnskudd på 1 384 000.

Det blir påpekt at summene er nesten helt like.

- Hvis alt har gått til Jensen har ikke foreldrene noe å kjøpe smør og brød for kontant, sier Hoberg.

Hun mener foreldrene ikke kan ha gitt 216 000 kroner i kontanter, hvis ikke ville de ikke hatt noen annet igjen til forbruk.

- Er det noe i mors forklaring som tilsier at hun har gitt Jensen 1,3 millioner i kontanter? spør tingrettsdommer Kim Heger.

- Nei, svarer Spesialenheten.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media