Spesialstyrker jager Omar

Amerikanske spesialstyrker har lokalisert Taliban-lederen mulla Omar. Samtidig forhandler afghanske regjeringsstyrker med Omars menn.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det eneste partene kan forhandle om er betingelsene for overgivelse. Om få dager vil mellom fire og fem tusen afghanske regjeringssoldater sette i gang en operasjon i området. Da vil mulla Omars menn være sjanseløse.

Men mye tyder på at amerikanerne vil komme den afghanske regjeringshæren i forkjøpet, og selv ta Omar. Det er lederen av den afghanske interimsregjeringen Hamid Karzai som bekrefter at amerikanske styrker nå jager Omar.

Kan utleveres

Mulla Omar er den mystiske og svært religiøse Taliban-lederen som har ført Afghanistan tilbake til middelalderen. Siden det er stor synd å avbilde mennesker, finnes det bare et uskarpt TV-bilde av den enøyde mulla Omar.

Det er bare Osama bin Laden som har en høyere pris på sitt hode enn mulla Omar i Afghanistan.

Hamid Karzai sa i et intervju med TV-stasjonen CNN for noen dager siden at den afghanske regjeringen ville utlevere mulla Omar til USA hvis han ble tatt leve nde. Men han sa også at Omar hadde begått store forbrytelser mot det afghanske folket, og antydet at han måtte gjennom en rettslig prosess i Afghanistan før han blir utlevert til det internasjonale samfunnet eller USA.

Rømte

Omar befinner seg angivelig i et fjellområde i Helmand-provinsen sør i landet, nær byen Baghran, ca. 160 kilometer nordvest for Kandahar. De afghanske regjeringsstyrkene har bedt befolkningen i Baghran om å utlevere Omar.

- Vi har bedt dem gi oss Omar, men det er ikke satt fram noe ultimatum, sier etterretningssjefen i Kandahar, Haji Gullalai, til nyhetsbyrået Reuters.

Omar og hans medarbeidere rømte fra Kandahar i desember, da byen falt som følge av amerikanske luftangrep. Det antas at Omar fremdeles har mange lojale tilhengere i den sørlige delen av Afghanistan.

Ny bombe traff

Den afghanske nyttårsfeiringen fikk en bitter bismak etter meldin ger om at en landsby øst i landet var truffet av amerikanske bomber, og at rundt 100 mennesker ble drept.

USA hevder at angrepet var berettiget, siden det var rettet mot bygninger som ble brukt av Osama bin Ladens al-Qaida-krigere og Taliban-militsen.

Men episoden avfødte nye krav om stans i de amerikanske luftangrepene i Afghanistan. Den afghanske forsvarsministeren Mohammed Fahim er blant dem som krever at bombingen må innstilles.

Men et annet medlem av den afghanske overgangsregjeringen forsvarte bombingen, og sa at USA ikke hadde noe annet valg. Det var et stort våpenlager i et hus i landsbyen, som ble voktet av tilhengere av Taliban og al-Qaida-nettverket, ifølge minister med ansvar for grensespørsmål, Amanullah Zadran. Han la til at det fremdeles er noe motstand i området.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer