<strong>REDDET:</strong> Helen Johnston (til høyre) ble reddet av spesialsoldater etter at hun ble kidnappet. Foto: Reuters/Scanpix
REDDET: Helen Johnston (til høyre) ble reddet av spesialsoldater etter at hun ble kidnappet. Foto: Reuters/Scanpix Vis mer

Spesialsoldater drepte kidnappere for å redde Helen (28) og Moragwe (26)

Den britiske statsministeren autoriserte selv den svært avanserte spesialoperasjonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Spesialstyrker gjennomførte natt til i dag et avansert nattraid mot en hule langt inne i Talibans territorium i Badakhshan-provinsen nordøst i Afghanistan, melder Daily Mail.

Oppdraget var å frigi totalt fire gisler, blant dem britiske Helen Johnston (28) og kenyanske Moragwa Oirere (26). Gislene hadde jobbet med et nødhjelpsprosjekt i landet da de ble tatt som gissel.

Med helikopterstøtte Ifølge Daily Telegraph skal det ha vært elitesoldater fra den britiske spesialstyrken SAS som sammen med andre spesialstyrker i Afghanistan (ISAF SOF) som i skjul av natten iverksatte angrepet.

- Oppdraget med å redde gislene ble iverksatt med helikopterstøtte. Gislene ble holdt i en hule i fjellene, opplyser en afghansk talsmann til nyhetsbyrået AFP.

Spesialsoldatene skal ha kommet med helikoptre og ble møtt av fem tungt bevæpnede gisseltakere, som tidligere hadde kommet med krav om løsepenger i en video. Alle fem ble drept i angrepet.

- Modig og imponerende Storbritannias statsminister David Cameron kunne i dag opplyse om at han hadde autorisert redningsforsøket etter å ha blitt orientert om den planlagte operasjonen.

- Det var en usedvanlig modig og imponerende operasjon våre styrker måtte gjennomføre. Jeg hedrer deres dyktighet og innsats, sa han i dag.

Han mener operasjonen bør virke avskrekkende og som en advarsel til terrorister over hele verden som prøver å ta britiske borgere til gissel.

- De bør vite at dersom de tar britiske borgere til gisler, så betaler vi ikke løsepenger. Vi driver ikke med byttehandler av fanger. De kan forvente en brå og brutal utgang av situasjonen, sier han.

Helen Johnstons familie er svært fornøyd med utfallet.

- Vi er glade og svært lettet etter at vi fikk den fantastiske nyheten om at Helen og alle kollegaene hennes hadde blitt befridd, sier foreldrene i en uttalelse.

Vil ha nødhjelp bort Johnston og Oirere blir nå tatt hånd om ved den britiske ambassaden i Kabul, mens de to afghanerne er brakt trygt tilbake til deres hjem i Badakhshan-provinsen.

Et av kravene til Taliban var at alle utenlandske nødhjelpsorganisasjoner måtte trekke seg ut av provinsen. I august i 2010 tok Taliban på seg ansvaret for drapene av åtte nødhjelpsarbeidere, fordi de hevdet at de var «kristne misjonærer».

Den vellykkede operasjonen kommer som en stor lettelse for både den britiske regjeringen og ISAF etter flere mislykkede operasjoner. I oktober i 2010 ble den britiske nødhjelpsarbeideren Linda Norgrove drept av en granat som ble kastet av en amerikansk soldat under redningsforsøket.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer