Donald Trump

- Spikeren i kista

Høyesterett har avvist Texas’ forsøk på å ugyldiggjøre valgresultatet i fire vippestater.

- VILLE TAPT MED VERDIGHET: USAs avtroppende president, Donald Trump, var lørdag kveld på et valgmøte i Georgia. Der gjentok han en rekke udokumenterte påstander og løgner om valgfusk. Hør hva han sa her. Video: AP / Dagbladet TV Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Texas’ usedvanlige kamp om å få kjent valgresultatene i vippestatene Pennsylvania, Georgia, Wisconsin og Michigan ugyldig har ikke ført fram.

Høyesterett i USA har nå forkastet søksmålet.

- Fra et juridisk perspektiv er det over nå, sier valganalytiker Steve Vladeck til CNN.

Tirsdag fremmet republikaneren og Texas’ delstatsjustisminister Ken Paxton et søksmål på vegne av delstaten. I søksmålet hevdes det nok en gang at det er bedrevet utstrakt valgfusk i årets presidentvalg – igjen uten at det legges fram konkrete bevis for påstandene.

Målet var å overkjøre valgresultatet, og la lederne i delstatene selv velge valgmenn og dermed få muligheten til å endre utfallet for å beholde president Donald Trump i Det hvite hus.

- Selvkupp

USA-ekspert og Norce-forsker Hilmar Mjelde er klar på at Trumps forsøk på å snu et tapt valg hele tida har vært sjanseløse.

- Trump forsøker seg på et «autogolpe» - et selvkupp hvor han kan forbli ved makten selv om han tapte valget. Men det var dømt å mislykkes fra starten av, fordi USAs politiske system er robust, sier Mjelde til Dagbladet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer