- Spikerne hadde ført til flere dødsfall

Vitner om et ønske om å skade flest mulig, mener bombeekspert.

EKSPLODERTE: Bombemannen i Stockholm tok livet av seg selv og sprengte en bil i lufta. Foto: Reuters
EKSPLODERTE: Bombemannen i Stockholm tok livet av seg selv og sprengte en bil i lufta. Foto: ReutersVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bombemannen i Stockholm skal ha benyttet seg av såkalte rørbomber. En av disse skal ha tatt livet av mannen, som også skal ha båret med seg en sekk med spiker. I tillegg til bomben som tok livet av mannen skal det ha blitt funnet ytterligere fem rørbomber på stedet. Disse skal ha vært seriekoblet, men bombene gikk ikke av.  

Orlogskaptein og sjef for minedykkerkommandoen Per Bakkeli er ekspert på sprengstoff. Han mener skadeomfanget kunne vært mye større.

- Nå kjenner jeg ikke denne episoden så godt. Men, siden han skal ha hatt med seg en ryggsekk med spiker vitner det åpenbart om et mål om å skade så mange som mulig. Selve trykkdetonasjonen har begrenset effekt, men med spiker og metallgjenstander som splinter får man mye større dødelighet. Så hvis det hadde fått full omsetning hadde skadeomfanget sannsynligvis vært mye større, sier Bakkeli.

- Når det gjelder rørbomber kan det dreie seg om mye rart. Det er en slags populærbetegnelse på sprengstoff som er puttet inn i et rør. Slike bomber som bæres på kroppen detoneres som oftest med en bryter i hånden, i tillegg til at det er vanlig å ha en sikkerhetsbryter. Men det kan detoneres med en vanlig lampebryter, sier sprengstoffeksperten til Dagbladet.
 
- Det store spørsmålet er om det er snakk om hjemmelaget eller konvensjonelt sprengstoff. Hvis det er hjemmelaget så er det relativt komplisert å lage, og spesielt om man skal bære det på kroppen. I tillegg ganske farlig. Det vet alle som driver med det, tror jeg.  

- Kun en av seks rørbomber gikk av. Hva kan det skyldes?  

- Det kan for det første være dårlig opplæring eller dårlig sprengstoff. Hvis sprengstoffet er kraftig nok vil det kunne detonere alle bombene samtidig, men hvis det er svakere er man avhengig av full kontakt mellom dem.

Bakkeli mener det er farlig å kalle personer som bombemannen i Sverige uproffe. Han mener det er et relativt begrep.

- Det er ikke vanskelig å få en slik bombe til å gå av, men det trenger ikke skyldes skjødesløshet. Hvis det er snakk om hjemmelaget sprengstoff så er det ikke sikkert at mannen som bærer det vet hvor stor sprengkraft bomben har.