Donald Trump

- Spikeren i kista

Høyesterett har avvist Texas’ forsøk på å ugyldiggjøre valgresultatet i fire vippestater.

- VILLE TAPT MED VERDIGHET: USAs avtroppende president, Donald Trump, var lørdag kveld på et valgmøte i Georgia. Der gjentok han en rekke udokumenterte påstander og løgner om valgfusk. Hør hva han sa her. Video: AP / Dagbladet TV Vis mer
Publisert

Texas’ usedvanlige kamp om å få kjent valgresultatene i vippestatene Pennsylvania, Georgia, Wisconsin og Michigan ugyldig har ikke ført fram.

Høyesterett i USA har nå forkastet søksmålet.

- Fra et juridisk perspektiv er det over nå, sier valganalytiker Steve Vladeck til CNN.

Tirsdag fremmet republikaneren og Texas’ delstatsjustisminister Ken Paxton et søksmål på vegne av delstaten. I søksmålet hevdes det nok en gang at det er bedrevet utstrakt valgfusk i årets presidentvalg – igjen uten at det legges fram konkrete bevis for påstandene.

Målet var å overkjøre valgresultatet, og la lederne i delstatene selv velge valgmenn og dermed få muligheten til å endre utfallet for å beholde president Donald Trump i Det hvite hus.

FÅR KRITIKK: Donald Trump har tradisjon for å holde store julefester, men får kritikk for at deltakere ikke bruker munnbind. Video: AP/Twitter Vis mer

- Selvkupp

USA-ekspert og Norce-forsker Hilmar Mjelde er klar på at Trumps forsøk på å snu et tapt valg hele tida har vært sjanseløse.

- Trump forsøker seg på et «autogolpe» - et selvkupp hvor han kan forbli ved makten selv om han tapte valget. Men det var dømt å mislykkes fra starten av, fordi USAs politiske system er robust, sier Mjelde til Dagbladet.

USA-eksperten er klar på at Bidens valgseier aldri har vært truet av Trumps forsøk på å stjele valget, «ei heller av hans republikanske lakeier som også har satt egen politiske interesse foran landet og Grunnloven».

- Trumps støttespillere sier prosessen må få gå sin gang når det prosessen skal liksom undersøke – angivelig valgfusk – er totalt oppdiktet. Og denne prosessen brukes til å undergrave tilliten til det politiske systemet, påpeker Mjelde og legger til:

- Trump-administrasjonens strategi er, som Steve Bannon en gang sa, å «flood the zone with shit». Altså å spre så mye desinformasjon at folk ikke henger med lenger. Slik kan Trump skape et inntrykk av at valget ikke er over enda. Men valget er definitivt over. Søksmålene er useriøse.

GÅR VIRALT: Melissa Carone har blitt omtalt som et «stjernevitne» av både Donald Trump og Rudy Guiliani. Nå blir hun latterliggjort. Video: Michigan State House. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

- Ny spiker

USA-ekspert og rådgiver i tankesmia Civita, Eirik Løkke, er enig med Mjelde i at Trumps mange forsøk på å torpedere valgresultatet lenge har vært dømt til å mislykkes.

- Dette er en ny spiker i kista. Høyesterett gjentar nå det som alle har sagt. Biden har vunnet valget. Det har ikke vært snakk om omfattende valgfusk. Trump kan sikkert komme opp med flere sinnsyke ideer etter dette, men det har egentlig vært spikeren i kista veldig lenge, sier Løkke.

Han understreker likevel at mandag 14. desember, da valgmennene skal avgi sine stemmer, er en merkedato.

Til Dagbladet fredag uttalte Løkke at Texas’ «ekstraordinære inngripen» og kamp om å ugyldiggjøre valgresultatet i fire vippestater, er ikke annet enn et «klovnaktig kuppforsøk» som vil ende i skam for delstaten.

- Trump kan sikkert komme opp med nye ting helt fram til innsettelsen 20. januar, og sikkert enda lenger, men Høyesterett vil fortsette å avvise det han eventuelt måtte komme med, sier Løkke.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer