- LEVER I KONSTANT FRYKT: Den stadig økende spenningen mellom Nord-Korea og USA har nådd nye høyder de siste månedene. Nord-Koreas leder Kim Jong-un lever i konstant frykt for et angrep, tror den norske forskeren Stein Tønnesson. Foto: Wong Maye-E / AP / NTB Scanpix
- LEVER I KONSTANT FRYKT: Den stadig økende spenningen mellom Nord-Korea og USA har nådd nye høyder de siste månedene. Nord-Koreas leder Kim Jong-un lever i konstant frykt for et angrep, tror den norske forskeren Stein Tønnesson. Foto: Wong Maye-E / AP / NTB ScanpixVis mer

Spesialsoldater trener på likvidering. - Kim sover aldri samme sted to netter på rad

Søndag kom Trump med nye advarsler rettet mot Nord-Korea.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den stadig økende spenningen mellom Nord-Korea og USA har nådd nye høyder de siste månedene - en periode der USAs president Donald Trump og den nordkoreanske diktatoren Kim Jong-un begge har kastet seg inn en potensielt livsfarlig ordkrig.

Trump har gjort lite for å dempe spenningen. Så seint som søndag gjorde han det igjen klart at han kommer til å bruke militær makt mot Nord-Korea, dersom det viser seg å være nødvendig.

- Du ville ha blitt sjokkert over å få se hvor fullstendig forberedt vi er, dersom det er behov for det. Hadde det vært fint å unngå det (krig, red.anm)? Svaret er ja. Kommer det til å skje? Hvem vet, sa Trump til Fox-programleder Maria Bartimoro.

Den norske Nord-Korea-eksperten Stein Tønnesson tror Kim Jong-un og resten av den nordkoreanske ledelsen lever i konstant frykt for et amerikansk-ledet angrep.

- Man kan tenke seg hvordan de har det. De hører til stadighet om spesialøvelser i Sør-Korea, der man trener på hvordan man skal ta ut toppledelsen i Nord-Korea, sier Tønnesson, som er forsker ved Institutt for fredsforskning (PRIO), til Dagbladet.

Tidligere i år ble det kjent at sørkoreanske spesialstyrker trener på et målrettet motangrep, dersom Nord-Koreas diktator Kim Jong-un skulle gå til det skritt å starte en konvensjonell krig.

- Utvikler nye gjemmesteder

Dersom en krig bryter, ut planlegger Seoul å sende spesialsoldater til den nordkoreanske hovedstaden Pyongyang med oppdrag om å infiltrere og drepe. Målet vil være å ramme Kim Jong-un og hans nærmeste rådgivere, ifølge britiske Telegraph.

- Han sover ikke samme sted to netter på rad, sier Tønnesson og legger til at det trolig også gjelder resten av den nordkoreanske ledelsen, sier Tønnesson og legger til:

- Han har flere bunkerleiligheter, slik hans far Kim Jong-il hadde, som han alternerer mellom å oppholde seg i. Slik situasjonen er nå, så vil jeg tro at han også har utviklet nye gjemmesteder for at han ikke skal være der hvis en Tomahawk-rakett blir sendt for å drepe ham.

Fikk ordre om å «klargjøre» angrep

ATOMUBÅT: USA har sendt atomubåten USS Michigan til koreansk farvann. Ubåten ble sendt som støttefartøy for hangarskipet USS Carl Vinson og kan frakte og skyte ut ballistiske undervannsmissiler og Tomahawk-raketter. Foto: Jeon Heon-kyun / EPA / NTB Scanpix
ATOMUBÅT: USA har sendt atomubåten USS Michigan til koreansk farvann. Ubåten ble sendt som støttefartøy for hangarskipet USS Carl Vinson og kan frakte og skyte ut ballistiske undervannsmissiler og Tomahawk-raketter. Foto: Jeon Heon-kyun / EPA / NTB Scanpix Vis mer

Onsdag skrev det amerikanske tiddskriftet Foreign Policy at et amerikansk krigsskip, som patruljerer i Japanhavet, fikk en varselsordre - eller WARNO - om å være forberedt på å sende Tomahawk-raketter mot mål i Nord-Korea. Ordren skal ha blitt sendt ut i forbindelse med en nordkoreansk rakett-test i midten av september, sier en ikke navngitt militærkilde til Foreign Policy.

- Det er ikke uvanlig å sende ut en slik ordre. Men jeg vil si at det er en betydelig indikator for at muligheten for å bruke Tomahawk-raketter øker, sier en kilde med bakgrunn i det amerikanske forsvaret til tidsskriftet.

Tomahawk-missiler er samme kryssermissiler av samme type som ble brukt i USAs angrep mot en syrisk luftbase tidligere i år. Den gang sendte USA 59 av missilene mot flybasen Shayrat i Syria. De koster over sju millioner kroner per stykk.

- De kommer raskt og lavt inn og treffer målet uten at en flybesetning utsettes for fare, sa CNNs militærekspert Rick Francona den gang, ifølge Stavanger Aftenblad.

- Vanskelig å oppdage

Kryssermissiler er enkelt en flyvende bombe med vinger, og et eget avansert navigasjonssystem. Den skytes ut, og flyr mot målet under lydens hastighet og lavt over bakken. En Tomahawk-rakett kan også følge terrenget for å unngå fiendens sporings- og anti-rakettsystemer.

- Den har sin egen motor og et eget system for å finne fram til målet. Det er som en bombe i et lite fly. Den flyr under radarsystemer, og er dermed vanskelig å oppdage, sa Tor Bukkvoll, seniorforsker ved Forsvarets forskningsinstitutt, til Dagbladet i februar i år.

I april i år skrev NBC News at USAs marine har stasjonert to jagere i havet ved Korea-halvøya, som kan skyte Tomahawk-missiler inn i regionen.

Samme måned, mens utsendinger fra Sør-Korea, Japan og USA var i Tokyo for å diskutere det anspente forholdet til Nord-Korea, ankom atomubåten USS Michigan koreansk farvann, ifølge Reuters. USS Michigan ble sendt som støttefartøy for hangarskipet USS Carl Vinson og kan frakte og skyte ut ballistiske undervannsmissiler og Tomahawk-raketter.

Truet med «total utslettelse»

DEBUT: Den amerikanske presidenten Donald Trump gav Nord-Koreas leder Kim Jong-un hard kritikk da han talte for FNs forsamling i New York. Video: Reuters. Vis mer

Under Donald Trumps debut foran FNs generalforsamling i september, gikk presidenten i en drøyt 40 minutter lang tale til frontalangrep på Nord-Korea. I talen, der han blant annet varslet at USAs militære styrker bygger seg opp til å bli det mest slagkraftige noensinne, truet han Nord-Korea med «total utslettelse».

«Hvis vi må vil vi forsvare våre allierte, og vil ikke ha noe annet valg enn å totalt ødelegge Nord-Korea» USAs president, Donald Trump, til FNs generalforsamling.

Nord-Koreas leder Kim Jong-un har på sin side kalt Trump ting som «en mentalt forstyrret senil gamling» og «gærningen». Diktaturstaten har også gjentatte ganger truet USA med atomangrep, og har gjennomført flere atomprøvesprengninger og testoppskytinger av missiler.

Dagbladet kunne lørdag fortelle at Nord-Korea har sendt et oppsiktsvekkende åpent brev til verden, der landet erklærer seg selv som en fullverdig atommakt.