Spill med døden

NEW YORK (Dagbladet): En presidentkandidats holdning til dødsstraff har så langt vært den ultimate lakmustesten for amerikanske velgere. Bill Clinton skyndte seg hjem til Little Rock da han drev sin presidentkampanje i 1992. Årsaken var at han som guvernør i Arkansas måtte befinne seg i hjemstaten for at en henrettelse kunne finne sted. Og Clinton endte i Det hvite hus.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presidentkandidat Michael Dukakis' popularitet sank som en stein da han viste motstand mot dødsstraff i 1988. Når Bush for første gang stopper en henrettelse, etter å ha stått for 131 henrettelser i løpet av drøye fem år, varsler det en oppsiktsvekkende og meget interessant utvikling foran høstens presidentvalg.

Ingen må tro at Bush har endret holdning til at dødsdømte skal henrettes så raskt som mulig etter at de har fått sin dom. Guvernør Død, som han kalles av dødsstraffmotstandere, mener fortsatt at alle de 131 henrettede som han er ansvarlig for, var skyldige. Da han torsdag bestemte seg for å gå imot ankeinstitusjonen han selv utpeker, Board of Appeal, og brukte sin rett som guvernør til å utsette en henrettelse med 30 dager, var det for å berolige moderate velgere. Risikoen for at McGinn blir henrettet i løpet av sommeren er fremdeles stor. Men det var første gang George W. Bush signaliserte at det er grunn til å tvile på om rettssikkerheten er god nok for dødsdømte i Texas.

  • Ricky McGinns advokater krever DNA-test for å bevise at McGinn ikke voldtok stedatteren på 12 år som han er dømt for å ha drept og voldtatt. Det er rimelig grunn til å tro at DNA-testing kan frikjenne ham for voldtekten. DNA-testing har så langt frikjent 87 fanger i USA. Og avansert DNA-testing er foreløpig ikke en selvfølge for fangene på dødsceller rundt omkring i USA. Et av de grelleste eksemplene er Ronald Jones som til sammen satt 14 år i fengsel i Illinois, hvorav åtte på dødscelle, før DNA-testing frikjente ham. Da hadde han i flere år måttet slåss mot dommere som hånlo av kravet om DNA-testing.
  • Guvernør George Ryan i Illinois satte i gang klimaendringen for dødsstraff i USA 1. februar i år. Han stoppet alle henrettelser etter at 13 dødsdømte var frikjent. Flere er frikjent enn henrettet i delstaten siden dødsstraff ble gjeninnført i 1977. New Hampshires delstatskongress har enstemmig foreslått å fjerne dødsstraff. Det samme har Nebraska. I begge statene har guvernøren lagt ned veto. I California har den katolske kirkens overhode bedt om et moratorium slik guvernør Ryan har innført i Illinois. Og meningsmålinger viser at hvis folk får valget mellom å ha dødsstraff eller livsvarig fengsel uten muligheter til å slippe ut, er valget ofte det siste.
  • Flere og flere i USA tør nå innrømme at det amerikanske rettssystemet er fullt av snubletråder med fatale følger for fattige og svarte. Og et samfunn som har valgt å bruke den strengeste av alle straffer, dødsstraff, må anstrenge seg til det ytterste for at rettssikkerheten blir ivaretatt. Siden hundre prosent rettssikkerhet er en umulighet, er det uforståelig at verdens eneste supermakt har valgt en straff som ellers bare finnes i totalitære samfunn. Og avsløringer viser at korrupt og voldelig politi, udugelige forsvarere og mangel på tid og penger har holdt uskyldige mennesker på dødsceller i USA i nesten 20 år. Hvor mange som er uskyldig henrettet, vites ikke.
  • Amnesty International, EU-parlamentet og Oslo Journalistlag har valgt den dødsdømte Mumia Abu-Jamal i Pennsylvania som symbol i kampanjen mot dødsstraff og for rettssikkerhet i USA. Den svarte panteren som hadde sitt eget radioprogram hvor han kritiserte politiet, ble dødsdømt for mord på en politimann for 19 år siden. Det er tvil om Mumias uskyld, men det er liten tvil om at rettssaken hans var en farse. Denne måneden får han enten beskjed om ny henrettelsesdato eller at han får en ny rettssak. Pennsylvanias guvernør, Tom Ridge, er en het visepresidentkandidat for George W. Bush. Mumias sak vil høyst sannsynlig bli et politisk spill om døden.