Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spetalen har tatt ledelsen 2 - 0 over Ulltveit-Moe

Jens Ulltveit-Moe og Øystein Stray Spetalen har veddet på hvert sitt solselskap.

SOL UTE SOL INNE: Investorene Jens Ulltveit-Moe og Øystein Stray Spetalen har satset på hvert sitt solselskap. Foto: Finansavisen
SOL UTE SOL INNE: Investorene Jens Ulltveit-Moe og Øystein Stray Spetalen har satset på hvert sitt solselskap. Foto: Finansavisen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Hegnar.no): De to solkongene, Jens Ulltveit-Moe og Øystein Stray Spetalen, satset på samme hest i vinter.

De kjøpte seg opp i REC og mens Ulltveit-Moe tidligere hadde trukket seg som styreleder i selskapet valgte Spetalen å gå inn i styret og ta en aktiv rolle i restruktureringen av REC.

Delt i to Masterløsningen ble å skille ut Solar, med fabrikken i Singapore som skal ha kostet 12 - 13 milliarder kroner å bygge. Prisen Solar ble skilt ut til var 800 millioner kroner, hvorav fabrikken skal ha utgjort rundt 500 millioner kroner.

For mange var det en åpenbart god deal, og de som forstod dette, og kunne, deltok også i emisjonen til 20 kroner. Aksjen steg raskt til 70 kroner og de som hadde deltatt i emisjonen gjorde en kanonkule.

Spetalen var imidlertid så trygg på verdien i Solar at han valgte å kjøpe mer på 70 kroner, samtidig som han solgte alt i REC Silicon. Nå kontrollerer han knapt 4,3 millioner aksjer i REC Solar.

Ulltveit-Moe valgte å selge alle sine aksjer i REC Solar på 3 kroner og cashe inn en gevinst på rundt 340 millioner kroner. Han brukte pengene til å kjøpe seg opp til over 20 prosent i REC Silicon.

In the long run Ulltveit-Moe gjorde et bet og uttalte sågar at vi får se i lengden hvem som får rett. Underforstått, og uttrykt med handling, han valgte å satse på gamle REC.

Spetalen solgte på sin side alt i gamle REC, og cashet trolig inn en gevinst i nærheten av 100 millioner kroner. Han satset i stedet alt på REC Solar og hans vurdering var altså den stikk motsatte av Ulltveit-Moes.

HegnarOnline vil følge veddemålet videre fremover, og har gitt de to en inngangspris basert på deres siste veddemål; Ulltveit-Moes kjøp av aksjer i REC Silicon på 3 kroner og Spetalens siste kjøp av aksjer i REC Solar på 70 kroner.

Så langt er det Spetalen som har truffet best. REC Solar har steget over 23 prosent, mens REC Silicon har falt mer enn 15 prosent.

Solkongene - Jens Ulltveit-Moe og Øystein Stray Spetalen

Lavere kostpris Med Ulltveit-Moes 476 millioner aksjer har det gitt ham et urealisert tap, basert på vårt utgangspunkt, på 223 millioner kroner.

Vi understreker imidlertid at kostprisen hans ligger langt under 3 kroner og at han fremdeles har en solid urealisert gevinst i REC Silicon.

Spetalen har så langt en urealisert gevinst på 70 millioner kroner, basert på vårt utgangspunkt. Men også hans egentlige kostpris i REC Solar ligger langt under 70 kroner og følgelig sitter han også med en mye større urealisert gevinst enn det.

Flere nyheter - Folk tror jeg er gal
Noreco-aksjonær tar heller stortap
Spetalen: - Definisjonen på udugelighet