Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Spesiell situasjon når Høyesterett selv antyder at 15 av 20 dommere kan være inhabile

I dag behandles habiliteten til dommerne som skal vurdere Carl Ivar Hagens pensjonssak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere Frp-formann, Carl Ivar Hagen (71) saksøkte i 2013 staten for det han omtalte som et «pensjonsran».

Han mente at loven hadde en tilbakevirkende kraft da hans og andre stortingsrepresentanters stortingspensjon ble redusert etter at Stortinget i 2012 endret pensjonsordningen.

Saken kom først opp i Trygderetten, der Hagen tapte, og i mai i fjor kom den opp til ny behandling i Borgarting Lagmannsrett.

Hagen tapte også saken i Lagmannsretten, og anket den. I fjor høst sa Høyesterett ja til å behandle saken.

I dag møter Hagen i Høyesterett, forteller han Dagbladet. Men det er ikke hans sak som skal behandles der i dag.

15 av 20 dommere I stedet er det habiliteten til de høyesterettsdommerne som skal behandle Hagens sak, som er dagens tema. Etter at Hagens sak kom opp har nemlig Høyesterett selv kommet fram til at 15 av 20 høyesterettsdommere kan være inhabile.

Disse dommerne har hatt omtrent den samme pensjonsordningen som Hagen kjemper for å beholde.

- Det sier seg selv at det er en spesiell situasjon når Høyesterett selv antyder at 15 av 20 dommere kan være inhabile, sier regjeringsadvokat Kjetil Bøe Moen til Dagbladet. Han representerer Staten i saken mot Hagen.

- Kreves fem dommere Ifølge Moen kan saken mot Hagen føres også dersom Høyesterett kommer til at 15 av dommerne ikke er habile. Det kreves nemlig bare fem dommere for å behandle hans sak, opplyser Moen.

- Hva mener du om påstanden om at flere av høyesterettsdommene er inhabile?

- Jeg ønsker ikke å gå inn i dette nå før behandlingen i Høyesterett i dag. Dette er et spørsmål Høyesterett selv må ta stilling til, sier Moen.

Både han og Hagens advokat, Ketil Sælleg Ramberg, vil legge fram sine synspunkter for retten i dag. Det er satt av to timer til behandlingen.

Hagens sak vil opp for Høyesterett uansett dagens utfall, ifølge Moen. Det vil etter planen skje den 2. februar.

Hagen: - Vanskelig situasjon - Hva er din kommentar til Hagens påstander om at ha og andre pensjonister er blitt utsatt for et «pensjonistran»?

- Staten er ikke enig det, men derimot enig i Lagmannsrettens dom som legger til grunn at dette var en lovlig regulering, sier Moen.

Carl I. Hagen sier til Dagbladet at situasjonen er vanskelig.

- Jeg skjønner at Høyesterett ønsker å avgjøre spørsmålet i et rettsmøte. Det er uvanlig at partene inviteres til å vurdere habiliteten til høyesterettsdommerne, sier han til Dagbladet.

Uklart utfall - Jeg har stor forståelse for at de ønsker å vurdere habiliteten. Dommerne som er tiltrådt etter 2011, er i akkurat samme situasjon som meg, fortsetter han.

Det er uklart hva utfallet av rettsmøtet blir. Bare fem av 20 dommere stiller og skal avgi en kjennelse.

- Dersom de kommer til at det holder med bare fem dommere når de skal vurdere hovedsaken, blir spørsmålet om det svekker integriteten til domstolen, sier Hagen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media