PROSEDYRE: Aktor Guro Kleppe ber juryen finne Eirik Jensen skyldig på alle punkter, men sier det holder at de finner det bevist at han er skyldig i én medvirkende handling. Video: NTB Scanpix Vis mer

Eirik Jensen

Spesialenhetens påstand: - Jensen er skyldig

Spesialenheten ber juryen om å finne Eirik Jensen skyldig på alle punkter.

Like før klokka 10.30 i dag kom aktor Guro Glærum Kleppe til sin påstand overfor juryen:

- Jeg ber dere svare ja på spørsmål 1, 2, 3 og 4.

De omhandler altså grov korrupsjon og narkotikakriminalitet. Spørsmålene juryen skal ta stilling til, lyder som følgende:

  • Spørsmål 1: Er tiltalte Eirik Jensen skyldig i å ha medvirket til ulovlig innførsel av narkotika?

I grunnlaget vises det til inntil 6 anledninger i 2004 og 2005, inntil 24 anledninger mellom 2006 og 2009 og 18 anledninger mellom 2010 og 2013.

For å svare ja kreves flere enn 6 stemmer.

  • Spørsmål 2: Gjelder den i spørsmål 1 nevnte overtredelse et meget betydelig kvantum?

Dette er et tilleggsspørsmål som kun besvares dersom spørsmål 1 er besvart bekreftende:

  • Spørsmål 3: Er tiltalte Eirik Jensen skyldig i å ha mottatt en utilbørlig fordel i anledning av stilling?

I grunnlaget vises det til at Jensen i perioden fra 2004 til 19. desember 2013 fikk kontanter og/eller bidrag til oppussing og/eller en mobiltelefon og/eller en klokke og/eller reparasjon av en klokke.

For å svare ja kreves flere enn 6 stemmer.

  • Spørsmål 4: Er korrupsjonen å anse som grov?

Dette er et tilleggsspørsmål som kun besvares dersom spørsmål 3 er besvart bekreftende.

- UTRYGG: Spesialenheten-aktor Jan-Egil Presthus viste onsdag til en mailutveksling fra mars 2012, og mener at Eirik Jensen kan ha blitt utrygg på samarbeidet med Gjermund Cappelen (bak) på dette tidspunktet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
- UTRYGG: Spesialenheten-aktor Jan-Egil Presthus viste onsdag til en mailutveksling fra mars 2012, og mener at Eirik Jensen kan ha blitt utrygg på samarbeidet med Gjermund Cappelen (bak) på dette tidspunktet. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

- Kalde føtter

I det som er norgeshistoriens siste rettssak som går foran en jury, har påtalemyndigheten forsøkt å overbevise juryen om at det er hevet over tvil at den tidligere politilederen Eirik Jensen holdt sin beskyttende hånd over «hasjbaronen» Gjermund Cappelen.

Spesialenheten-aktor Jan-Egil Presthus startet rettsdagen onsdag med å ta for seg forhold fra 2012, og spesielt en episode der hasjbaronen Gjermund Cappelen ble spanet på av politiet sammen med to danske kriminelle politiet var meget interessert i.

Jensen skal da ha forklart at han ikke trodde Cappelen drev med narkotikavirksomhet, og at hasjbaronen var opptatt med sitt snusfirma:

- Jensen har på dette tidspunktet tilkjennegitt sin oppfatning om at Cappelen ikke driver med kriminalitet, til tross for at Cappelen observeres med to danske kriminelle størrelser. Spesialenheten mener Jensen her kan ha blitt usikker eller utrygg på om det var trygt å videreføre samarbeidet med Cappelen, sier Presthus.

- Tror jeg gir meg

I en e-post sendt 21.50 søndag 18. mars 2012 fra Jensen, like etter spaningen, står det følgende:

«Hei. Har hatt mye å gjøre i helga. Hørte hva du sa om makkeren din, som skulle prioritere seg selv. Jeg synes ting er blitt veldig uoversiktlig i det siste med lange venteperioder og uklare kontrakter. Vi får gjøre ferdig det siste, så tror jeg jeg gir meg. Gutta ønsker et møte til med deg. Jeg kan ikke fortsette som før, da firmaet krever mer ressurser.» skrev Jensen.

