SPESIALETTERFORSKER: Robert Mueller. Foto: Joshua Roberts / Reuters / NTB Scanpix
SPESIALETTERFORSKER: Robert Mueller. Foto: Joshua Roberts / Reuters / NTB ScanpixVis mer

Spesialetterforsker Mueller sikter 13 russere for innblanding i presidentvalget i USA

Til fordel for Donald Trump.

(Dagbladet): Den spesialutnevnte etterforskeren Robert Mueller sier i kveld at en storjury har siktet 13 russiske statsborgere og tre russiske «enheter» (byrå, firma, e.l.) for å ha manipulert presidentvalget i 2016 til fordel for Donald Trump. Det melder CNBC.

I en erklæring fra Muellers kontor heter det at USAs regjering anklager samtlige siktede for å ha inngått sammensvergelse for å villede landet.

Falske profiler

Ifølge siktelsen jobbet de siktede russerne fra tidlig i 2016 til midten av året med å «støtte valgkampen til daværende kandidat Donald J. Trump», til ulempe for motkandidat Hillary Clinton.

Siktelsen peker videre ut det den kaller «byrået» - også kjent som det russiske statsdrevne Internet Research Agency LLC. De førte «informasjonskrig mot USA gjennom fiktive amerikanske profiler på sosiale medier og andre internettbaserte medier».

Det slås fast at «byrået» fra ca. mai 2014 hadde en strategi klar for å blande seg inn i det amerikanske valget, med uttalt mål om å «spre mistillit til kandidatene og det politiske systemet generelt».

Tre av de siktede er anklaget for sammensvergelse for å begå elektronisk bedrageri og banksvindel. Fem er anklaget for alvorlig identitetstyveri.

Valgkampmedarbeidere siktet

Mueller ble utnevnt som spesialetterforsker av det amerikanske justisdepartementet i mai i fjor, med mandat til å granske et eventuelt samarbeid mellom russiske myndigheter og Trumps valgkampanje.

Fra før er fire personer, inkludert president Trumps tidligere nasjonale sikkehetsrådgiver Michael Flynn og tidligere valgkampleder Paul Manafort, siktet som følge av Muellers etterforskning.

Det hvite hus har så langt ikke kommentert siktelsene.

Dagbladet følger saken.