GLISER GODT: Investor Øystein Stray Spetalen har gjort en kule på det norske seismikkselskapet Spectrum ASA. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
GLISER GODT: Investor Øystein Stray Spetalen har gjort en kule på det norske seismikkselskapet Spectrum ASA. Foto: ØISTEIN NORUM MONSENVis mer

Spetalen sitter med 666 millioner kroner i børskule

Men Øystein Stray Spetalen er ikke den eneste som har tjent millioner på det norske seismikkselskapet som har gått som en kule på Oslo Børs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Seismikkselskapet Spectrum ASA steg over 10 prosent på Oslo Børs mandag morgen, etter at selskapet la frem gode regnskapstall for 1. kvartal 2013.

Selskapet hadde like før lagt frem et resultat etter skatt på 15,69 millioner dollar, tilsvarende 91,3 millioner kroner for 1. kvartal 2013. I samme kvartal i fjor hadde selskapet et lite underskudd.

De gode tallene og kursoppgangen sendte verdien på selskapet opp med 235 millioner kroner, til 2,54 milliarder kroner på Oslo Børs.

Aksjen har steget over 95 prosent så langt i 2013. Siden selskapet ble notert på Oslo Børs den 2. juli i fjor, har aksjen steget 155 prosent.

Spetalen er størst Største eier i selskapet er investoren Øystein Stray Spetalen, med en direkte eierandel på 20,3 prosent gjennom selskapene Ferncliff og Tycoon Industrier.

I tillegg eier Gross Management 11,8 prosent, som Spetalen eier 50/50 sammen med kompanjong og styreleder i Spectrum, Glen Ole Rødland.

Totalt betyr det at Spetalen direkte og indirekte eier 26,2 prosent av Spectrum og sitter med aksjer i selskapet til en verdi av 666 millioner kroner.

Styreleder Rødland har aksjer for 150 millioner kroner.

Les også: Rally etter massivt aksjesalg

Flere finanskjendiser Arne Blystad er også stor aksjonær i selskapet. Gjennom selskapene Spencer Trading og Spencer Energy sitter han med en eierandel som er verdt 392 millioner kroner.

Bak Solan Capital, som sitter med aksjer til en verdi på 176 millioner kroner, sitter en langt mer anonyme Solan Capital. Bak det selskapet skjuler seg investoren Gunnar Hvammen, som har slått seg opp på olje, offshore og nå seismikk.

Folketrygdfondet sitter med aksjer for 134 millioner kroner og i tillegg sitter investoren Håkon Sæter og den Monaco-baserte investoren Erik Henriksen (Sabaro Investments) med Spectrum-aksjer til en verdi av henholdsvis 37 og 33 millioner kroner.

Og når det regner på finanskjendisene og investorene drypper det også litt på de ansatte.

Adm.dir. Rune Eng sitter, i følge Finansavisen, for eksempel på opsjoner som var verdt rundt 150 millioner kroner før den siste oppgangen.

Oversikten over de 20 største aksjonærene i Spectrum

Spenna gærne — Alle trodde vi var spenna gærne, sa adm. direktør Rune Eng (51) i Spectrum til Finansavisen tidligere denne måneden.

Avisen kunne da fortelle at Spectrum hadde satset på å samle inn 3D-seismikkdata utenfor kysten av Libanon, på eget initiativ og uten oppdragsgiver. Det viste seg å være svært klokt.

Libanesiske myndigheter har nå signalisert at de vil starte en lisensrunde i løpet av mai, og Spectrum har allerede solgt en del av 3D-seismikkpakken utenfor Libanon, skriver Finansavisen i dag.