Donald Trump

Spiller golf: - Folk er livredde

USAs president, Donald Trump har brukt store deler av jula på golfbanen, etter å ha kastet coronakrisepakka ut i limbo, lagt ned veto mot forsvarsbudsjettet og gjennomført mange svært kontroversielle benådninger.

IVRIG: USAs president, Donald Trump, er en svært ivrig golfspiller. Her er han avbildet på sin egen golfbane i Virginia tidligere i desember. Foto: AP Photo/Manuel Balce Ceneta
IVRIG: USAs president, Donald Trump, er en svært ivrig golfspiller. Her er han avbildet på sin egen golfbane i Virginia tidligere i desember. Foto: AP Photo/Manuel Balce Ceneta Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

NEW YORK (Dagbladet): I flere måneder har republikanere og demokrater i Kongressen drevet tunge forhandlinger for å bli enige om en svær coronakrisepakke. Like før jul ble de enige. Men så satte USAs president, som overhodet ikke har vært særlig involvert i forhandlingene, seg på bakbeina. Plutselig ønsket han å øke beløpet alle amerikanere skal få fra 600 dollar (om lag 5200 kroner) til 2000 dollar (om lag 17400 kroner). Dette ønsker også de fleste demokratene, men ikke republikanerne i Trumps eget parti. Det er nå uklart om Trump vil legge ned veto.

AP beskriver dette som at Trump kastet en granat inn i krisepakkeforhandlingene før han stakk til Florida på juleferie. Dette skjer mens millioner av amerikanere befinner seg i en dyp økonomisk krise og pandemien forsatt fører til enorme dødstall hver eneste dag.

SPILLER MYE: Donald Trump skal i løpet av fire år spilt like mye som Obama gjorde på åtte. Video: AP Vis mer

Golf

Siden har Trump brukt store deler av tida si på å spille golf på sin private golfbane i Palm Beach både torsdag og fredag. Onsdag sendte Det hvite hus en spesiell formulering om Trumps plan for julaften.

- Når høytiden nærmer seg, vil president Trump jobbe utrettelig for det amerikanske folk. Timeplanen hans inkluderer mange møter og telefonsamtaler, skriver Det hvite hus.

Torsdag gjentok de den samme formuleringen om Trumps planer fredag, melder CBS News uten å spesifisere noen av disse møtene.

Julaften ble krisepakkeavtalen fløyet til Florida, slik at Trump kan signere den. Det har han ennå ikke gjort.

- Jeg er overbevist om at han er bestemt på å øke utbetalingene til 2000 dollar per person og utfordre seksjon 230 som gir big tech ansvarsbeskyttelse, skriver en av Trumps nærmeste allierte i Senatet, Lindsey Graham, på Twitter.

- Gir blaffen

Men Trumps oppførsel har skapt kaos og sterke innad i det republikanske partiet. Ingen ser ut til å skjønne hva Trump faktisk ønsker.

FÅR KRITIKK: Donald Trump har tradisjon for å holde store julefester, men får kritikk for at deltakere ikke bruker munnbind. Video: AP/Twitter Vis mer

- Vi fikk forsikringer om at presidenten ville signere avtalen. Jeg har ingen anelse om hva han planlegger, sier den republikanske senatoren, Roy Blunt, som er en lojal Trump-støttespiller, ifølge CNN.

- Dersom han tror at det å gå på Twitter og rakke ned på avtalen teamet hans forhandlet fram, og vi støttet på hans vegne, vil bringe flere folk til hans side i denne valgfiaskoen, så håper jeg han tar feil, men vi får vel se, tvitret den republikanske kongressrepresentanten Anthony Gonzalez onsdag.

Også mange demokrater reagerer kraftig på Trumps oppførsel.

- Jeg holdt et folkemøte i går hvor folk gråt. Folk er livredde for hva som vil skje. Presidenten - når vi endelig trodde vi var i stand til å gi folk håp - det er håp folk trenger - så gir han blaffen i folk. Han kaster mer frykt. Han kastet bensin på en terrorbrann, sier den demokratiske kongressrepresentanten, Debbie Dingell, ifølge CNN.

GÅR VIRALT: Melissa Carone har blitt omtalt som et «stjernevitne» av både Donald Trump og Rudy Guiliani. Nå blir hun latterliggjort. Video: Michigan State House. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Store kostnader

Ifølge AP spilte Lindsey Graham golf med Trump fredag.

Ifølge en gjennomgang gjort at Huffington Post har Trump spilt golf på sine egne golfbaner 291 ganger siden han ble president i 2017. Reise- og sikkerhetskostnadene knyttet til dette, blir sendt til amerikanske skattebetaler. Hittil har det kostet skattebetalerne 151,5 millioner dollar (om lag 1,3 milliarder kroner).

Før han selv ble president, var Trump ivrig med å kritisere USAs forrige president, Barack Obama, for å spille golf. Under valgkampen i 2016 hevdet Trump at han ville få det altfor travelt til å ta seg fri.

- Jeg vil bare være i Det hvite hus og jobbe ræva av meg, sa Trump i februar 2016.

I motsetning til Trump, som insisterer på å spille på sine egne baner, spilte Obama på militære golfbaner. Dermed var det langt billigere å sørge for sikkerheten.

Store konsekvenser

Dersom Trump nekter å signere krisepakkeavtalen, som er knyttet til et budsjett på 1,4 billioner dollar, vil føderal sektor i USA ikke bli finansiert og kommer dermed til å stenge ned. I tillegg vil det føre til at utbetalingene til alle amerikanere vil bli forsinket. Det vil også stanse utbetalingen av arbeidsledighetstrygd og vernet mot utkastelser. Krisepakka inneholder også store summer til mange deler av det amerikanske samfunnet, som sliter tungt.

Samtidig har Trump fortsatt å tvitre sine udokumentere konspirasjonsteorier om at valget ble stjålet fra ham. Fredag tvitret han også om krisepakka.

- Hvorfor vil ikke politikere gi folk 2000 dollar heller enn bare 600 dollar? Det var ikke deres feil. Det var Kina. Gi folk pengene, skriver USAs president.

Rudy er med

De siste dagene har Trump vært rasende på republikanere i Kongressen, som har anerkjent at Joe Biden tar over som USAs president 20. januar. Fortsatt forsøker han å finne måter omgjøre valgresultatet på. Hans ivrigste våpendrager og personlige advokat, Rudy Giuliani, var med Trump på flyet til juleferie Florida.

KLAR: Tidligere guvernør i New Jersey, Chris Christie, er klar på at president Donald Trump må gi seg. Foto: ABC. Vis mer

- På et møte i Florida i dag spurte alle hvorfor republikanerne ikke er sinte og kjemper mot det faktum at demokratene stjal det riggede presidentvalget? Særlig i Senatet, sa de, hvor du hjalp 8 senatorer med å vinne valgene deres, skrev Trump på Twitter torsdag.

Både Trumps egen justisminister, Bill Barr, republikanernes majoritetsleder i Senatet, Mitch McConnell, republikanske guvernører, dommere i dusinvis med søksmål og lokale valgmedarbeidere har avvist alle Trumps påstander om omfattende valgfusk.

- Julemirakel

Demokratenes speaker i Representantenes hus, Nancy Pelosi, varslet umiddelbart at hun ville støtte Trumps forslag om å øke utbetalingen til 2000 dollar. Etter planen skal Kongressen nå samles mandag for å stemme over dette. Trolig vil ikke forslaget vinne fram i Senatet, hvor republikanerne har flertall.

Trump og førstedame, Melania Trump, sendte også ut et videoklipp med en julehilsen.

- Som dere vet er jula annerledes enn tidligere år, sier Melania Trump og ber folk om å fokusere på de gode gjerningene pandemien har inspirert.

Presidenten skrøt av den raske utviklingen av en coronavaksine.

- Det er virkelig et julemirakel, sier Trump.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer