Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

USA i krise

Spiller golf: - USA uten president

Mens USA synker stadig dypere ned i flere kriser, spiller landets president, Donald Trump, golf som aldri før. - USA er nå i praksis uten president, sier norsk ekspert.

IVRIG SPILLER: Til tross for krisen USA står i, er Donald Trump ofte å se på golfbanen. Video: KameraOne / AP Vis mer

NEW YORK/OSLO (Dagbladet): USA satte fredag en ny dyster coronarekord med 45 300 registrerte i løpet av 24 timer, ifølge tallene fra Johns Hopkins University. Så langt har 125 000 mistet livet og nesten 2,5 millioner er registrert som smittet. Samtidig befinner USA i en dyp økonomisk krise og har i flere uker opplevd sosial uro og rasemotsetninger.

Coronasituasjonen ser nå til å være fullstendig ute av kontroll flere steder i USA. Særlig i Texas, Florida og Arizona er situasjonen spesielt alvorlig etter at delstatene gjenåpnet økonomiene sine. Nå er de blitt tvunget til å reversere eller stoppe gjenåpningen.

Ivrig golfer

Til tross for alle kriser og kaos bestemte likevel USAs president seg lørdag for å spille golf. Det har han gjort 271 ganger siden han ble innsatt som president, ifølge CNNs opptelling. Det betyr at han i gjennomsnitt har spilt golf oftere enn hver femte dag. Forgjengeren, Barack Obama, spilte til gjengjeld golf 333 ganger i løpet av alle sine åtte år som president.

VANSKELIGE FOLK: Donald Trump fortalte hvor vanskelige demokratene er å forholde seg til da han besøkte et skipsverft i Wisconsin torsdag 26. juni. Video: AP Vis mer

- USA er nå i praksis uten president hva gjelder krisehåndteringen. Kun presidenten kan mobilisere nasjonen i en nasjonal dugnad, men det er Trump ikke interessert i, sier postdoktor ved Universitetet i Bergen, Hilmar Mjelde, til Dagbladet.

Opprinnelig skulle Trump ha reist til golfklubben sin i Bedminster i New Jersey i helgen, men avlyste og dro heller til golfklubben sin litt nærmere Det hvite hus, i Virginia.

RASISTISK: Donald Trump har tidligere påstått at Kina er årsaken til coronaviruset, og kalte covid-19 for "Kung flu" i gårsdagens arrangement. Video: AP Vis mer

- Jeg skulle reise til Bedminister, New Jersey i helgen, men ønsket å bli i Washington D.C. for å forsikre meg om at LOV & ORDEN blir opprettholdt. Brannstifterne, anarkistene, plyndrerne og agitatorene har i hovedsak blitt stoppet, skrev Trump på Twitter fredag.

Den amerikanske hovedstaden har vært preget av svære demonstrasjoner mot politivold, mot rasisme og flere demonstranter har ønsket å rive ned statuer av figurer fra Sørstatene.

Hardt kritisert

Den siste tida har Trump stupt på meningsmålingene for sin håndtering av de mange krisene.

Han er også blitt hardt kritisert fra mange hold etter at USA er blitt det hardest rammete landet i verden etter at coronapandemien traff. Blant annet er han kritisert for ønsketenkning og for å påstå at viruset bare vil forsvinne «på magisk vis», for å nekte å bruke munnbind, for å spre vanvittige konspirasjonsteorier og ideer om at viruset kan kureres ved å injisere blekemiddel. Han er også blitt hardt kritisert for å holde valgmøter med tusenvis av mennesker i områder hvor smitten sprer seg raskt, som Tulsa i Oklahoma og Arizona.

Både Trump og visepresident Mike Pence har i lang tid forsøkt å overbevise amerikanerne om at USA er på rett vei. Trump har gjentatte ganger presset hardt på for å få guvernører til å gjenåpne økonomien.

Onsdag oppfordret Pence republikanerne til å omtale pandemien i positive ordelag og fokusere på framgangen i kampen mot viruset.

En valgkampturné skulle være et ledd i forsøket på å få et mer positivt fokus. Men lørdag ble det klart at Pence nå avlyser en valgkampturné med buss i Florida og flere valgmøter i Arizona.

Pence reiser likevel til Florida, Texas og Arizona for å snakke med politiske ledere og helsemyndigheter. Alle delstatene sliter nå tungt etter at de republikanske guvernørene gjenåpnet for tidlig.

- Verken evner eller orker

Mjelde ved Universitetet i Bergen mener Trump nå er svært avhengig av Pence.

- Det er Pence som politisk leder coronaresponsen, fordi Trump verken evner eller orker. Trump er ferdig med coronaen. USA er ikke det, men Trump er. Da må Pence ta jobben.

USA-eksperten mener at enhver president ville blitt overveldet av den pågående coronapandemien, som hittil har tatt nesten en halv million menneskeliv verden over, men at Trumps manglende engasjement mot smittevern og coronarespons i praksis har gjort USA president-løs.

- USA er nå i praksis uten president hva gjelder krisehåndteringen. Kun presidenten kan mobilisere nasjonen i en nasjonal dugnad, men det er Trump ikke interessert i, sier Mjelde.

- Hele poenget med en stat er at den skal garantere sikkerhet. Det er en idé som går tilbake til filosofen Thomas Hobbes’ idé om samfunnskontrakten. USA forsøkte seg uten president på 1780-tallet. Det funket dårlig. Derfor er Trumps hands off-holdning for en embetsforsømmelse å regne, sier postdoktoren og legger til:

- Det er trist for USA det som nå skjer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!