ØKONOMI:  Sivilingeniør og investor Øystein Spray Spetalen viser her frem fortreffeligheten med hydrogen som drivstoff. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
ØKONOMI:  Sivilingeniør og investor Øystein Spray Spetalen viser her frem fortreffeligheten med hydrogen som drivstoff. Foto: Anette Karlsen / NTB scanpixVis mer

Spetalen håvet inn 177 mill. på hydrogeneventyr

Snipp, snapp, snute, så var det aksjeeventyret ute. Men gevinsten ble solid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen.no): Tidligere hydrogen-ambassadør Øystein Stray Spetalen kvitter seg med de siste NEL-aksjene og bokfører en gevinst på rundt 177 millioner kroner, skriver Finansavisen i dag.

Salget kom knappe to år etter at den 1. juni 2015 uttalte til avisen at selskapet kunne bli verdt 50 milliarder kroner, 100 milliarder kroner, uendelig.

- Hvis hydrogen tar over i transportbransjen, da er det ikke noen grenser for hvor stort dette kan bli, sa han.

Cashet inn

Tirsdag solgte han alle de gjenværende 36 millioner aksjene til en kurs på 2,55 kroner aksjen. Salget innbrakte dermed knapt 92 millioner kroner. Og basert på den bokførte verdien i regnskapet var gevinsten på knapt 19 millioner kroner.

Men den samlede gevinsten på Spetalens hydrogeneventyr skal ha vært nesten ti ganger så stort.

Fratrukket en symbolsk inngangspris, og nær 30 millioner kroner innskutt gjennom emisjoner, viser fasiten at Spetalen samlet sett har hatt rundt 177 millioner kroner i gevinst i NEL, skriver Finansavisen i dag. Da er imidlertid også det store aksjesalget på 115 millioner kroner i fjor medregnet.

Engasjert i hydrogen

Investoren har de siste årene vært en engasjert talsmann for hydrogen. Ved flere anledninger har han snakket svært varmt om hydrogenmulighetene i fremtiden, og spesielt innen transportsektoren og hydrogenbiler som et alternativ til batteribaserte elbiler.

Han har også deltatt i panel-debatter, og snakket Tesla-sjef Elon Musk midt imot. Musk, som satser tungt på batteriteknologi, mener hydrogen er «et utrolig dumt konsept» med en energieffektivitet på rundt halvparten av batterier, skriver Finansavisen.

Spetalen var blant tilhørerne da Musk besøkte Oslo i forbindelse med konferansen «Fremtidens transportløsninger» i april i fjor, men lot seg ikke overbevise av Musks hydrogenskepsis.

«Det er ikke noe nytt i det Musk sier. Dersom man skal ha en bil med lang rekkevidde, er matematikken fasiten. Da vinner hydrogenbiler», sa Spetalen til Finansavisen den gang.

– Ingen kommentar

NEL lever videre uten Spetalen på eiersiden, men aksjen har falt over 58 prosent fra toppen, høsten 2014. Fallet denne uken alene er på 20 prosent, og onsdag er aksjen ned 3,6 prosent til 2,17 kroner. Det verdsetter selskapet til 1,6 milliarder kroner.

Adm. dir. Martin Nes i Ferncliff og styreleder i NEL, skriver i en epost til avisen at de ikke kommenterer kjøp og salg av aksjer, eller spørsmål omkring dette.

Heller ikke Spetalen ønsker å uttale seg i forbindelse med salget.

– Martin Nes har gitt deg svar, ut over dette har vi ingen kommentar, sier Spetalen på telefon til Finansavisen.

Flere økonominyheter

SAS tapte mer enn en halv milliard
Spytter inn milliardsum for å få hotellene til å skinne
Trond Mohn selger seg ut av bank