KJENDIS: Uten å vite det, har kosakken Alexander Mozhaev (36) blitt internasjonal kjendis etter at ukrainske myndigheter påstod han var en russisk elitesoldat og veteran fra krigen i Georgia i 2008. I virkeligheten er han en etterlyst rømling med eventyrlyst, sier han til Time, som har møtt ham i Slavjansk. Foto: NTB Scanpix
KJENDIS: Uten å vite det, har kosakken Alexander Mozhaev (36) blitt internasjonal kjendis etter at ukrainske myndigheter påstod han var en russisk elitesoldat og veteran fra krigen i Georgia i 2008. I virkeligheten er han en etterlyst rømling med eventyrlyst, sier han til Time, som har møtt ham i Slavjansk. Foto: NTB ScanpixVis mer

- Spesialsoldat, jeg?

Mannen med skjegg snakker ut.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mandag kunne Dagbladet avsløre at bildebevisene ukrainske myndigheter mener knytter en skjeggete mann til den russiske spesialstyrken Spetznaz, ikke holder mål. I går innrømmet ukrainske myndigheter overfor Dagbladet at de selv ikke har sjekket autentiteten til «bildebevisene» de har overlevert blant andre OSSE, FN.

Nå har nyhetsmagasinet Time sporet opp mannen med skjegg. 36 år gamle Alexander Mozhaev skulle nesten ønske at han hadde vært russisk spesialsoldat. Men Russland har ikke sendt ham til Ukraina. Han har rømt fra Russland.

- Truet med kniv Kameratene i den mystiske gruppen, som i mediene har fått kallenavnet «grønne menn», ler når de hører at de i over en uke har vært midtpunktet for spekulasjoner om russiske elitestyrkers operasjoner i Øst-Ukraina. Det er utydelige bilder av en enda mer skjeggete spetznaz-offiser i Georgia i 2008 som er bakgrunnen for at Alexander Mozhaev ble utpekt av ukrainske myndigheter.

- Jeg har aldri vært i Georgia. Ikke en gang på ferie, sier 36-åringen til Time.

- Den fyren ligner mer på Osama bin Laden enn på vår «Babay», ler kameratene. Babay er kallenavnet hans, som ifølge Times betyr busemannen.

IKKE LIKE: Mannen til venstre er angivelig fotografert i Georgia i 2008, og bærer merket til de russiske spesialstyrkene. Mannen til høyre er Alexander Mozhaev, som skulle ønske han hadde vært russisk elitesoldat.
IKKE LIKE: Mannen til venstre er angivelig fotografert i Georgia i 2008, og bærer merket til de russiske spesialstyrkene. Mannen til høyre er Alexander Mozhaev, som skulle ønske han hadde vært russisk elitesoldat. Vis mer

Den skjeggete Kosakken kommer fra Belorechensk i Sør-Russland, men måtte rømme fra hjembyen Krasnodar i mars for å unngå arrest.

Ifølge seg selv ble han tiltalt for å ha truet noen på livet med kniv, og satt på den nasjonale etterlysningslista i Russland fordi han ikke hadde råd til å bestikke tjenestemennene han mener fabrikkerte tiltalen mot ham. Derfor måtte han rømme, tilfeldigvis midt under dramaet som utspilte seg på Krim.

Han sluttet seg til en gruppe kosaker som strømmet til Krim for å bistå separatistene. Da Russland til slutt annekterte halvøya, bestemte de seg for å reise videre til Øst-Ukraina.

- Vi bestemte oss for å erobre mer av Russlands historiske landområder, sier han.

Hjemme venter hans høygravide kone. Men han tør ikke dra tilbake så lenge. Livet som væpnet opprører motiveres ikke så mye av russisk nasjonalisme, hevder han. Mest fordi det er spennende. Et eventyr, sier han til Times.
 
Får ikke russisk hjelp Men de får ikke hjelp fra Russland, hevder de. Tvert om har de knapt drivstoff til kjøretøyene sine. Ifølge Times har flere «grønne menn» forsøkt å selge intervjuer i bytte mot bensin, fordi de ikke har nok til å kjøre på patruljer.

LEDER: Vacheslav Ponomarev leder det prorussiske opprøret i Slavjansk. Han sier han har tryglet russland om støtte, men at dette blir ignorert. Foto: AP Photo/Alexander Ermochenko/NTB Scanpix
LEDER: Vacheslav Ponomarev leder det prorussiske opprøret i Slavjansk. Han sier han har tryglet russland om støtte, men at dette blir ignorert. Foto: AP Photo/Alexander Ermochenko/NTB Scanpix Vis mer

Lederen for det prorussiske opprøret i området, Vyacheslav Ponomaryov, er såpemaker og selvutnevnt «folkets ordfører». Han har tryglet russiske myndigheter om hjelp, men sier selv at de blir ignorert. Han hevder å ha 2500 menn under seg. Om dette stemmer, er vanskelig å bekrefte, skriver Times. Bare et fåtall av disse er i alle tilfelle like godt utstyrt og organisert som Alexander Mozhaev. De aller fleste fremstår som uorganiserte i sivile klær, med gamle våpen og lite trening.

- Vi trenger våpen, skjønner du? Vi er i ferd med å gå tom for alt, bortsett i fra humør, sier Ponomaryov til Times. Selv forteller han at de væpnede gruppene delvis består av frivillige som strømmet til fra Russland, Hviterussland, Kasakhstan. Times reporter på stedet sier lite tyder på bildet myndighetene i Kiev forsøker å male av et separatistopprør finansiert av store mengder penger, våpen og russiske soldater.

GRØNNE MENN: Dette er gruppen som har vært midtpunktet for spekulasjonene den siste uken. De avviser at de er russiske soldater - men skulle ønske de var det, ifølge Time. Foto: AP/MaximDondyuk/NTB Scanpix
GRØNNE MENN: Dette er gruppen som har vært midtpunktet for spekulasjonene den siste uken. De avviser at de er russiske soldater - men skulle ønske de var det, ifølge Time. Foto: AP/MaximDondyuk/NTB Scanpix Vis mer