Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spetalen vil støpe bestefaren hennes i voks og plassere ham i Hitler-kabinett

Det finner ikke Margrethe Gustavsen (29) seg i.

GODE MINNER: 29 år gamle Margrethe Gustavsen er barnebarnet til den første lederen av Sosialistisk Folkeparti, Finn Gustavsen. Hun liker ikke tanken på at bestefaren kan havne i Øystein Stray Spetalens skrekk-kabinett på Bygdøy. Foto: Benjamin Ward / Dagbladet.
GODE MINNER: 29 år gamle Margrethe Gustavsen er barnebarnet til den første lederen av Sosialistisk Folkeparti, Finn Gustavsen. Hun liker ikke tanken på at bestefaren kan havne i Øystein Stray Spetalens skrekk-kabinett på Bygdøy. Foto: Benjamin Ward / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Investor og milliardær Øystein Stray Spetalen blir museumsdirektør. Ifølge bladet Kapital jobber han med å bygge et antisosialistisk "skrekk-kabinett" på Bygdøy.

- Den største voksfiguren i skrekk-kabinettet er av Bresjnev. Han skal sitte ved siden av Finn Gustavsen, som vi også lager voksdukke av. Av brune sosialister som blir sittende i skrekk-kabinettet, er både Adolf Hitler og Heinrich Himmler, sier Spetalen til Kapital.

Det synes barnebarnet til Finn Gustavsen, Margrethe Gustavsen, er leit.

- Hårreisende I et innlegg på Manifest tidsskrifts nettsider forsvarer 29-åringen bestefaren.

- Aller først fnyste jeg av det og tenkte at det har tørna for han. Det er vanskelig å ta det seriøst at noen mener dette. Men nå skjønner jeg at det kan bli en realitet og at bestefaren min kan bli stående der med den gjengen. Da er det betraktelig mer ubehagelig, sier hun til Dagbladet.

Hun mener Spetalen driver historieforfalskning, og sier familien vurderer å kontakte milliardæren.

- Dette er høl i huet av to årsaker: Bestefaren min var en politiker som ikke var spesielt glad i diktaturer. Han hadde, som mange andre på venstresida på den tida, sympatier med noen sider, men var også en klar kritiker av manglende demokrati og måten de gikk fram på. Spetalen kan ikke ha satt seg inn i hva slags fyr min bestefar var. Så er det jo en pussig idé at alt som er feil, er fra venstresida. Koblingen mellom nazismen og sosialismen er åpenbart tull. Det er ingen seriøse historikere som vil være enige i dette. Sosialistene og nazistene var ikke bare ideologiske motstandere, men også faktiske fiender, sier Gustavsen.

- Han vil trives i en mørk kjeller  Men Spetalen gir seg ikke. 

- Barnebarn kan ikke lastes for sine forfedres handlinger. Faktum er imidlertid at Finn Gustavsen var den første partilederen i SV, som var en sammenslåing av det moskvalojale Norges kommunistiske parti og Sosialistisk Folkeparti. Gustavsen og hans trofaste partikamerater støttet åpenbart Sovjetunionen og Bresjnev. De tok sterk avstand fra de politiske fangene Soltsjenitsjin og Sakharov og kalte dem for løpegutter for Vesten. Hadde de vesteuropeiske landene på 70- og 80-tallet kun bestått av kommunistiske ledere som Finn Gustavsen, hadde aldri frigjøringen av 300 millioner mennesker fra terrorveldet til Sovjetunionen funnet sted, skriver Spetalen i en e-post til Dagbladet.

Han mener at det siste er et ubestridelig faktum, og skriver videre:

- Det ville vært historieforfalskning å ikke inkludere Gustavsen i museet. Han skal selvsagt ikke plasseres ved siden av Hitler. Men voksdukken av Finn Gustavsen vil nok trives godt i et mørkt kjellerrom på Bygdøy sammen med det politiske idealet Leonid Bresjnev, skriver Spetalen, som unnlot å svare på flere spørsmål om museet.

- Veldig lite klokt Bård Larsen er historiker i tenketanken Civita, og ga i 2011 ut boka «Idealistene - om venstresidens reise i det autoritære». Han er ikke videre imponert over museumsplanene til Spetalen.

- ENGASJERT, HYGGELIG OG KRITISK: Og slett ingen tilhengere av diktatorer. Slik husker Margrethe Gustavsen sin bestefar. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet.
- ENGASJERT, HYGGELIG OG KRITISK: Og slett ingen tilhengere av diktatorer. Slik husker Margrethe Gustavsen sin bestefar. Foto: Benjamin A. Ward / Dagbladet. Vis mer

- Når han trekker det så langt, så gjør han noe som egentlig er interessant om til å bli ganske uinteressant, sier Larsen, som understreker:

- SV har selvsagt ingenting å gjøre i et slik selskap.

Han mener det er blir uproposjonalt når Spetalen i sitt antisosialistiske museum blander nazistiske krigsforbrytere og kommunistiske ledere sammen med Gustavsen og SV.

- Når man snakker om skyld når det kommer til forbrytelser mot menneskeheten, er det forskjell på hva som sies av noen og gjøres av andre. At folk i SF og SV forsvarte disse regimene, er ikke sammenlignbart med kriminelle handlinger. Det er veldig lite klokt, sier Larsen, som mener det i utgangspunktet hadde vært en god idé å lage et museum som fortalte og forklarte om forbrytelser begått av kommunistiske regimer.

Margrethe Gustavsen beskriver bestefaren som en engasjert, kritisk, hyggelig person.

- Han ville nok ha ledd av dette. Og blitt litt sur. Som jeg, sier Margrethe Gustavsen.

NY HOBBY: Den engasjerte og kontroversielle investoren Øystein Stray Spetalen beskriver den nye rollen som museumsdirektør på Bygdøy som en morsom hobby. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
NY HOBBY: Den engasjerte og kontroversielle investoren Øystein Stray Spetalen beskriver den nye rollen som museumsdirektør på Bygdøy som en morsom hobby. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hele Norges coronakart