Spesialist i psykiatri vil medisinere Breivik mot psykoser

Thor Kvakkestad har tilbudt medisineringshjelp i brev til Breivik. - Det vil kunne avklare om du er tilregnelig eller ikke, skriver han.

TILREGNELIG ELLER IKKE? I den første sakkyndigrapporten ble Anders Behring Breivik erklært utilregnelig av de rettssakkyndoge. I den andre rapporten ble han erklært tilregnelig. Spesialist i psykiatri, Thor Kvakkestad mener at det vil være i Breiviks egen interesse å nå starte med antipsykotisk medikamentell behandling. -  Om han ikke viser effekt av medisinen, vil han kunne bevise for alle at han er tilregnelig, mener Kvakkestad. Foto: Øistein Norum Monsen/ Dagbladet
TILREGNELIG ELLER IKKE? I den første sakkyndigrapporten ble Anders Behring Breivik erklært utilregnelig av de rettssakkyndoge. I den andre rapporten ble han erklært tilregnelig. Spesialist i psykiatri, Thor Kvakkestad mener at det vil være i Breiviks egen interesse å nå starte med antipsykotisk medikamentell behandling. - Om han ikke viser effekt av medisinen, vil han kunne bevise for alle at han er tilregnelig, mener Kvakkestad. Foto: Øistein Norum Monsen/ Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Klinikkoverlege og spesialist i psykiatri, Thor Kvakkestad sendte i går et brev til Anders Behring Breivik, der han tilbyr seg å hjelpe den terrortiltalte med medisinering mot psykose.

- Frivillig bruk av antipsykotisk medikasjon nå gjennom rettsaken vil kunne ha avgjørende betydning for å kunne si med betydelig mer sikkerhet hva som er tilfelle i denne saken; om Breivik er tilregnlig eller utilregnelig, paranoid schizofren eller bare personlighetsforstyrret og ond, sier Kvakkestad til Dagbladet.

- Helt avgjørende Kvakkestad sier at han etter 18 års erfaring med medikamentell behandling av psykoser svært sjeldent har opplevd at pasienters symptombilde ikke endrer seg i noe grad i løpet av de første ukene av behandlingen.

- Det vil være i Breiviks interesse å få dokumentert for alle at han er tilregnelig. Hvis han kan gjennomføre rettsaken adekvat medisinert med dokumenterte verdier av antipsykotisk medisin i blodet vil dette kunne være helt avgjørende for at han blir kjent tilregnelig, dette dersom symptombildet som er beskrevet i den første sakkyndigrapporten ikke endrer seg i det hele tatt, mener Kvakkestad.

- Skulle derimot hans storhetsideier og forestillinger bli borte samtidig som medisinen begynner å virke, er det ingen tvil om at Husby og Sørheim har rett i sin konklusjon. Det er opp til Breivik selv å avgjøre dette, medisineringen må gjennomførers helt frivillig, legger han til.

- Kan bistå I brevet til Breivik tilbyr Kvakkestad å selv hjelpe Breivik med denne medisineringen:

«Dersom ønskelig kan jeg bistå med resepter og nødvendige skjema til blodprøve dersom ikke fengselslegen kan bistå med dette. Det bør startes opp i løpet av de neste dagene hvis dette skal gjøres. Skal jeg stå ansvarlig for å skrive ut tabletter vil dette innebære en personlig undersøkelse som bør gjøres så raskt som mulig, i alle fall ikke senere enn en uke etter oppstart. Det mest praktiske er at fengselslegen skriver ut dette i samråd med psykiater fra Sandvika DPS», skriver psykiatrispesialisten.

- Useriøs tilnærming Psykiater Arne Thorvik er negativ til Kvakkestads forslag om å tilby Breivik antipsykotisk medikamentell behandling.

