Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spike Lees Katrina

Om orkanen Katrina hadde rammet Martha\'s Vineyard istedenfor New Orleans, hadde responsen vært en helt annen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

NEW YORK (Dagbladet): I kveld kommer mange amerikanere til å sitte spikret foran TV-skjermen i fire timer. Da vises Spike Lees filmdokumentar om Katrina «When the Levees Broke. A Requiem in Four Acts».

DA DIKENE BRAST, brast også for mange troen på USA som et rettferdig samfunn for alle borgere. Det orkanen gjorde med oss, var å tvinge inn i vår bevissthet de menneskene vi har prøvet å glemme, sier universitetsprofessor Michael Eric Dyson. Det er ingen tvil om at hadde orkanen rammet Martha\'s Vineyard, hadde responsen vært helt annerledes, sa en annen av dem som hadde møtt fram til en visning av filmen for USAs svarte intellektuelle ledere.Martha\'s Vineyard er feriestedet for de rike og innflytelsesrike på USAs østkyst. Mens Spike Lee sier at han gjerne skulle ha tvunget både president Bush og visepresident Dick Cheney til å sitte og se filmen i sin helhet i fire timer.For det var nettopp responsen, eller mangelen på respons, som gjorde Katrina-orkanen til en katastrofe.

SPIKE LEEs Katrina er et filmdokument om New Orleans aller fattigste innbyggere. Det er historien om mennesker som har vært forlatt og glemt. Lenge. Også før orkanen Katrina i naturens lunefulle gang la store deler av byen under vann.Spike Lees Katrina er også en fortelling om politisk uvitenhet og likegyldighet. Om økonomisk grådighet. Om politikerne, oljeselskapene, forsikringsselskapene og utbyggerne som forente krefter mot de fattigste av New Orleans innbyggere.Spike Lee går bak historien om dikene som brast. Om Bushs ros til «skjorteeksperten» og eks-FEMAdirektør Michael Brown. Om Louisianas guvernør Kathleen Lee Bianco og den nylig gjenvalgte borgermester Ray Nagin svik mot de aller fattigste.De som ikke hadde penger til å evakuere før neste sosialsjekk kom. Som ikke hadde biler til å komme seg unna. Som ikke hadde noen sted å dra.

DEN DØDE KVINNEN, dekket av et teppe i rullestolen utenfor New Orleans Convention Center, er for mange bildet som står igjen etter Katrina-katastrofen. Bildet på hvor galt det kunne gå i et av verdens rikeste land. Spike Lee lar kvinnens sønn fortelle historien. Spike Lee begynte filmingen i New Orleans tre måneder etter katastrofen, han intervjuet hundrevis av mennesker.Spike Lee, eller Shelton Jack Lee, vil være stemmen for alle de som ikke har tilgang til makt, penger og media i USA. Han regnes som en av USAs viktigste filmskapere. Lees kontroversielle utsagn vekker gjerne debatt. Som da han sa at man ikke kunne se bort fra at det hele var en plan for å drive de svarte bort fra New Orleans. Men da Spike Lee i et intervju med magasinet New York sa at han var lei av å slåss mot hvitvaskingen av USAs historie i barnas skole, fikk han svar på tiltale. Fra læreren Ben Sumers i Monrose, New York. Læreren viste til at skolen hadde lagt vekt på å fortelle historien fra begge sider. Og at skolen hadde valgt James Baldwin til årets forfatter, fordi han satte USAs samvittighet overfor sine svarte medborgere på dagsorden.