- Spill for galleriet

Sverige har vedtatt at de er klare for å søke om Nato-medlemskap. Russland truer på sin side med å utplassere atomvåpen. Oberstløytnant Joakim Paasikivi er ikke overrasket over uttalelsene.

TRUER: Russland truer med å utplassere taktiske atomvåpen dersom Sverige og Finland har Nato-baser på sine områder. - Gamle trusler, sier oberstløytnant Joakim Paasikivi. Foto: AP / NTB
TRUER: Russland truer med å utplassere taktiske atomvåpen dersom Sverige og Finland har Nato-baser på sine områder. - Gamle trusler, sier oberstløytnant Joakim Paasikivi. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Sveriges statsminister Magdalena Andersson sa mandag at regjeringen har vedtatt at de er klare for å søke om Nato-medlemskap.

Torsdag ble det kjent at Finland vil søke.

Inntil nå har Finland og Sverige vært alliansefrie. Men i begge landene skjøt Nato-debatten fart da Russland invaderte Ukraina.

- Gammel trussel

Talsperson for Kreml, Dmitrij Peskov, har tidligere uttalt at Kreml følger nøye med på alt som kan påvirke Nato-konfigurasjon nær Russlands grenser.

På russisk TV har det også blitt truet med å utplassere taktiske atomvåpen dersom Sverige og Finland har Nato-baser på sine områder.

Ifølge den svenske oberstløytnanten Joakim Paasikivi er uttalelsen lite overraskende.

- Dette er nok et spill for galleriet, sier Paasikivi til Expressen.

- Denne trusselen er både langsiktig og gammel, sier han til Dagbladet.

Han tror Russland allerede har atomvåpen i Kaliningrad, som bare er 30 mil fra Sverige. Om ikke blir han overrasket.

POSITIV: Oberstløytnant Joakim Paasikivi er veldig positiv til at Sverige har besluttet å søke om Nato-medlemskap. Foto: Anders G. Warne
POSITIV: Oberstløytnant Joakim Paasikivi er veldig positiv til at Sverige har besluttet å søke om Nato-medlemskap. Foto: Anders G. Warne Vis mer

Til den svenske avisa refererer han til at mange observatører sier at det allerede er forhåndslagrede atomvåpen i Kaliningrad og at den eneste atomkraften i Østersjøen er Russland. Han legger til at de eneste i området som har hatt atombevæpnede ubåter er Sovjetunionen og Russland.

Venter flere krenkelser

- Det neste spørsmålet er om Russland vil bruke atomvåpnene, sier Paasikivi.

Han tror truslene er et forsøk på å påvirke.

- Jeg tror at Russland innledningsvis prøvde å påvirke Sverige slik at de ikke ønsket å bli medlem av Nato. Nå som det ikke har lyktes vil de markere sin misnøye. Russland prøver å påvirke slik at landet skal gjøre som Russland vil, og truer dermed med å flytte atomvåpen fram. Det tror jeg vi må leve med, sier oberstløytnanten.

FEILER: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen gir en oppdatering om krigen i Ukraina 16.05.2022 Vis mer

Paasikivi legger til at han forventer flere provokasjoner fra Russland mot svenske områder nå.

- Jeg tror vi kan vente oss flere krenkelser både til sjøs og i lufta, samt en økning av cyberangrep fra Russland nå som Sverige er på vei inn i Nato.

Også seniorforsker Karsten Friis ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt har uttalt seg til Dagbladet om truslene fra Russland, og mener det eneste de oppnår er motsatt effekt.

- For det første har ikke Russland så mye de kan true med – og enhver ting de truer med vil virke mot sin hensikt. Det vil bare øke svenskenes og finnenes motivasjon for å gå inn i Nato. De har dessuten fått sikkerhetsforsikringer fra USA og Storbritannia for denne perioden, sier Friis.

- Forsterker regionens sikkerhet

Paasikivi tror et mulig medlemskap i Nato for Sverige er positivt for Norge sin del.

- At Sverige og Finland blir en del av Nato øker sikkerheten i Norden generelt. Ut ifra samtaler med mine norske kolleger tror jeg de synes det er fint å få en felles plan. Nato er en sterk allianse strategisk. Det å få en felles plan for regionen forenkler situasjonen, forteller Paasikivi og legger til:

- Jeg ser på et Nato-medlemskap for Sverige som veldig positivt. Jeg har håpet at Sverige ville ta den beslutningen. Ut ifra min analyse vil et medlemskap forsterke både Sverige og regionens sikkerhet. Vi har mye å lære av Norge nå som vi kan få en annen mulighet til å planlegge i fellesskap. Sveriges nærmeste allierte vil jo bli Norge og Danmark, og de baltiske landene.

Norge har vært medlem av Nato siden alliansens grunnleggelse i 1949.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer