SE TV NÅ: Mueller vitner om Russland-etterforskningen. Video: AP Vis mer

- Spikeren i kista for riksrett

I dag skal spesialetterforsker Robert Mueller vitne om den såkalte Russland-etterforskningen. Norsk ekspert tror det blir et antiklimaks for dem som ønsker Trump vekk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Onsdag tropper en ganske motvillig spesialetterforsker Robert Mueller opp i Representantenes hus, der han skal svare på spørsmål om rapporten fra den såkalte Russland-etterforskningen.

For åpent kamera

Mueller har flere ganger gitt uttrykk for at han ikke ønsker å vitne for Kongressen, men etter å ha blitt stevnet gikk han med på å møte opp. Han skal vitne for åpent kamera i justiskomiteen og etterretningskomiteen, i henholdsvis tre og to timer.

Det er ventet at det er en svært tilbakeholden spesialetterforsker som møter for de folkevalgte. Han har tidligere sagt at han ikke kommer til å gå utover det som allerede står i rapporten.

I forkant av høringene har Mueller bedt Justisdepartementet om retningslinjer for hvordan han skal forholde seg til spørsmålene som kan dukke opp.

Justisdepartementet svarte med at de forventer at Mueller «ikke vil gå utover» den offentlige versjonen av rapporten, skriver Washington Post.

Det store spørsmålet for demokratene er hvorvidt de skal stille presidenten for riksrett for å ha hindret Muellers etterforskning.

MUELLER: Spesialetterforsker Robert Mueller gav sin første offentlige uttalelse på to år om Russland-granskningen. Video: AP Vis mer

- Spikeren i kista for riksrett

Så langt har rundt 80 demokrater tatt til orde for dette. De håper nok at onsdagens høring vil kunne gi dem ammunisjon i kampen for å åpne riksrettssak mot Trump, men det får de neppe, mener USA-ekspert og postdoktor ved Universitetet i Bergen (UiB) Hilmar Mjelde.

Han tror høringene blir «spikeren i kista for dem som håper på riksrett».

- Mueller har lovet ingenting nytt. Jeg tror det blir et antiklimaks for dem som håper noe à la John Dean i Nixon-høringen i 1973. Mueller er et motvillig vitne som bare er der fordi han må. Han er en arbeidshest, ikke en show-hest. Han har deltatt på slike høringer 88 ganger før, og vil snakke lite, men sant. Han vil ikke la seg lure ut på glattisen, sier Mjelde til Dagbladet.

Selv om det altså er flere demokrater som ønsker å stille presidenten for riksrett, stritter den mektigste av dem alle, demokratenes leder i Representantenes hus, Nancy Pelosi, imot. Høringen kommer neppe til å endre hennes mening, sier Mjelde.

- Nei. Det kommer ikke til å bli noen riksrettssak mot Donald Trump. Det er ikke bred nok støtte for det verken i folket eller Kongressen. Bevisbildet mot ham er for tvetydig, og USA for polarisert, påpeker Mjelde.

Håper vitnemålet skal skake folk

En som likevel ikke ser ut til å se fram til høringen er presidenten selv. I en Twitter-melding mandag langet han ut mot Mueller.

«Den svært forvirrede Robert Mueller burde ikke få en ny sjanse. Det vil gå dårlig for ham og de falske demokratene i Kongressen, som ikke har gjort noe annet enn å kaste bort tid på denne sinnssyke heksejakten», tvitret Trump, som seinere samme dag tilsto at han kanskje kom til å se litt av den TV-sendte høringen. Eller kanskje ikke.

- Nei, jeg kommer ikke til å se på. Kanskje, muligens kommer jeg til å se litt av det. Jeg kommer ikke til å se på Mueller, for man kan ikke få så mange sjanser, sa Trump, ifølge ABC News.

MUELLER-RAPPORTEN: Donald Trump håper ingen president må gå gjennom det han har gått gjennom i forbindelse med den mye omtalte Mueller-rapporten. Video: CNN. Vis mer

Om han har noen grunn til å frykte Muellers vitnemål, er en helt annen sak, selv om demokratene åpenbart håper at vitnemålet skal gjøre inntrykk på den amerikanske befolkningen.

- De håper TV-framføring av rapporten skal opplyse og skake folk flest, som ikke har lest rapporten. De mener skadepotensialet i den for Trump er uforløst, og at den var langt mer graverende enn folk oppfattet, sier Mjelde.

- Så demokratene tror at med den rette innramming og de rette, hvasse spørsmålene, så kan Mueller-rapporten få en helt annen politisk sprengkraft.

I tillegg håper både demokratene og republikanerne at de skal klare å lirke ut ting som ikke står i rapporten.

- Noe kraftfullt, sier Mjelde.

Trump ikke renvasket

Donald Trump har hevdet at rapporten frikjente ham, noe som ikke er en objektiv sannhet. For i slutten av mai brøt Mueller tausheten og kom med sin første offentlige uttalelse om Russland-granskningen på to år.

Der pekte han på at han var underlagt Justisdepartementets retningslinjer og at han ikke kunne tiltalte presidenten for en forbrytelse. Han gikk også veldig langt i å antyde at presidenten på ingen måte var helt renvasket.

- Hvis vi hadde vært sikre på at presidenten ikke hadde brutt loven, ville vi ha sagt det. Vi kom derimot ikke til en konklusjon om hvorvidt presidenten begikk et lovbrudd, sa Mueller.

Det samme skrev Mueller og hans etterforskere i rapporten, som så langt ikke har fått nevneverdige konsekvenser for Trumps politiske liv. Muellers vitnemål kommer neppe til å gjøre noen stor forskjell det heller, ifølge Mjelde.

- Av to grunner: USA er for politisk splittet. Folk har gjort seg opp en mening, og vil avvise opplysninger som går mot deres forhåndsoppfatninger. Det viser 60 års forskning om opinionspåvirkning, sier Mjelde, og fortsetter.

- For det andre er bevisbildet her temmelig sammensatt. Hvorvidt Trump hindret rettsprosessen eller ei, det avhenger helt og holdent av hvilket syn på presidentmakt en legger til grunn.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer