Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Spesiell følelse, men jeg mister ikke nattesøvnen

Janne Kristiansen (56) ble ny PST-sjef i dag - bare én måned før Obama-besøket.

BEGYNTE I DAG: Janne Kristiansen inntok i dag sjefskontoret i PSTs bygg i Nydalen. Foto: INGAR SØRENSEN /  PST
BEGYNTE I DAG: Janne Kristiansen inntok i dag sjefskontoret i PSTs bygg i Nydalen. Foto: INGAR SØRENSEN / PST Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Kristiansen har fram til nå vært leder for Kommisjonen for gjenopptakelse av straffesaker og har bred erfaring som forsvarsadvokat, men har aldri jobbet i politi eller påtalemyndighet.

Da Dagbladet traff henne i dag, var hun så fersk i det romslige sjefkontoret hos Politiets sikkerhetstjeneste i Nydalen at hun ennå ikke hadde fått PCen til å virke.

Men de siste ukene har hun blitt briefet hyppig om saker som berører rikets sikkerhet - og sikkerheten til den amerikanske presidenten.

Om fire uker utløser Barack Obama tidenes sikkerhetsoperasjon i Norge, der PSTs hovedansvar er å foreta trusselvurderingen i samarbeid med Secret Service.

- Det er klart det er en spesielle følelse, men jeg har ikke mistet nattesøvnen, og tror ikke jeg vil gjøre det heller. Selv om dette er en stor «rigg» er det et område PST har erfaring med, understreker sjefen.

Når Air Force One letter fra Gardermoen igjen i desember og attentatfaren er over, skifter hun fokus til «vanlige» terrorister.

Ministerplukket
Det var justisminister Knut Storberget som selv ba den profilerte advokaten om å søke PST-jobben, noe som var kontroversielt i politiets fagforeninger.

- PSTs egenart gjør nok at det er sunt å få noen utenfra. Det er veldig nyttig å få inn noen som kan gi korrektiver til systemet, sa Storberget til Dagbladet etter utnevnelsen.

Han siktet til at PST hver dag driver det mest kontroversielle politiarbeidet i landet, da forebygging av terror nødvendigvis betyr etterforskning av folk som ennå ikke har gjort noe ulovlig og kanskje aldri kommer til å gjøre det.

- Kontraterror-arbeidet vil ha topp prioritet også framover. Man er vel samstemt om at trusselbildet rundt ekstrem islamisme ikke har blitt noe mindre, sier Kristiansen til Dagbladet.

Hun understreker at hun har bred innsikt i rettssikkerhetsspørsmål fra sin tidligere karriere, og akter å følge det hun mener er en «nøktern linje» etablert av sin forgjenger Jørn Holme.

- Det er klart det er en balansegang mellom rettssikkerhet og personvern på den ene siden og terrorbekjempelse på den andre, sier Kristiansen.

- Utfordringen er å ikke bruke mer alvorlige metoder enn det er behov for til enhver tid, og dette er noe Holme klarte, så langt jeg vet. Lovgiver har gitt oss mange metoder, men de skal brukes med nøysomhet, sier den nye PST-sjefen.

Hun lover å også videreføre forgjengerens åpenhet rundt tjenesten - «så lenge det er i tråd med rikets sikkerhet».

- Vi er et terrormål
Kristiansen har merket seg  personverndebattene som berører sikkerhetstjenesten indirekte, som den ferske kontroversen rundt datalagringsdirektivet - en regelendring som både det ordinære politiet og PST ønsker.

- Det er viktige personvernhensyn det her er snakk om, jeg forstår det. Men vi må ikke undervurdere at vi lever i en verden der Norge faktisk er et terrormål, blant annet på bakgrunn av NATO-samarbeid og våre styrker i utlandet.

Hun gjør det klart at det kan være nødvendig å akseptere nye prinsipper som andre europeiske land er enige om også i Norge.

- Vi er et liberalt land med veldig gode rettssikkerhetsvilkår. Da må vi også innse at Norge kan være et land som det er enklere å oppholde seg i for folk som planlegger terrorisme, fordi vi ikke har de samme mekanismene som andre land, sier Kristiansen til Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media