Klokka 03.16 natt til mandag 19. mars kom svaret fra Cappelen:

«Hei. Tidlig våken. Dette var ikke noe hyggelig å våkne til. Jeg forstår deg og har det på samme måte selv. Skal møte han ute på bygda klokka 9 da får jeg en oppdatering også får jeg gå i tenkeboksen. Vi får ta en prat utpå dagen i dag hvis du har tid.»

- Handler om noe annet

Presthus sier at Jensen forut for dette tidspunktet hadde endret sin stilling i politiet, og at han ikke lenger hadde samme tilgang til informasjon som tidligere.

- Jensen kan ha blitt utrygg. Spesialenheten ser ikke at det kan være mulig å lese e-posten 18. mars som om dette er en avslutning av informantforholdet. Dette handler om noe annet, sier Presthus, og legger til:

- Eirik Jensen ønsker å avslutte noe annet enn et samarbeid med Cappelen om informasjon.

- Det stemmer heller ikke med saken for øvrig. Eirik Jensen hadde opplyst at Cappelens rolle som informant hadde opphørt mange år i forveien.

Da Presthus konfronterte Jensen med mailen i retten i oktober, forklarte Jensen at han ikke husket «det med makkeren».

- Men at ting har blitt uoversiktlig kan man se på møtefrekvens og kommunikasjon, som har vært fraværende, sa han.

- Dritt lei

I tingretten, i januar 2017, forklarte Jensen at meldingen trolig betydde at det var «litt stress» og at han hadde mye å gjøre på jobb.

At gutta ønsker et møte til, tolket Jensen som at de andre politifolkene ville snakke med Cappelen igjen i forbindelse med analysen. «Firmaet» skal være seksjonen i politiet.

På spørsmål om hva «vi får gjøre ferdig det siste» betyr, svarte Jensen:

- Det kan bety at det er den siste informasjonen. Det kan være en måte å si det på, og at det relaterer seg til prosjekt uten framdrift og at jeg er dritt lei.

PROSEDYRENE: Dagbladets kommentator oppsummerer aktoratets prosedyre i saken mot Eirik Jensen. Aktoratet går hardt ut mot Jensens troverdighet så langt i prosedyrene. Reporter: Trym Mogen. Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

- Tøft

I går startet den første av tre dager med prosedyrer i saken med at påtalemyndigheten, ved Spesialenheten for politisaker, gikk rett i strupen på Jensens forklaringer og angrep hans troverdighet.

Mye tid ble brukt på å vise til Jensens endrede forklaringer, den store mengden SMS-kommunikasjon mellom Jensen og Cappelen, gaver og det aktoratet mener er forsøk på avledning fra Jensen i saken.

Eirik Jensen sa selv til Dagbladet at han opplevde den første dagen av prosedyrene som tøff.

- Jeg ser på dagen i dag på akkurat samme måte som gårsdagen. Vi har vår tilmålte tid, og nå gjelder det å utnytte den så godt som mulig, sa Jensen på vei ut av rettssalen i går.

Han fortalte at han opplever at Spesialenheten har påstander og konklusjoner, og at alle presenteres med et minustegn.

- Dette har vært en kjempetøff reise i mer enn fem år. Man blir påvirket av det. Det er ikke noe lystig scenario, sa han.

FORSVARER: Eirik Jensens forsvarer John Christian Elden er ikke imponert over aktoratets prosedyre. Reporter: Trym Mogen / Video: Nicolai Delebekk / Dagbladet Vis mer

Skal slå tilbake

Nå får Jensens forsvarere muligheten til å slå tilbake.

Der Spesialenheten mener Jensen har holdt en beskyttende hånd over «narkobaronen» Gjermund Cappelen, slik at sistnevnte kunne operere i fred for politiet, mener Jensen og hans forsvarere at han har brukt Cappelen som en viktig informant for å vite hva som beveger seg i kriminelle miljøer.

Jensens forsvarer, advokat John Christian Elden, er klar på at de i dag kommer til å gå rett i angrep på Spesialenhetens framstilling av saken.

- Ja, det er det som hører hjemme i prosedyrer … Å oppsummere bevisførselen. Vi har notert oss at de flere ganger - også i dag - tror, mener og oppfatter. Det mener vi er helt irrelevant i en straffesak, sa Elden til Dagbladet tirsdag.

I løpet av de tre dagene med prosedyre skal 72 rettsdager, over 120 vitner og flere tusen dokumenter gjøres rede for.