- Spillene kan ha gitt ham trening

Det er ikke utenkelig at Breivik både kan ha fått inspirasjon og basis til forberedelser gjennom dataspill, tror oberstløytnant i Forsvaret.

OBERSTLØYTNANT: Oberstløytnant Atle Egil Johnsen forteller at Forsvaret har god utbytte av trening via simulatorer og dataspill. Han utelukker ikke at Anders Behring Breivik kan ha brukt kommersielle dataspill til å forberede seg på Utøya-massakren. Foto: Rene Liland / Forsvarets operative hovedkvarter
OBERSTLØYTNANT: Oberstløytnant Atle Egil Johnsen forteller at Forsvaret har god utbytte av trening via simulatorer og dataspill. Han utelukker ikke at Anders Behring Breivik kan ha brukt kommersielle dataspill til å forberede seg på Utøya-massakren. Foto: Rene Liland / Forsvarets operative hovedkvarter Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På Rena militærleir har Forsvaret en egen kamptreningssimulator. Den gir en realistisk, kostnadsbesparende og miljøvennlig trening av avdelinger som opererer stridsvogner. I tillegg gir simulatoren mulighet for grunnleggende skytetrening uten bruk av ammunisjon.

- Noen av programmene som blir brukt i denne simulatoren kan minne om enkelte av de kommersielle dataspillene som er å få kjøpt på butikken, sier Atle Egil Johnsen.

Han er oberstløytnant ved Forsvarets operative hovedkvarters (FOH) øvings- og treningsavdeling, og prosjektoffiser for anskaffelse av de nye Computer Assisted Exercise (CAX) verktøyene til Forsvarets øvingskontrollsenter, som ble opprettet forrige uke. Dataspillene som FOH her benytter ligner lite på de kommersielle dataspillene, presiserer Johnsen.

- Vi bruker dem for å trene på prosessene med å utstede ordrer til store styrker, og kontrollere at disse blir gjennomført, sier han.

Men Forsvaret benytter dataspill og simulatorer i stadig større grad, sier Johnsen.

- Utviklingen er økende med tanke på simuleringsteknologi. Jeg har ikke noe anslag på hvor mye tid som går med på denne typen trening, men regner med at dette er noe som vil øke i framtida, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer