- Spikerne hadde ført til flere dødsfall

Vitner om et ønske om å skade flest mulig, mener bombeekspert.

EKSPLODERTE: Bombemannen i Stockholm tok livet av seg selv og sprengte en bil i lufta. Foto: Reuters
EKSPLODERTE: Bombemannen i Stockholm tok livet av seg selv og sprengte en bil i lufta. Foto: Reuters Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Bombemannen i Stockholm skal ha benyttet seg av såkalte rørbomber. En av disse skal ha tatt livet av mannen, som også skal ha båret med seg en sekk med spiker. I tillegg til bomben som tok livet av mannen skal det ha blitt funnet ytterligere fem rørbomber på stedet. Disse skal ha vært seriekoblet, men bombene gikk ikke av.  

Orlogskaptein og sjef for minedykkerkommandoen Per Bakkeli er ekspert på sprengstoff. Han mener skadeomfanget kunne vært mye større.

- Nå kjenner jeg ikke denne episoden så godt. Men, siden han skal ha hatt med seg en ryggsekk med spiker vitner det åpenbart om et mål om å skade så mange som mulig. Selve trykkdetonasjonen har begrenset effekt, men med spiker og metallgjenstander som splinter får man mye større dødelighet. Så hvis det hadde fått full omsetning hadde skadeomfanget sannsynligvis vært mye større, sier Bakkeli.

- Når det gjelder rørbomber kan det dreie seg om mye rart. Det er en slags populærbetegnelse på sprengstoff som er puttet inn i et rør. Slike bomber som bæres på kroppen detoneres som oftest med en bryter i hånden, i tillegg til at det er vanlig å ha en sikkerhetsbryter. Men det kan detoneres med en vanlig lampebryter, sier sprengstoffeksperten til Dagbladet. - Det store spørsmålet er om det er snakk om hjemmelaget eller konvensjonelt sprengstoff. Hvis det er hjemmelaget så er det relativt komplisert å lage, og spesielt om man skal bære det på kroppen. I tillegg ganske farlig. Det vet alle som driver med det, tror jeg.  

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer