Spilleglad stimfisk

I Norge er spillekasinoer forbudt. Det må være for å sikre allmennkringkasterne mot konkurranse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For allerede i går var vi i gang med andre runde av NRKs «Ditt livs sjanse», og i kveld følger runde tre. Her står sannelig livssjansene i kø - med spørsmål, som vår anmelder Halvard C. Hanssen skrev i går, som er passe vanskelige for femteklassinger. I hvert fall i starten.

Årsaken til det frenetiske hastverket i NRKs spillegalskap er enkel: På mandag begynner TV2s variant av pengegaloppen, med Arve Juritzen og «Vil du bli millionær». TV2 skal første uke sende pengespillet med toppgevinst på to millioner hver eneste hverdag. Da gjaldt det for NRK å komme i forkjøpet med sitt spill, der toppgevinsten er begrenset til én million. Derfor rusher de Flatland gjennom tre seddelblafrende sendinger denne helga. Det er en overbevisende dokumentasjon av hvor likt kanalene nå tenker, og hvor rått kommersielt det hele er. For ingen må tro dette er veldedighet - det er rein business. Spillebulebusiness.

Kynisk spill

Ratinghysteri og idétørke gjør at tv-kanalene nå går i stim. Det er ikke mange sesonger siden «alle» skulle ha såpe. Så skulle «alle» ha talkshow, og så kom Robinson i flere varianter - og nå vil alle strø gavmildt om seg med millioner. Og dette er innkjøpt gambling. Flatland er hyret inn til å være programleder for et Rubicon-produsert «Ditt livs sjanse», mens TV2 har kjøpt inn Juritzen til sin britiske importvare.

Spesielt gavmilde er kanalene heller ikke. Ingen grunn til å bekymre seg veldig for lisenspengene. Skal du melde deg på til ditt livs Flatland-sjans, må du ringe et 800-nummer og besvare tre spørsmål. Prisen er 6,50 pr. minutt - la oss si loddet koster deg tjue kroner. Arve Juritzen hjelper deg med å bli kvitt dobbelt så mye. Der koster loddet over 13 kroner minuttet eller mellom 25 og 40 kroner pr. gang. Valebrokk og Førde er slett ikke sjenerøse - de to har spilt poker før. Dette er kalkulert lotteridrift.

Fikenblad

Derfor er selvsagt også spørsmålene latterlig enkle i starten - det gjelder å lokke så mange som mulig til å kjøpe lodd. Så stiger vanskelighetsgraden - i den britiske originalen «Who wants to be a millionaire» har ingen ennå vunnet toppgevinsten. NRK har fortsatt litt misforstått blyghet igjen - det er visst et fikenblad om de «betaler skatten din» eller «betaler gjelda di» istedenfor simpelthen å levere cash på labben.

Men det hadde jo vært morsomt hvis kanalene snart hadde prøvd å tenke litt selv - istedenfor å jage etter hverandre i stim med innkjøpt ferdigvare.