<strong>PENGER:</strong> Investor og mangemilliardær Øystein Spray Spetalen tar gevinst når han kan. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
PENGER: Investor og mangemilliardær Øystein Spray Spetalen tar gevinst når han kan. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer

Spetalen gikk glipp av en liten laksemilliard

Investor Øystein Stray Spetalen har gått glipp av 950 millioner kroner i gevinst i to oppdrettsselskaper.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Finansavisen): Investor Øystein Stray Spetalen har teft for analyse og timing, men sivilingeniøren fra Sandefjord hadde tjent godt på å være mer tålmodig, skriver Finansavisen i dag.
  Fornøyd med dobling Spetalen kom seg inn på eiersiden i oppdrettsselskapene SalMar og Bakkafrost før selskapene gikk på børs i henholdsvis 2007 og 2010, og innkasserte hyggelige gevinster ved å selge seg ut kort tid etter noteringene. I SalMar doblet han innsatsen.

Salgene ga til sammen 650 millioner i kassen, hvor nærmere 250 millioner var ren gevinst. Ikke noe å kimse av, men det kunne vært langt mer. Aksjekursen i både SalMar og Bakkafrost har ifølge Finansavisen mer enn doblet seg i etterkant.

Spetalen om langsiktighet I boken «Norges beste investorer» av Stian Jacobsen og Thomas Erling Oksum fra 2001, avslørte Spetalen at han hater å gå ut for tidlig av en aksje.

- Det er ekstremt vanskelig å motstå den grådigheten som griper deg når ting går av skaftet, når aksjekursen raser oppover. En god investor har psyke til å stå imot maset fra alle som tar feil. Sveaas er flinkest der, han kjøper når et selskap ser helt håpløst ut og selger på topp, sier investoren.

- Den verste fienden i aksjemarkedet er utålmodighet, at du ikke klarer å sitte lenge nok i en aksje, la han til i 2001.

En milliard her og 200 mill. der
Hadde Spetalen beholdt lakseaksjene frem til i dag, hadde han sittet med verdier for nesten 1,6 milliarder kroner, inkludert utbytter. Gevinsten kunne dermed vært 950 millioner høyere, skriver Finansavisen.

Pengene fra oppdrett har imidlertid ynglet på andre områder, og Spetalen har fått igjen flere ganger innsatsen i både rigg og ikke minst i solselskapet REC.

Ifølge Kapitals oversikt over de 400 rikeste har formuen hans i samme tidsrom steget med 1,2 milliarder kroner, fra 2,3 milliarder i 2006 til 3,5 milliarder i 2013.

Flere nyheter Aqualis kjøper opp britisk selskap
Spetalens tomme riggselskap har 420 mill. på bok
- Sørg for at Fredriksen flytter hjem

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer