Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spetalen om oljekrisa: - De som ikke har livets rett, de må dø

- Oljenæringen vil ha lønnsomhet igjen, sier Øystein Stray Spetalen.

NYTTELØST: I et intervju med Klassekampen sa milliardær og investor Øystein Stray Spetalen at petroleumsnæringen i Norge ikke trenger krisehjelp, fordi det vil være nytteløst å redde de jobbene «som ikke har livets rett».   
Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix
NYTTELØST: I et intervju med Klassekampen sa milliardær og investor Øystein Stray Spetalen at petroleumsnæringen i Norge ikke trenger krisehjelp, fordi det vil være nytteløst å redde de jobbene «som ikke har livets rett». Foto: Anette Karlsen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Milliardær og investor Øystein Stray Spetalen uttalte på Zero-konferansen - der man diskuterer hvordan man skal få ned klimagassutslipp - at det vil være nytteløst til å bruke statlige penger på å redde oljejobber, skriver Klassekampen.

Spetalen har de senere årene kjøpt seg opp i hydrogenbilmarkedet, og har i tillegg store eierandeler i solcelleselskapet Rec. Han avviser at Norges petroleumsnæring trenger krisehjelp, til tross for en nedgang i antall oljejobber.

- Støtte fra myndighetene vil ikke hjelpe noen ting. Det må gå sin naturlige gang. De som ikke har livets rett, de må dø. De som har livets rett, de vinner, sier Spetalen til Klassekampen. 

- Ikke slutten for oljenæringen Bedt om å utdype det han sa, fremhever Spetalen på epost til Dagbladet at oljenæringen fortsatt har ei framtid i Norge:

- Staten har selv i år flere hundre milliarder i skatteinntekter fra oljenæringen. Oljenæringen kommer uten statlig hjelp til selv å bruke nedgangen til å kutte kostnader. Dermed vil næringen igjen komme til å vise lønnsomhet slik den alltid har gjort ved tidligere nedganger i oljeprisen, skriver han.

25 000 oljejobber har forsvunnet det siste halvannet året, og arbeidsgiverorganisasjonen Norsk Industri tror 70 000 jobber kan bli borte i løpet av 2016. Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen, administrerende direktør i Norsk Olje og Gass, ønsker forutsigbare rammer for olje- og gassnæringen. Han understreker at jobbene som nå forsvinner, ikke er et resultat av en industri i fritt fall:

- Det vi ser i dag skyldes ikke primært nedgang i oljeprisen, men en formidabel vekst i investeringer og kostnader i næringen. Selv om vi får en korreksjon nå, kommer olje- og gassnæringen til å være helt sentral i norsk økonomi frem mot 2050, sier han til Klassekampen. 

- Jeg er enig med hovedbudskapet til Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen om viktigheten oljenæringen har for norsk økonomi også de neste 20 årene. Norske politkere og media må slutte med fiendebildet de prøver å skape av den norske oljenæringen. Den er det grunnleggende for skatteinntektene som skal betale for pensjoner sykehus og gratis utdannelse, skriver Spetalen.

Tapte i tredje kvartal Tidligere i dag ble det klart at Oljefondet tapte 273 milliarder i tredje kvartal, mens Statoil fikk et driftsresultat på 16,7 milliarder for samme periode. For Statoils del er dette en halvering fra fjoråret.

Likevel regnes ikke dette som grunn til bekymring, ifølge Aftenposten. Blant annet oppgis svakere kronekurs som årsaken til tapenes størrelse, men at dette ikke sier noe om nasjonens kjøpekraft. Tapene omfatter verdiendringen på rentepapirer, aksjer og eiendom.

Statoil oppgir at nedgangen i resultatet hos dem først og fremst skyldes et kraftig fall i oljeprisen og avskrivninger.  

Spetalen ønsket ikke å svare på hvordan Norge skal greie en overgang fra oljeindustrien og hvilken fremtid Statoil har, da han ble spurt om dette på mail onsdag formiddag.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media