<strong>OBERSTLØYTNANT:</strong> Oberstløytnant Atle Egil Johnsen forteller at Forsvaret har god utbytte av trening via simulatorer og dataspill. Han utelukker ikke at Anders Behring Breivik kan ha brukt kommersielle dataspill til å forberede seg på Utøya-massakren. Foto: Rene Liland / Forsvarets operative hovedkvarter
OBERSTLØYTNANT: Oberstløytnant Atle Egil Johnsen forteller at Forsvaret har god utbytte av trening via simulatorer og dataspill. Han utelukker ikke at Anders Behring Breivik kan ha brukt kommersielle dataspill til å forberede seg på Utøya-massakren. Foto: Rene Liland / Forsvarets operative hovedkvarter Vis mer

- Spillene kan ha gitt ham trening

Det er ikke utenkelig at Breivik både kan ha fått inspirasjon og basis til forberedelser gjennom dataspill, tror oberstløytnant i Forsvaret.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

På Rena militærleir har Forsvaret en egen kamptreningssimulator. Den gir en realistisk, kostnadsbesparende og miljøvennlig trening av avdelinger som opererer stridsvogner. I tillegg gir simulatoren mulighet for grunnleggende skytetrening uten bruk av ammunisjon.

- Noen av programmene som blir brukt i denne simulatoren kan minne om enkelte av de kommersielle dataspillene som er å få kjøpt på butikken, sier Atle Egil Johnsen.

Han er oberstløytnant ved Forsvarets operative hovedkvarters (FOH) øvings- og treningsavdeling, og prosjektoffiser for anskaffelse av de nye Computer Assisted Exercise (CAX) verktøyene til Forsvarets øvingskontrollsenter, som ble opprettet forrige uke.

Dataspillene som FOH her benytter ligner lite på de kommersielle dataspillene, presiserer Johnsen.

- Vi bruker dem for å trene på prosessene med å utstede ordrer til store styrker, og kontrollere at disse blir gjennomført, sier han.

Men Forsvaret benytter dataspill og simulatorer i stadig større grad, sier Johnsen.

- Utviklingen er økende med tanke på simuleringsteknologi. Jeg har ikke noe anslag på hvor mye tid som går med på denne typen trening, men regner med at dette er noe som vil øke i framtida, sier han.

- For de som trener på taktisk nivå kan simulatorene sørge for at man kan gå inn i en realistisk situasjon gjennom kontrollerte former. Man kan for eksempel trene på at en avdeling kommer i kampkontakt med en motpart, og nedkjempe dem med tanks, artilleri eller andre våpen, sier han.

Og det er noen av disse typen spill som kan minne om de kommersielle, eller de Anders Behring Breivik oppgir å ha spilt.

- Kan Breivik ha brukt disse kommersielle spillene for å øve seg til det han gjorde på Utøya?

- Ja, jeg vil ikke se bort ifra at de kommersielt tilgjengelige kampspillene eller krigspillene kan benyttes for å trene på et oppdrag som Breivik så på som sitt oppdrag. De kan ha gitt ham inspirasjon og basis til forberedelser, sier Johnsen.

Han forteller at NATO i disse dager gjennomfører en studie om hvordan man kan anvende kommersiell spillprogramvare for å understøtte militær trening.

- Noen av spillene er så godt utviklet at de representerer en verden så virkelighetstro at det kan komme Forsvaret til nytte, sier Johnsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer