MELDTE JANNE SAVNET: Lørdag 30. desember 2017 ringte Svein Jemtland politiet for å melde kona si savnet. Nå er han tiltalt for drapet på henne. Dette er samtalen mellom Jemtland og nødsentralen. Video: NTB Scanpix. Christian Roth Christensen og Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Jemtland-drapet:

Spiller av opptak av sønnenes avhør: Slik var timene etter at mor ble skutt

Avhør av Svein og Janne Jemtlands sønner spilles av i retten.

HAMAR (Dagbladet): På tredje dag i rettssaken hvor Svein Jemtland står tiltalt for drapet på sin kone, Janne Jemtland, ble det besluttet åpne dører da lydopptak av ekteparets sønner skulle spilles av. Tiltalte ankom selv rettssalen like etter klokka 11.30. Selv har han ønsket at sønnenes avhør skal spilles av uten pressen til stede. Lagmannsretten besluttet imidlertid at dette ikke blir tatt hensyn til.

Onsdag skal det spilles av to avhør av ekteparets eldste sønn. Det første av disse var foretatt 2. januar, fire dager etter at Janne Jemtland ble skutt ved familiens bolig. Ifølge opplysninger som har kommet fram de første dagene av rettssaken, var gutten hjemme og hørte skuddet som traff hans mor omkring klokka 02.15 den 29. desember i fjor.

- En fin morgen

På tidspunktet for avhøret er Janne Jemtland fremdeles meldt savnet, og det pågår en omfattende leteaksjon. Han blir bedt om å fortelle om dagene 28. og 29. desember.

- Det startet egentlig som en fin morgen. Mamma og pappa satt og spiste egg og bacon mens jeg lå og dro meg. Til slutt ropte mamma på meg og sa jeg måtte stå opp, forteller gutten som på tidspunktet for avhøret var 13 år.

Avhøret fortsetter med en oppsummering av dagen før ekteparet dro på romjulsfest på kvelden den 28. desember. Dagen framstår som relativt vanlig, med handling og kafébesøk før han blir alene hjemme etter at foreldrene drar på festen.

Sønnen glemmer tida, og er ikke i ferd med å legge seg før klokka 02.00. Da merker han samtidig at taxien med foreldrene er på vei inn på gårdsplassen. Foreldrene kommer inn, og begynner etter hvert å krangle.

- Hun sa «du er altfor full for å være her eller ligge her med meg». Jeg hørte etter hvert mamma si slipp meg, hvis ikke så detter vi begge to, forteller 13-åringen.

Hørte snøskuffing

Svein Jemtland har selv forklart tidligere i rettssaken at kona dyttet han ned trappa og at han tok tak i henne i fallet slik at hun også falt. Sønnen forklarer videre i avhøret at han hørte noen som falt ned trappa og ble nervøs for om noen var alvorlig skadd. Samtidig skal han ha hørt foreldrene begynne å krangle.

- Etterpå dreiv de og prata, og så hørte jeg bare et stort smell. Jeg vet ikke hva det var, det var ganske høyt. Jeg lurte på hva smellet var og tok på meg klærne så fort jeg kunne, så gikk jeg ned. Da var pappa på vei opp for å legge seg, og sto der naken. Jeg lurte på hva som egentlig skjedde, sier sønnen.

MELDTE JANNE SAVNET: Lørdag 30. desember 2017 ringte Svein Jemtland politiet for å melde kona si savnet. Nå er han tiltalt for drapet på henne. Dette er samtalen mellom Jemtland og nødsentralen. Video: NTB Scanpix. Christian Roth Christensen og Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Senere i avhøret følges guttens forklaring opp med spørsmål. Ifølge 13-åringen er siste gang han hørte lyder han er sikker på kom fra mora, da hun og faren snakket sammen etter trappefallet. Det kommer også fram at han hørte andre lyder kort tid etter det påfølgende smellet.

- Jeg hørte i hvert fall en skuffe måke den lille verandaen vår utenfor huset, sier sønnen.

Spurte flere ganger

Etter at sønnen møtte faren i første etasje, gikk de begge opp igjen og la seg. Formiddagen etter, omkring klokka 11-12, står sønnen opp og spør etter mora. Tiltalte skal da ha svart at hun lå og sov. Senere på dagen skal sønnen ha spurt gjentatte ganger hvor mora er, og fått til svar at hun er på trening eller at faren ikke vet hvor hun er.

Ifølge sønnen var det først på kvelden at faren begynte å kontakte venner for å høre om de hadde sett kona hans.

- Det var først da jeg skjønte at han ikke visste hvor hun var. Han ringte rundt og var stressa, forteller gutten.

JEMTLAND-SAKEN: Mandag startet rettssaken mot Svein Jemtland i Hedmarken tingrett. Han er tiltalt for å ha drept kona Janne Jemtland. Dette er saken. Video: NTB Scanpix og Hans Arne Vedlog. Redigering: Frida Andersen og Emilie Rydning / Dagbladet Vis mer

Sentralt vitne

Svein Jemtland har tidligere i rettssaken fortalt at det var en krangel inne i huset som førte til at kona hans rettet en pistol mot ham utenfor boligen deres. Ifølge Jemtland gikk det dødelige skuddet av ved et uhell, da han forsøkte han å avvæpne sin kone.

Påtalemyndigheten setter ikke lit til hans forklaring, og har tiltalt ham for forsettlig drap. Sønnen er et sentralt vitne i straffesaken.