- Spesielt at en Ap-mann skal granske en Ap-manns forhold til en Ap-mann

Dagfinn Høybråten ber om vurdering av habiliteten til Kredittilsynets direktør.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): KrF-leder Dagfinn Høybråten mener juridiske eksperter bør vurdere om Kredittilsynets direktør Bjørn Skogstad Aamo er habil i DnB NOR-saken, melder NTB.

Skogstad Aamo har vært aktiv i Arbeiderpartiet og var Gro Harlem Brundtlands høyre hånd på statsministerens kontor fra 1990 til 1993. I samme regjering var Jens Stoltenberg statssekretær i Miljøverndepartementet fra 1990 til 1991.

- Skaper uklarhet om uavhengigheten

I et intervju med Aftenposten gir Kredittilsynets direktør indirekte støtte til statsminister Jens Stoltenberg (Ap) for kontakten med landets største bank i dagene før redningspakken ble lansert. Nå skal Kredittilsynet granske DnB Nor-saken.

- Nettopp på grunn av hans bakgrunn fra Arbeiderpartiet bør han være ekstra forsiktig med å ta parti i saken. Det at han uttrykker forståelse for statsministerens opptreden er mildt sagt uklokt, sier Høybråten til NTB. 

Krf-lederen vil overlate til juristene å avgjøre om direktøren er inhabil, men mener han ikke må uttale seg så lenge granskingen fortsatt pågår. 

- Men det er svært alvorlig at Skogstad Aamo skaper uklarhet om tilsynets uavhengighet i en så spesiell sak. Det er spesielt at en Ap-mann skal granske en Ap-manns forhold til en Ap-mann og da er det svært viktig å ikke ta parti i saken, sier han.

- God erfaring fra SMK

Skogstad Aamo viser til at han var ved Statsministerens kontor sist gang det var bankkrise i Norge, og at det var en nyttig erfaring. Han sier at også den gang kom det informasjon til Statsministerens kontor fra mange kilder.

KREVER SVAR: Krf-leder Dagfinn Høybråten vil at jurister skal vurdere om Ap-bakgrunnen til Kredittilsynets direktør gjør han inhabil i DnB Nor-granskingen. Foto: Kyrre Lien/Scanpix
KREVER SVAR: Krf-leder Dagfinn Høybråten vil at jurister skal vurdere om Ap-bakgrunnen til Kredittilsynets direktør gjør han inhabil i DnB Nor-granskingen. Foto: Kyrre Lien/Scanpix Vis mer

- Det blir ikke bedre av at han bruker som begrunnelse sin egen bakgrunn som stabssjef ved Statsministerens kontor i en Ap-regjering. Det må ikke hefte noen tvil om at tilsynet går grundig til verks og er uavhengig. Det gjelder særlig når topplederen har bakgrunn som statssekretær under skiftende Ap-regjeringer, sier Dagfinn Høybråten til NTB. 

Dagfinn Høybråten mener som resten av opposisjonen at det som har kommet fram om kontakten mellom Rune Bjerke og Jens Stoltenberg er svært alvorlig.

- Beskyldningene i seg selv er svært alvorlige. Men fakta må på bordet og det er fakta som avgjør. Men det at det har vært så intens kontakt med statsministerens kontor på et slikt tidspunkt er svært alvorlig og helt spesielt, sier han til TV2 Nyhetskanalen.

Han viser til at det er finansdepartementet som har ansvaret for kontakten med finansnæringen.


Mener selv han er habil

Kredittilsynet gransker DnB NOR for mulig innsidehandel etter at banken tjente noen titall millioner kroner på sitt salg av statsobligasjoner i dagene før regjeringens krisepakke ble gjort kjent.

Han sier han selv har vurdert om han er inhabil.

- Jeg har vurdert spørsmålet og ikke funnet noen grunn til å erklære meg inhabil. Det er 15 år siden jeg var politisk aktiv, sier Skogstad Aamo til Aftenposten.

- Spesielt at en Ap-mann skal granske en Ap-manns forhold til en Ap-mann

Foss ikke urolig

Høyres Per-Kristian Foss har full tillit til Kredittilsynets kompetanse og uavhengighet når det gjelder granskingen av forholdet mellom Statsministerens kontor og DnB Nors sjef Rune Bjerke.

- Det å være uklok gjør ikke noen inhabil. Jeg har full tillit til Kredittilsynets uavhengighet, sier Foss til NTB. 

Han minner om at han selv og Høybråten satt i regjeringen som utnevnte Skogstad Aamo til direktør for Kredittilsynet for en ny åremålsperiode.

Stortingets finanskomité vil holde en høring senere i dag for å se på innholdet i regjeringens krisepakke til bankene og om denne var spesielt tilpasset DnB Nor.

VAR GROS HØYRE HÅND: Kredittilsynets direktør Bjørn Skogstad Aamo var statssekretær for Gro Harlem Brundtland.