Spill om krig

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Russland krever både penger og politiske løfter for å støtte forslaget til FN-resolusjon mot Irak.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Derfor unnlot Russlands utenriksminister Igor Ivanov i går å kritisere forslaget. Han sa bare at Russland er åpen for andres synspunkter.

Russland er den sentrale spilleren for å unngå et veto i FNs sikkerhetsråd når USA og Storbritannia krever aller sterkeste lut mot Saddam Hussein.

Ivanov har gjort det klart at han ikke er overbevist av de amerikanske og britiske «bevisene» for at Iraks diktator Saddam Hussein både har samarbeidet med terrornettverket al-Qaida og at han har masseødeleggelsesvåpen. Han insisterer også på at bare våpeninspektørene kan fastslå om Irak har masseødeleggelsesvåpen.

Amerikansk besøk

I går besøkte den amerikanske viseutenriksministeren, Marc Grossman, og den britiske utsendingen Peter Ricketts Moskva for å forsøke å overtale Russland til å støtte resolusjonsforslaget deres. Det skal innebære at Saddam Hussein får ei ukes frist til å gå med på ubegrenset våpeninspeksjon. Grossman kom fra Paris, der han heller ikke greide å overtale myndighetene til å støtte et militærangrep.

Ingen beviser

Støttet av både en antiamerikansk opinion og av sterke krefter i Statsdumaen har president Putin særdeles gode forhandlingskort overfor USA. Både løfter om investeringer og frie hender i Tsjetsjenia og overfor Georgia i Kaukasus vil være gode forhandlingskort for Putin. Utenriksminister Ivanovs tale er klar: først inspektører, så eventuelt bomber, hvis inspektørene finner masseødeleggelsesvåpen.

Hvis ikke vil ikke Russland være med på å stemme for en resolusjon i Sikkerhetsrådet som gjør at USA og Storbritannia kan diktere hva Iraks diktator skal gjøre, eller bombe ham fra makta, slik de vil.