Spillekspert latterliggjør Breiviks våpentrening fra dataspill

- I så fall sitter det millioner med eksperter på krig foran TV-ene der ute.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I sal 250 i Oslo tinghus i dag fortalte tiltalte Anders Behring Breivik hvor godt dataspillet «Modern Warfare 2» er for å få trening i siktesystemer på ekte våpen, og at han selv opparbeidet erfaring i dette ved å spille.    Han sier han absolutt fikk bruk for dette senere, og innrømmer på spørsmål fra aktor at han «hadde stor nytte av [spilltreningen]» på Utøya.

Breivik beskriver Modern Warefare 2 som en krigssimulator.

Actionfilm Ifølge Dagbladets spillekspert, Jarle Hrafn Grindhaug, er «Modern Warfare 2» ingen krigssimulator.

- Det minner mer om en actionfilm fra Hollywood og simulerer på ingen måte noe som kan ligne på ekte konfliktsituasjoner. Spillet simulerer heller ikke realisme når det kommer til taktikk eller fysiske lover, sier Hrafn Grindhaug.

Han forklarer at Forsvaret bruker spesialutviklet programvare (Virtual Battlespace Systems), som kan minne om spill, men at reglene der er ganske andre.

- Våpen og utstyr har kanskje rett navn og fungerer noenlunde likt, men det har stort sett alle skytespill i dag, sier Hrafn Grindhaug.

Skytespill Han har selv spilt spill siden midten av 1980-tallet, inkludert skytespill.

- Dette var ikke til mye hjelp da jeg kom meg på skytebanen i Forsvaret. Breivik kan nok ha lært seg noen navn på siktesystemer av spillet, men jeg ville aldri ha kalt det noen form for trening. I så fall sitter det millioner med eksperter på krig foran tv-ene der ute, sier Hrafn Grindhaug.

- Til sammenligning kan du nok bruke et moderne kjørespill til å demonstrere for deg hva som skjer med en bil med 800 hestekrefter, men det vil være noe ganske annet å overføre kunnskapen til racingbanen, sier han.

Breivik hevder i retten i dag at det å bruke Modern Warfare for å få erfaring med siktesystemer, er vanlig i «armeer i mange land». - Kan man trene på å skyte andre personer? spør aktor Inga Bejer Engh i retten.

- Ja, man trener seg på å skyte på mål, og målet kan være en annen person, svarer Breivik.
Krigssimulator Slik forklarer han at spillet er som en krigssimulator:

SPILLENTUSIAST: Her er Anders Behring Breivik med advokat Geir Lippestad under rettssakens fjerde dag, torsdag 19.april 2012. Han spilte dataspill sju timer om dagen helt fram til én måned før terrorangrepet 22.juli. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
SPILLENTUSIAST: Her er Anders Behring Breivik med advokat Geir Lippestad under rettssakens fjerde dag, torsdag 19.april 2012. Han spilte dataspill sju timer om dagen helt fram til én måned før terrorangrepet 22.juli. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet. Vis mer

- Du kan få et inntrykk av hvordan siktesystemet fungerer. Du kan opprette deg erfaring. Det er den største fordelen med spillet. Hvis du fokuserer rekyltrening på skytebanen, kan du fokusere siktetrening i det spillet. Det jeg brukte på Utøya var et holografisk siktesystem, som er i det spillet, sier Breivik.

- Det var et bevisst valg. Jeg kjøpte ikke det siktesystemet til 12 000 kroner på grunn av spillet, men trente på det der som et resultat av at jeg kjøpte det, forteller han og smiler.

Dagbladet har tidligere omtalt at Breivik spilte dataspill sju timer om dagen og at han fortsatte med dette helt fram til en måned før 22.juli-angrepet. Overlege og rusforsker Hans Olav Fekjær har tidligere omtalt Breivik som spillavhengig.

- Ikke spillavhengig I retten i dag forklarer Breivik at han ikke var spillavhengig, men at dette var en del av hans cover slik at hans omgivelser og blant annet hans mor skulle forstå hvorfor han valgte å ta et friår for å sitte hjemme og spille dataspill.

- Jeg kunne jo ikke si at jeg skulle forberede meg på å sprenge folk i lufta, sier Breivik.

Han forteller at hans venner og familie trodde han var «fullstendig spillavhengig».
Regulær skytetrening Breivik forteller at han også gjennomgikk regulær skytetrening for å bli en så god skarpskytter som man kan. Blant annet gjennomførte han rekyltrening på Løvenskioldbanen i Oslo.

- Man går på banen, det er en blink 100 meter borte. Da trener man og blir kjente med effekten rekylen har, sier Breivik.

Han anslår at han var på skytetrening med pistol cirka 25 ganger, i tillegg til at han trente med rifle. Han forteller at han var «fire ganger kanskje», på skytebanen hvor han trente med rifle. I tillegg forteller Breivik at han drev med hagletrening seks ganger.

Våpenanskaffelser Aktor Statsadvokat Svein Holden spør  Brevik om hans våpenanskaffelser. Breivik forklarer hvordan han kjøpte den halvautomatiske rifla Ruger Mini-14 og pistolen Glock 17. I tillegg hadde han ei hagle, men den lå igjen i bilen da han dro til Utøya.

STERKE SCENER: I «Modern Warfare 2» er du som spiller nødt til å ta stilling til vanskelige scener. Blant annet får man valget om man vil skyte sivile under en terroraksjon i Moskva. Anders Behring Breivik sier han benyttet spillet for å tilegne seg militær erfaring og våpentrening.
STERKE SCENER: I «Modern Warfare 2» er du som spiller nødt til å ta stilling til vanskelige scener. Blant annet får man valget om man vil skyte sivile under en terroraksjon i Moskva. Anders Behring Breivik sier han benyttet spillet for å tilegne seg militær erfaring og våpentrening. Vis mer

Brivik ler kort når aktor spør ham om våpnene hans har fått noen navn.

- I den settingen du spør det om nå, høres det helt absurd ut, sier han.

Som Dagbladet tidligere har skrevet, kalte Breivik våpnene sine opp etter norrøne guder. Breivik kalte Rugeren Gungnir - etter Odins magiske spyd - og Glocken kalte han Mjølner - etter Tors hammer.

Breivik omtaler det som en flott, europeisk tradisjon at man gir navn til våpen man eier. Han refererer til at norske soldater i Afghanistan gjør dette.

ODINS SVERD: Her er et bilde av Anders Behring Breivik fra hans manifest hvor han poserer med rifla han seinere brukte på Utøya. På rifla er det risset inn «Gungnir», det norrøne navnet på Odins sverd. Politiet bekrefter at ekstrautstyret på rifla ble brukt også på Utøya. Eneste unntak er håndgrepet, og muligens lyset, som var borte da Breivik ble pågrepet. Foto: Faksimile fra manifestet / Scanpix
ODINS SVERD: Her er et bilde av Anders Behring Breivik fra hans manifest hvor han poserer med rifla han seinere brukte på Utøya. På rifla er det risset inn «Gungnir», det norrøne navnet på Odins sverd. Politiet bekrefter at ekstrautstyret på rifla ble brukt også på Utøya. Eneste unntak er håndgrepet, og muligens lyset, som var borte da Breivik ble pågrepet. Foto: Faksimile fra manifestet / Scanpix Vis mer