HAR SENT BREV TIL BREIVIK: I går sendte klinikkoverlege og spesialist i psykiatri, Thor Kvakkestad, et brev til Anders Behring Breivik, der han foreslår for massemorderen å starte med antipsykotiske medisiner. Foto: privat
HAR SENT BREV TIL BREIVIK: I går sendte klinikkoverlege og spesialist i psykiatri, Thor Kvakkestad, et brev til Anders Behring Breivik, der han foreslår for massemorderen å starte med antipsykotiske medisiner. Foto: privat Vis mer

- Jeg synes det er en useriøs tilnærming. Ikke alle med paranoid schizofreni responderer på medisinen. Det er en betydelig del non-respondere. Om Breivik begynner på medisinene og ikke viser noen respons, kan det altså tolkes på forskjellige måter, og derfor mener jeg at dette ikke ville hatt noen bevisverdi. Denne typen utprøving har dessuten ingen tradisjon i norsk rettspsykiatri, sier Thorvik til Dagbladet.

- Ikke veien å gå Breiviks forsvarer, Tord Jordet, presiserer at han ikke har lest brevet fra Kvakkestad, men sier at han synes forespørselen høres merkelig ut.

- Å oppfordre noen til å ta medisiner  for å bevise at man ikke trenger medisinene, synes jeg høres spesielt ut, og jeg har liten forståelse for at noen kan foreslå dette overfor vår klient når de ikke en gang har møtt ham. Jeg synes også det er rart at denne henvendelsen kommer nå, siden det nettopp ble lagt fram en tydelig konklusjon om at vår klient ikke har psykoser av noen art, sier Jordet.

Rettspsykolog og forsker Pål Grøndahl tror ikke forslaget til Kvakkestad er veien å gå.

- Når Breivik selv mener at han er tilregnelig, mener jeg dette forslaget er uetisk. Dessuten er det ikke slik at man nødvendigvis ser en endring hos personer med paranoid schizofreni om de får medikamentell behandling. Ikke alle responderer like kjapt på medisiner, og det er forskjellig hva man responderer på. Noen responderer nesten ikke i det hele tatt, noen må ha store doser og noen responderer bare på èn type medikament. For mange innebærer medikamentell behandling altså mye prøving og feiling, og effekten er ikke noe man ser over dagen, sier Grøndahl.

Han tilføyer at det ofte er flere bivirkninger knyttet til medisin mot paranoid schizofreni.

BREVET TIL BREIVIK: I dette brevet til Anders Behring Breivik foreslår og tilbyr psykologspesialist Thor Kvakkestad medisinering av ham.
BREVET TIL BREIVIK: I dette brevet til Anders Behring Breivik foreslår og tilbyr psykologspesialist Thor Kvakkestad medisinering av ham. Vis mer

Thor Kvakkestad mener imidlertid det er få bivirkninger knyttet til det preparatet han har foreslått overfor Breivik - Abilify smeltetabletter.

- Medikamentet som bør brukes gir lite bivirkninger og lite tretthet og han vil kunne fungere fint i vitneboksen med dette i blodet selv om han ikke er psykotisk, sier han.

- Ikke så enkelt Den erfarne psykiateren Pål Abrahamsen er også skeptisk til en slik medisinering av Breivik.

- Det er ikke så enkelt. Medisiner er ikke den eneste og viktigste behandlingen av psykoser, i hvert fall ikke Abilify, sier Abrahamsen til Dagbladet.  

- Hva slags preparat er dette?  

- Det er jo et av preparatene som brukes mot psykoser, men det er en relativt ny medisin som vi vet lite om hvordan fungerer. Det kan også gjøre pasienten trøtt og påvirke matlysten, sier Abrahamsen.

SKEPTISK TIL FORSLAGET:  Psykolog Pål Grøndahl mener forslaget til Kvakkestad er useriøst. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SKEPTISK TIL FORSLAGET: Psykolog Pål Grøndahl mener forslaget til Kvakkestad er useriøst. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Han mener Breivik gjerne må få besøk av medisinsk personell.  

- Men å sette i gang en behandling han ikke har bedt om vet jeg ikke om det er noen vits i, sier Abrahamsen.

NY RAPPORT:  I den nye retssakkyndige erklæringen som psykiaterne Terje Tørrissen og Agnar overleverer Aspaas tingretten i Oslo på torsdag, fastslår de at Breivik er tilregnelig.  Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
NY RAPPORT: I den nye retssakkyndige erklæringen som psykiaterne Terje Tørrissen og Agnar overleverer Aspaas tingretten i Oslo på torsdag, fastslår de at Breivik er tilregnelig. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer