<strong>MOT STRØMMEN:</strong> Øystein Stray Spetalen stod imot børsnedturen og aksjene hans steg i verdi. Foto: MORTEN PEDERSEN
MOT STRØMMEN: Øystein Stray Spetalen stod imot børsnedturen og aksjene hans steg i verdi. Foto: MORTEN PEDERSEN Vis mer

Spetalen ble rikere - Fredriksen mistet 1,5 mrd

Nedturen på Oslo Børs rammet John Fredriksen, Bjørn Kjos, Kjell Inge Røkke og Olav Thon, mens Øystein Stray Spetalen, Stein Erik Hagen og Kristian Siem stod imot.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Hegnar.no): Verdien på aksjene til de 13 rikeste på Oslo Børs falt med nesten 3 milliarder kroner sist uke. Det kom etter en oppgang på 1,8 milliarder kroner uken før og 7,1 milliarder kroner i 2013.

Til sammenligning falt verdien av alle aksjene på Oslo Børs med 36 milliarder kroner i uken som gikk.

Det var oppgang for Øystein Stray Spetalen, Stein Erik Hagen og Kristian Siem, men for John Fredriksen og de 8 andre var det nedgang.

Fredriksen ned 1,5 milliarder John Fredriksen hadde en tilbakegang på 1,5 milliarder kroner, som kom etter en oppgang på 1 milliard kroner uken før - og en serie med oppgang på en milliard i uken.

Nedgangen kom i en ellers morsom uke for Fredriksen. Kampen om Cermaq fortsetter trolig til uken, og fortsetter Marine Harvest å fire på kravene, samtidig som budet heves litt til, kan det gå i orden. Næringsminister Giske er bare ute etter å få høyest mulig pris.

Siden nyttår har aksjene hans på Oslo Børs likevel steget med 6,2 milliarder kroner og ifølge Bloombergs milliardæroversikt er John Fredriksen totalt sett god for 14,8 milliarder dollar, tilsvarende 86,5 milliarder kroner. Da er det bare 58 personer i verden med en større formue.

Ny nedgang for Wilhelmsen RCL falt litt tilbake også i uken som gikk og verdien på aksjene til medlemmene i Wilhelmsen-familien falt med nye 600 millioner kroner.

<strong>NEDTUR:</strong> Børskorreksjonen rammet John Fredriksen, som likevel er blitt over 6 mrd kroner rikere på Oslo Børs i år. Foto. Nina Hansen / Dagbladet
NEDTUR: Børskorreksjonen rammet John Fredriksen, som likevel er blitt over 6 mrd kroner rikere på Oslo Børs i år. Foto. Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

Da er er verdifallet de siste tre ukene på over 1,4 milliarder kroner. Da er også mer enn hele oppgangen på 1,2 milliarder kroner fra de foregående ukene borte. Og utbyttet på 33 millioner kroner blir en mager trøst når det skal deles på åtte.

Spetalen mot strømmen Øystein Stray Spetalen vet å sikre gevinst og har hentet ut flere hundre millioner kroner det siste halve året. Nå viser det seg også at han har oppgang selv når børsen faller.

Sist uke økte verdien på aksjene hans på Oslo Børs med 16 millioner kroner. Før det ekstraordinære utbyttet i Standard Drilling hadde han aksjer i et knippe selskaper på Oslo Børs for over en milliard kroner. Da Standard Drilling gikk eks utbytte på 26 cent for et par uker siden falt kursen med 51 prosent, mens Spetalen får rundt 70 millioner kroner inn på konto.

Spetalen sitter blant annet med aksjer for anslagsvis 375 millioner kroner i Spectrum, mens oppgangen i REC gjorde sitt til at han nå sitter med 225 millioner kroner i REC-aksjer og obligasjoner.

Hagen og Siem Stein Erik Hagen og Kristian Siem var de to andre som hadde oppgang da børsen falt. Tilsammen økte de to med 83 millioner kroner.

Oppgangen for Hagen kom etter to uker med et fall på 562 millioner kroner, mens oppgangen for Siem kom etter en uke der verdien på aksjene hans steg med 307 millioner kroner.

Hagen har da aksjer for 12,4 milliarder kroner, mens Siem har aksjer for 8,4 milliarder kroner.

Bjørn Kjos mistet 227 millioner kroner Norwegian fikk gjennomgå på Oslo Børs sist uke. Aksjen falt kraftig og på et tidspunkt fredag var verdien på flyselskapet ned med hele 1,9 milliarder kroner. På det tidspunktet hadde verdien på aksjene til Bjørn Kjos falt med 425 millioner kroner.

Men det svinget kraftig på børsen fredag og da dagen var omme hadde det bedret seg litt. Og verdien på aksjene til Bjørn Kjos i flyselskapet endte med en nedgang på 227 millioner kroner i uken som gikk.

Ned også for Stolt-Nielsen, Røkke og Thon Aksjene til Stolt-Nielsen falt med 303 millioner kroner i verdi, etter en uke med oppgang på 454 millioner kroner. Det barberte bort 25 prosent av oppgangen på 1,2 milliarder kroner i verdi de siste ukene, og verdien av alle aksjene falt dermed tilbake til 5,75 milliarder kroner.

<strong>FLØY LITT LAVERE:</strong> Aksjene til Bjørn Kjos i Norwegian falt i verdi.  Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
FLØY LITT LAVERE: Aksjene til Bjørn Kjos i Norwegian falt i verdi. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Det har gått opp og ned for Kjell Inge Røkke de siste ukene. I uken som gikk falt aksjene med nesten 370 millioner kroner i verdi. Men det kom etter en uke med en oppgang på 246 millioner kroner.

Olav Thon Eiendomsselskap falt tilbake med 21 kroner, nøyaktig lik oppgangen uken før. Dermed forsvant verdier for 161 millioner kroner, men aksjene hans er likevel opp 528 millioner kroner i verdi de siste to ukene. Og i tillegg er nå nesten 92 millioner kroner i utbytte fra selskapet på 89-åringens bankkonto.

De rikeste med 100 mrd De rikeste på Oslo Børs eide ved utgangen av uken børsnoterte aksjer til en verdi av 96,1 milliarder kroner, tilsvarende 5,8 prosent av verdien av alle selskapene som er notert på Oslo Børs.

Tar vi med de 7 neste har de 20 rikeste på Oslo Børs aksjer for like over 100 milliarder kroner, tilsvarende 6 prosent av den samlede verdien av alle aksjene på børsen.

Hovedindeksen falt 2,2 prosent sist uke, mens nedgangen den siste måneden er på 0,9 prosent. Så langt i år er oppgangen på 8,3 prosent. De siste tolv månedene er hovedindeksen opp 24,6 prosent.

Se hele oversikten over de rikeste på Oslo Børs og hvordan det gikk sist uke.

<strong>OPP OG NED:</strong> Foto: Kjell Inge Røkke økte med 246 millioner for to uker siden, men falt tilbake med 370 millioner kroner sist uke. Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
OPP OG NED: Foto: Kjell Inge Røkke økte med 246 millioner for to uker siden, men falt tilbake med 370 millioner kroner sist uke. Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer
<strong>MANGEMILLIARDÆR:</strong> Stein Erik Hagen  har aksjer på Oslo Børs for mange milliarder kroner. Foto:Jacques Hvistendahl
MANGEMILLIARDÆR: Stein Erik Hagen har aksjer på Oslo Børs for mange milliarder kroner. Foto:Jacques Hvistendahl Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer