Spillegale får ikke hjelp

Klarer bare å svare under halvparten som ringer hjelpetelefonen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Lotteritilsynet vil videreføre hjelpetelefonen for folk som lider av spilleavhengighet. Fram til nyttår er tjenesten et prøveprosjekt. Men svarprosenten må bli langt bedre enn i dag.

Møter telefonsvarer

Flere tusen ringer telefonen, først å fremst for å få hjelp til kutte avhengigheten til spilleautomater. Men det er ikke lett å komme gjennom på telefonen.

I følge en rapport fra Lotteritilsynet var det ved utgangen av august i år bare fire av ti anrop til hjelpetelefonen som ble besvart.

Med bare en ansatt og en telefonlinje er det mange som bare møter en telefonsvarer når de ringer for å få hjelp til å takle sin personlige problemer. De som hjelper de spillegale over telefon opplyser selv at de har reddet menneskers liv gjennom tjenesten.

Likevel er ikke tilbudet utvidet med flere ansatte og telefonlinjer.

Tulletelefoner

Lotteritilsynet har ikke noe svar på hvorfor folk legger på før de får hjelp. I rapporten spekulerer tilsynet i at noen kanskje legger på fordi de får kalde føtter, eller fordi de ikke orker å vente før noen svarer telefonen.

En annen grunn kan være at tjenesten reklameres som gratis, men at dette ikke gjelder de som ringer fra en mobiltelefon.

Omlag 16 500 anrop er registret siden oppstarten av hjelpetelefonen i fjor vår. Bare vel 5500 samtaler er besvart, og av disse igjen er over 20 prosent tulletelefoner eller folk som har slått feil nummer.

Med andre ord har 4200 fått hjelp når de har ringt. Mange av disse er derimot gjengangere. 20 prosent av innringerne sier de har fått hjelp tidligere.

Den store synderen

Det er en stor overvekt av menn som ringer og ber om hjelp. En av tre som ringer er venn eller pårørende til en som sliter med spillegalskap.

Ni av ti sier at de er hektet på spilleautomater. Svært få opplyser at hesteveddeløp, spillene til Norsk Tipping eller gambling over internett er et problem.

I følge Lotteritilsynet bruker norske gamblere omlag 22 milliarder kroner på spilleautomater i året, men denne beregningen er omstridt.